Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

p11 elektryczne szyby

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

wiedźmin
nowy na forum

p11 elektryczne szyby

Post autor: wiedźmin » 2012-07-12, 15:49

Pierwszy post na Forum, więc Admni - nie gońcie.
Pytanie dotyczy możliwości opuszczania/podnoszenia elektrycznych szyb bez konieczności włączania zapłonu - czy jest taka możliwość? Czy ktoś to przerabiał?
Podobno za szyby odpowiada jakiś przekaźnik, który po podłączeniu plusa bezpośrednio z akumulatora będzie cały czas żarł prąd.

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana

Post autor: scubzik » 2012-07-12, 18:03

Generalnie podłączenie przez zapłon ma na celu zabezpieczenie przed tym, żeby nie można było otwierać szyb bez kluczyka :)
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"

Awatar użytkownika
radziejwwl
fanatyk nissana

Post autor: radziejwwl » 2012-07-12, 23:06

Generalnie podlaczysz bez problemu , ja mam przed zaplonem, czyli kluczyk lekko wczesniej , ale wtedy zapala Ci sie podswietlenie wszystkiego tj od szyb i zre , wiec lepiej miec jakas kontrole nad tym. ale w razie czego odzywaj sie na pw ;) powiem co i jak

wiedźmin
nowy na forum

Post autor: wiedźmin » 2012-07-13, 08:54

Chodzi o to, żeby było w ogóle bez kluczyka, tak jak np. światła można włączyć bez kluczyka. Plus bezpośrednio z akumulatora. Czy faktycznie jest tam jakiś moduł, czy po prostu wystarczy pociągnąć przewód?

Awatar użytkownika
Wiooreck
fanatyk nissana

Post autor: Wiooreck » 2012-07-13, 09:12

To jest trochę bez sensu... znaczy się rozumiem Twoje intencje co do tych szyb, bo korbkę można sobie kręcić, a przyciskiem już się nie otworzy. Ale wyobraź sobie, że np nie domkniesz szyby, ktoś wsadzi kawałek pręta, wciśnie przycisk i Ci wejdzie do samochodu. Ze względów bezpieczeństwa tak jest.

A jeśli chodzi o przerabianie, to szybami steruje sterownik, który jest w drzwiach kierowcy (ten cały panel z przyciskami). Tam musisz poszukać przewodu, który jest odpowiedzalny za zasilanie i pociągnąć go skąd indziej niż stacyjka.

wiedźmin
nowy na forum

Post autor: wiedźmin » 2012-07-15, 21:38

Dziękuję wszystkim za pomoc, zwłaszcza u. "scubzik" za wiele wnoszącą merytoryczną uwagę.
Poniżej rozwiązanie, jakby komuś było potrzebne, a jest bajecznie proste.

Cała operacja trwa góra kwadrans - no chyba że pół dnia szuka się odpowiednich przewodów.
Rozbieramy osłonę po lewej stronie pedału gazu (plastikowa śrubka). Odkręcamy czarną skrzyneczkę, pod nią są dwa przekaźniki. Chodzi o ten niebieski. Wyjmujemy przekaźnik
z gniazda i chowamy do szuflady - nie będzie nam już potrzebny.
W miejsce przekaźnika wsuwamy dwie uprzednio przygotowane, zlutowane ze sobą wsuwki, które będą łączyć dwa grubsze przewody - biało-czerwony i biało-niebieski.
Od tej pory elektryczne szyby działają bez kluczyka.

Teraz jeszcze automatyczne domykanie przy zamykaniu z pilota i będę szczęśliwy.

Awatar użytkownika
ANDREW
fanatyk nissana

Post autor: ANDREW » 2012-07-15, 21:58

Jak ogarniesz domykanie z pilota to daj znać na forum.Ciekawy jestem czy da się to w jakiś prosty sposób zrobić.

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana

Post autor: scubzik » 2012-07-15, 22:07

wiedźmin pisze:"scubzik" za wiele wnoszącą merytoryczną uwagę.
aj szpileczka .. napisz tylko po co taka przeróbka .. ?

