[P/WP11.144] złamana antena ;(
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P/WP11.144] złamana antena ;(
Witam, dziś myjąc energicznie auto złamałem antenę (nie bat). Jak teraz zdemontować tą wystającą część z dachu? Radio niestety bez bata szumi i przerywa. Jak przyłożę bat do ułamanej części, to dobrze odbiera...
P.S. Antenę mam przy przedniej szybie na środku.
Dzięki za radę;)
P.S. Antenę mam przy przedniej szybie na środku.
Dzięki za radę;)
nie wiem do końca jak przy antenie z przodu ale podejrzewam, że jak zdejmiesz przednią lampkę, to powinieneś zauważyć taką dużą nakrętkę. Odkręcisz ją i możliwe że będzie jakaś złączka od kabla albo po prostu go utniesz i jak będziesz dawać nową antenę, to polutujesz albo poprowadzisz nowy kabel. To już zależy od Ciebie.
P11.144 2.0 16V 
100NX 1.6 16V - był...
P12 1.9 diesel - ojca

100NX 1.6 16V - był...
P12 1.9 diesel - ojca
kleić chcę tak właściwie plastik z plastikiem, tzn podstawę część plastikowy z obudową bata, uprzednio przytykajać rdzeń metalowy do rdzenia...
[ Dodano: 2013-07-22, 23:37 ]
bat w primerze jest zamocowany pod dość małym kątem do dachu. Nie stoi jak słup a raczej "ledwo odstaje od powierzchni dachu" , więc opór wiatru nie jest duży. Ale fakt, może aczkolwiek nie musi spaść.
[ Dodano: 2013-07-22, 23:37 ]
bat w primerze jest zamocowany pod dość małym kątem do dachu. Nie stoi jak słup a raczej "ledwo odstaje od powierzchni dachu" , więc opór wiatru nie jest duży. Ale fakt, może aczkolwiek nie musi spaść.
JEST: Primera p11 144 2.0 140KM 01r, Primera p11 1.6 100KM 97r, Serena 2.0 98r. BYŁO: Almera 1.6 SR 97r
- deBestciak
- fanatyk nissana
podstawka anteny kosztuje w serwisie 107 pln (za tyle ja kupiłem )
odkręcasz lampkę przednią (jedna śrubka) wtedy widzisz w głębi czyli w górze nakrętkę ->odkręcasz ->zdejmujesz takie oczko które jest na przewodzie antenowym i zdejmujesz pękniętą podstawkę -> czyścisz okolice dziurki z góry dachu coby nowy elemencik pięknie przylegał ->ustawiasz nową podstawkę w osi auta (jest taki wystający-ustalający dzyndzelek w dolnej części uszczelki pod podstawką) zakładasz oczko kabla antenowego zakręcasz nakrętkę Z CZUCIEM COBY NIE SKRZYWIĆ DACHU W OKOLICY ANTENKI
! dokręcasz lampkę i po zabiegu 
mnie to zajęło około 10 minut
pozdro i powodzenia
odkręcasz lampkę przednią (jedna śrubka) wtedy widzisz w głębi czyli w górze nakrętkę ->odkręcasz ->zdejmujesz takie oczko które jest na przewodzie antenowym i zdejmujesz pękniętą podstawkę -> czyścisz okolice dziurki z góry dachu coby nowy elemencik pięknie przylegał ->ustawiasz nową podstawkę w osi auta (jest taki wystający-ustalający dzyndzelek w dolnej części uszczelki pod podstawką) zakładasz oczko kabla antenowego zakręcasz nakrętkę Z CZUCIEM COBY NIE SKRZYWIĆ DACHU W OKOLICY ANTENKI

mnie to zajęło około 10 minut
pozdro i powodzenia
przygoda z nissanem zakończona
teraz TOYOTA 

- deBestciak
- fanatyk nissana
Ja kupiłem taką http://allegro.pl/antena-samochodowa-da ... 22078.html u sprzedawcy moje-audio_pl pasuje idealnie z przodu ale zauważyłem że niektórzy mają inną antenę. Sama wymiana tak jak opisał deBestciak ja jeszcze dałem trochę silikonu co by uszczelnić dach.
Wagon NEO VVL czyli Midori no yajirushi
LPGTECH 504, Barracuda 130 Nl, Gold GT

LPGTECH 504, Barracuda 130 Nl, Gold GT

- deBestciak
- fanatyk nissana
Antenka sklejona poxipolem bezbarwnym, póki co 3 dzień się trzyma
, 120km/h wytrzymała
Teraz mam pytanie czy sklejenie nie będzie miało wpływu na jakość odbioru radia poza miastem??
Nie kleiłem metalowego rdzenia anteny, tylko przyłożyłem pęknięte miejsce (metal do metalu) do siebie i skleiłem obudowę czyli stopkę i plastikową częścią bata...

Teraz mam pytanie czy sklejenie nie będzie miało wpływu na jakość odbioru radia poza miastem??
Nie kleiłem metalowego rdzenia anteny, tylko przyłożyłem pęknięte miejsce (metal do metalu) do siebie i skleiłem obudowę czyli stopkę i plastikową częścią bata...
JEST: Primera p11 144 2.0 140KM 01r, Primera p11 1.6 100KM 97r, Serena 2.0 98r. BYŁO: Almera 1.6 SR 97r