Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P/WP11.144] Za wysokie obroty, nauka wolnych obrotów.

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

szydlos
wiem o czym pisze

[P/WP11.144] Za wysokie obroty, nauka wolnych obrotów.

Post autor: szydlos » 2016-04-01, 12:16

Witam.
Mam Primere p11 2000 rok kombi 2.0 benzyna 141 km silnik SR20DE manualna skrzynia.
Brak żadnego błędu Check Engine.

Otóż od początku kupna auta miałem problem z obrotami na biegu jałowym.
Są po prostu za wysokie, stoją na poziomie 1200-1300 obrotów, kiedy zimny silnik jest na sssaniu ma 1500 obrotów.
Była czyszczona przepływka preparatem do tego przeznaczonym, później zrobiłem pomiar jej na 5 styku na zgaszonym rozgrzanym silniku miał 1,19 v a na odpalonym 1.59v.

Zdarzało się że te obroty lekko falowały. Przy schodzeniu z obrotów lekko się zawieszają i dopiero schodzą.

Orientuje się ktoś, jak pomierzyć czujnik położenia przepustnicy TPS ? Delikatnie go ruszałem ale miałem wcześniej zaznaczone jak było pierwotnie ustawione.Podpiąłbym go do miernika i sprawdził jakie daje wyniki.
TPS z dwoma wtyczkami brązową od góry i białą od dołu.

Na koniec robiłem próbe nauki wolnych obrotów Idle Air Volume Learn.
Kiedy rozpoczął się ten test, obroty przyjemnie spadły na poziom 850-900 o niebo lepiej i już mogło by tak zostać. Po jakichś 7 min kończy się test i wyjmuję kluczyk oraz odpalam silnik ponownie i z powrotem ta sama sytuacja z wysokimi obrotami.

Dysponuję interfejsem Diagun X431 .

P.S. Dodam, że w teście IACV na biegu jałowym jest poziom 23 % aż. Kiedy go zmniejszam manualnie w dół aż do 1 % obroty są idealne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”