Witam.
Był bym wdzięczny, jak by ktoś mi podpowiedział gdzie znajdę czujnik temp. ukł. chłodzenia( ten co wskazuje mi temp. na desce rozdzielczej ).
Druga sprawa- po wymianie chłodnicy przez fachowcó nie załącza się wentylator, nie mam pojęcia jak to jest rozwiązane w tym modelu. Czy jest czujnik przy chłodnicy czy też działa to w inny sposób.
NISSAN PRIMERA P11 1.44 2.0B
[P/WP11.144] czujnik temp.ukł. chłodzenia
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P/WP11.144] czujnik temp.ukł. chłodzenia
Ostatnio zmieniony 2011-01-08, 14:52 przez rzulf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- aktywny forumowicz
W twoim modelu czujnik ktory pokazuje Ci tempereture na wskazniku znajduje sie kolo lancucha rozrzadu na kolektorze ssacym . Beda tam dwa czujniki. Jeden czujnik temperatury silnika (bardzo wazny) na 2 piny i obok niego bedzie ten ktory Cie interesuje (na jeden pin) wobec tego nie pomylisz go. U Ciebie nie ma czujnika na chlodnicy. Zasilanie wentylatorow odbywa sie poprzez stacyjke i bezpiecznik. Obwod jest zamykany przez czujnik temp. silnika poprzez ECU. Za dzialanie wentylatorow odpowiadaja przekazniki ktore sa ulokowane na prawym nadkolu .Umnie sa 3 . U Ciebie nie wiem czy sa 3 lub 2 . Koledzy z benzyn CI napisza.Dzialaja na podstawie sygnalu z czujnika predkosci pojazdu , czujnika temp. silnika , cisnienia i sygnalu wlaczenia ukladu klimatyzacji. Reszte prosze sobie doczytac. Teraz tak. Jesli wentylatory chodzily przed wymiana chlodnicy a po wymianie nie chodza to sprawdz czy sa polaczone kostki . Mogli urwac jakis przewod.