Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.
Od kilku dni posiadam Primerę 2001r. 1.8 i mam problem z palącym się CHECK, oraz wydaje mi się, że ma muła.
Na komputerze pokazuje błąd P1111. Ostatnio błąd był skasowany ale po chwili się pojawił. Dziś się zabrałem za to i okazało się zasilanie do czujnika dochodzi, ale nie ma połączenia z komputerem silnika na pinie nr.1.
Wychodzi na to, że musi gdzieś być uszkodzona wiązka. Pobieżnie obejrzałem przewody od strony silnika i nic nie widać.
Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak to ugryźć?
Jeśli idę w dobrym kierunku to mogę sobie załatwić wtyczkę od czujnika podłączając ją zamiast oryginalnej do czujnika i do ECM a zasilanie biorąc z oryginalnej wtyczki.
[P/WP11.144] Błąd P1111-świecący się CHECK silnika
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
Zrobiłem obejście i wszystko działa jak należy. Po odłączeniu aku na 24h błąd zniknął i się nie pojawił.
Więc jeśli macie błąd P1111 to najpierw zobaczyć czy na wtyczce od czujnika przy brązowym przewodzie czy jest zasilanie po przekręceniu kluczyka na zapłon.
Następnie w tej samej wtyczce przejście między drugim przewodem(żółto-czerwonym) a takim samym przewodem w ECU. Jeśli nie ma to wlutować nowy przewód w miejsce starego, lub szukać pęknięcia co wcale nie jest łatwe bo dostęp do wiązki jest dosyć utrudniony i od góry praktycznie niemożliwy.
Więc jeśli macie błąd P1111 to najpierw zobaczyć czy na wtyczce od czujnika przy brązowym przewodzie czy jest zasilanie po przekręceniu kluczyka na zapłon.
Następnie w tej samej wtyczce przejście między drugim przewodem(żółto-czerwonym) a takim samym przewodem w ECU. Jeśli nie ma to wlutować nowy przewód w miejsce starego, lub szukać pęknięcia co wcale nie jest łatwe bo dostęp do wiązki jest dosyć utrudniony i od góry praktycznie niemożliwy.
Było:
Avensis T22 sedan 2.0 D-4D
Octavia I combi 1.9TDI 90KM
Octavia II combi 2.0TDI 145KM~165KM
Jest:
Primera P11.144 sedan 1.8 16V
Avensis T22 sedan 2.0 D-4D
Octavia I combi 1.9TDI 90KM
Octavia II combi 2.0TDI 145KM~165KM

Jest:
Primera P11.144 sedan 1.8 16V