[P10/WP10] nie działa obrotomierz
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
-
- nowy na forum
[P10/WP10] nie działa obrotomierz
Witam, to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś gdzieś źle umieściłem, czy zakładam temat który już był ale przeglądałem forum i rozwiązania mojego problemu nie znalazłem.
Problem polega na tym że w mojej primerze p10 1.6 nie działa obrotomierz, nie faluje ani nic tylko ciągle jest martwy, i wiem co jest tego przyczyną. Podmieniałem zegar, ECU, sprawdzałem bezpieczniki, czyściłem wszystkie styki, wymieniłem alternator i ani drgnie. Wie ktoś w czym jeszcze może tkwić problem?
Problem polega na tym że w mojej primerze p10 1.6 nie działa obrotomierz, nie faluje ani nic tylko ciągle jest martwy, i wiem co jest tego przyczyną. Podmieniałem zegar, ECU, sprawdzałem bezpieczniki, czyściłem wszystkie styki, wymieniłem alternator i ani drgnie. Wie ktoś w czym jeszcze może tkwić problem?
rafalrafal95, Jeśli podmieniłeś zegary to ja bym wskazywał na uszkodzony przewód w wiązce... poprowadź osobny kabelek do ECU i zobacz co się zadzieje 

Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
-
- nowy na forum
-
- nowy na forum
a jaki masz silnik ? SR20 czy GA16 i DS czy DE ?rafalrafal95 pisze:który to pin w ECU
fakt nie zauważyłem ,.. więc tylko druga część pytania jest aktualna : DS czy DE ?
pytam, bo w DE sygnał można poprowadzić z kompa .. a w kompie z DS (w tym czymś kompopodobnym) zdaje się, że nie ma pinu "rpm" ...
rafalrafal95, zerknij tu .. jak znajdę coś czytelniejszego .. to wkleję:)
http://www.2carpros.com/questions/1998- ... ng-diagram
rafalrafal95, zerknij tu .. jak znajdę coś czytelniejszego .. to wkleję:)
http://www.2carpros.com/questions/1998- ... ng-diagram
-
- nowy na forum
rafalrafal95, nie wiem na 100% jak to jest w wersji z silnikiem DS, która już ma oryginalnie obrotomierz, ale zerknij tu:
viewtopic.php?t=2871&highlight=zmiana+z ... otomierzem
poszukaj kostki pod maską opisanej w temacie i podepnij się pod żółty przewód a przy zegarach podepnij przewód bezpośrednio pod obrotek pod ścieżkę opisaną jako "TAM"
viewtopic.php?t=2871&highlight=zmiana+z ... otomierzem
poszukaj kostki pod maską opisanej w temacie i podepnij się pod żółty przewód a przy zegarach podepnij przewód bezpośrednio pod obrotek pod ścieżkę opisaną jako "TAM"
-
- nowy na forum
rafalrafal95, jak patrzysz pod maskę to po prawej stronie przy podszybiu ... przewody idą obok ściany grodziowej po prawej stronie o budowy filtra powietrza
(w obszarze oznaczonym kółkiem)

(w obszarze oznaczonym kółkiem)

-
- nowy na forum
Pytałem ponieważ przeszukałem dokładnie ten obszar i znalazłem wiele kostek ale żadnej choć trochę podobnej do tej na zdjęciu.
[ Dodano: 2014-06-29, 21:07 ]
A który kabelek przy liczniku jest odpowiedzialny ze obrotomierz ? Nudziłem się dzisiaj cały dzień i znowu wzieło mnie na ten obrotek, i na dodatek coś chyba namieszałem i nie działa mi zegarek cyfrowy, proszę o pomoc bo mam już tego dosyć.
[ Dodano: 2014-06-29, 21:07 ]
A który kabelek przy liczniku jest odpowiedzialny ze obrotomierz ? Nudziłem się dzisiaj cały dzień i znowu wzieło mnie na ten obrotek, i na dodatek coś chyba namieszałem i nie działa mi zegarek cyfrowy, proszę o pomoc bo mam już tego dosyć.