[ Dodano: 2012-07-15, 23:16 ]
wiedźmin, tak przy okazji zabezpiecz sobie dobrze tą "zworkę" którą zrobiłeś.. żeby ewentualne przeciążenie nie zrobiło Ci spustoszenia ....

Awatar użytkownika
zuh
fanatyk nissana

Post autor: zuh » 2012-07-15, 23:44

wiedźmin pisze:Teraz jeszcze automatyczne domykanie przy zamykaniu z pilota i będę szczęśliwy.
domyślam się że zrobiłem to zmykanie szyb bez kluczyka po to aby potem zrobić domykanie szyb?

Awatar użytkownika
Wiooreck
fanatyk nissana

Post autor: Wiooreck » 2012-07-15, 23:59

A to nie jest tak, że jak kupuje się moduł do centralki tudzież oddzielny do domykania szyb, to on wtedy podaje prąd na przekaźnik? W wielu samochodach tak jest, np w astrze z którą mam do czynienia, że szyby wcale nie działają od środka bez kluczyka w stacyjce, a szyby i tak można domknąć...

Awatar użytkownika
zuh
fanatyk nissana

Post autor: zuh » 2012-07-16, 01:05

Bo to tak działa. Moduł domyka drzwi pomimo że nie można ich zamknąć przyciskiem bo nie ma kluczyka w stacyjce.

wiedźmin
nowy na forum

Post autor: wiedźmin » 2012-07-16, 11:39

scubzik pisze: aj szpileczka .. napisz tylko po co taka przeróbka .. ?
delikatna szpileczka, owszem, bez urazy
przeróbka po to, żeby można było otwierać szyby bez potrzeby włączania wiatraczków, lampek i innych pierdół na postoju (niepotrzebne grzanie świec diesla), domknąć po wyłączeniu silnika, jeśli się zapomni...
zuh pisze:domyślam się że zrobiłeś to zamykanie szyb bez kluczyka po to aby potem zrobić domykanie szyb?
niekoniecznie, domykanie by się przydało, niestety brak czasu, poza tym to raczej byłoby nieco bardziej skomplikowane

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana

Post autor: scubzik » 2012-07-16, 19:16

wiedźmin pisze:delikatna szpileczka, owszem, bez urazy
coś ty :)) ja nie z tych :)
wiedźmin pisze: przeróbka po to, żeby można było otwierać szyby bez potrzeby włączania wiatraczków, lampek i innych pierdół na postoju (niepotrzebne grzanie świec diesla)
hmm . a nie lepiej było pociągnąć zasilanie z ACC ? nie grzałbyś świec .. i innych dupereli (oprócz akcesoriów) .. głośno myślę .. bo jednak wiesz .. bezpieczniej odpalać szyby po kluczyku..

Awatar użytkownika
radziejwwl
fanatyk nissana

Post autor: radziejwwl » 2012-07-16, 20:34

Ja mam zrobione tak ze szyby chodza na acc a nie na zaplonie . Wydaje mi sie to sensowniejsze ;)

wiedźmin
nowy na forum

Post autor: wiedźmin » 2012-07-16, 22:32

co kto lubi
jak zamknę żonę w samochodzie w upał to sobie szyby otworzy

prawie_elektryk
nowy na forum

Post autor: prawie_elektryk » 2012-08-26, 20:31

Witam, chciałbym odświeżyć tamat, znalazłem tutaj najbliższy pasujący mi temat. Jeśli administrator uważa że zamieściłem go w złym miejscu, to proszę przenieść.
Mam almerę i miałem dokładany przez elektryka moduł domykania szyb po zamknięci samochodu pilotem, bo denerwowało mnie jak nieraz zapomniałem zamknąć okna jak zgasiłem silnik, ale kilka razy zdarzyło mi się że siedząc w aucie przy zgaszonym silniku chciałem otworzyć okno i bez przekręcenia kluczyka w stacyjce w pozycję zapłonu nie dało się tego zrobić. Poszukałem kilka tematów na forach i postanowiłem że przerobię tym razem sam instalację i podłączyłem przewód w którym jest plus przy module domykania do przewodu w którym jest plus po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Niby wszystko działa ale teraz moduł domykania raz działa a raz nie i tak samo jest z alarmem (w alarmie nic nie grzebałem). Proszę o poradę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”