Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P12/WP12] Grubość lakieru/ korozja pytanie do posiadaczy P1

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

słonik
nowy na forum

[P12/WP12] Grubość lakieru/ korozja pytanie do posiadaczy P1

Post autor: słonik » 2011-05-21, 16:26

Witam
Jestem posiadaczem primerki z 2002 roku przebieg 193.000 km. Auto w większości garażowane. Oglądałem dużo autek i ich stan był zróżnicowany :) W każdej jednak primerze, albo była korozja (np purchel na dachu), purchel na masce, purchel przy nadkolu, albo zbyt cienka warstwa lakieru objawiająca się po prostu odpadaniem z krawędzi (szczególnie wiśniowy/czerwony kolor krawędź maski, bądź krawędź tylnej klapy). Mowa oczywiscie o autkach, które nie miały przygód i były sprawdzane miernikiem lakieru.
Drugie pytanie dotyczy grubości oryginalnej powłoki, czy ktoś pamięta jakie to wartości?Jak u Was w P12 wygląda sprawa korozji?

Pozdrawiam
Słonik
:papa:

[ Dodano: 2011-05-22, 17:48 ]
Aaaa i jak wygląda sprawa z tymi pionowymi czarnymi listwami przy szybach. Widać, że pod nimi w środku coś żyje...da się to jakoś zdemontować i wymienić na nowy element?
Pozdrawiam
P.S. Mam nadzieje, ze w ASO nie sprzedają listew razem z drzwiami:)

[ Dodano: 2011-05-23, 20:34 ]
Nikt nie pomoże ? :roll:

Awatar użytkownika
Eryk
fanatyk nissana

Post autor: Eryk » 2011-06-02, 09:51

jeśli chodzi o rdzę to u mnie pojawiła się przy 130 tys. (mam teraz 190 tys). Jeśli chodzi o miejsce to jak otwierasz tylną klapę i tak gdzie jest przykręcony teleskop podtrzymujący
klapę.
słonik pisze:P.S. Mam nadzieje, ze w ASO nie sprzedają listew razem z drzwiami:)
odwarzę się nawet powiedzieć, że sprzedają listewkę z całym bokiem auta. popatrz na allegro albo na jakieś angliki i podzwoń, ale od razu Ci mówie, że szukanie częśći do P12 to katorga.
pozdrawiam

słonik
nowy na forum

Post autor: słonik » 2011-06-02, 20:53

Eryk pisze:jeśli chodzi o rdzę to u mnie pojawiła się przy 130 tys. (mam teraz 190 tys). Jeśli chodzi o miejsce to jak otwierasz tylną klapę i tak gdzie jest przykręcony teleskop podtrzymujący
klapę.
słonik pisze:P.S. Mam nadzieje, ze w ASO nie sprzedają listew razem z drzwiami:)
odwarzę się nawet powiedzieć, że sprzedają listewkę z całym bokiem auta. popatrz na allegro albo na jakieś angliki i podzwoń, ale od razu Ci mówie, że szukanie częśći do P12 to katorga.
pozdrawiam
Hej drzwi widzialem, ze mozna zlokalizowac za ok 200 zl na alledrogo, ale jaki stan..wiadomo trzeba pojechac i poszukac. Ogólnie w porównaniu do toyoty to jestem lekko zmartwiony korozją w aucie (podwozie i jakieś ew purchle). Widocznie taka ich przypadłość. Nie zgodzę się więc do końca z opiniami na różnych forach, że zabezpieczenie P12 jest o niebo lepsze niż w P11. Lakier był bardzo cienko rozpylany(chyba 40-60 według miernika, gdzie np w VW to ok 120-150,w P12 to już 2 warstwa lakieru z bezbarwnym).
Przebieg mamy podobny :)
Pozdrawiam i dzięki za info

Awatar użytkownika
Eryk
fanatyk nissana

Post autor: Eryk » 2011-06-02, 23:12

fakt, ochrona antykorozyjna w P12 jest do du*y, zwracaj też uwagę na dach, głównie z tyłu auta przy tych czarnych listwach po boku i częsta bolączka to żółknięcie przednich reflektorów, moje są już w kiepskim stanie i będę musiał je spolerować i jak to zrobię to wrzucę na forum bo może się to komuś przydać.
Pozdrawiam

słonik
nowy na forum

ek

Post autor: słonik » 2011-06-03, 07:02

No właśnie to żółknięcie. Podobno jest jakaś pasta na allegro co czyni z tym cuda?Rozwazalem tez warsztat ktory zajmuje sie polerowaniem. Z allegro to widze, ze mozna kupic reflektory w dobrej cenie nawet jakies zamienniki, ale ja mam xenony. Nie mam swiatel soczewkowych ale xenony sa i zastanawiam sie czy zwykle lampy jednak czyms sie nie roznia od tych xenonowych (uchwyt na przetwornice itp).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Eryk
fanatyk nissana

Post autor: Eryk » 2011-06-03, 14:25

różnią się, jak znajdę tylko chwilę wolnego czasu to będę szlifował (papier mokry 2500 + pasta polerska) ponoć daje dobry efekt, za 450 widziałem komplet reflektorów ale zamienniki a oryginalne kosztują 400 za sztukę więc trochę dużo :/ wole ja sam wypolerować ale są też zakłady które się w tym specjalizują.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”