[P/WP11.144] Kiedy wymiana rozrządu ? jak radzicie
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
-
- nowy na forum
[P/WP11.144] Kiedy wymiana rozrządu ? jak radzicie
Witam. Zakupiłem primerkę z 2000r. przebieg 235tys rozrząd od nowości nie zmieniany , w tamty roku wymiana pompy wody w aso. Jak rodzicie czy wymieniać rozrząd od razu. Silnik 1.6 16v
To czy trzeba wymieniać łańcuch zależy od stylu jazdy. Jeśli silnik był kręcony wysoko naonstop to sugerowałbym wymianę za jakiś czas. Jeśli styl jazdy był spokojny i umiarkowany to bez problemu dociągniesz do 300kkm. Moja poprzednia primera P10 bez problemu dociągnęła to 360kkm - później dostała strzała w tyłek i poszła na żyletki. Primera znajomego miała ponad 420kkm bez wymiany.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
-
- nowy na forum
Jak dopiero zaczyna być go słychać to jeździj spokojnie przez najbliższe 50kkm. Jeśli nie chcesz mieć problemów z nowym rozrządem to moja rada - kup oryginalny Nissanowski - koszt około 1200zł i do tego wymiana. Nie kupuj nic na allegro bo to tanie, chińskie, nic niewarte badziewie i po 20 lub 30kkm będzie się gorzej tłuk niż oryginalny wyciągnięty łańcuch po 300kkm.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
- radziejwwl
- fanatyk nissana
MOja jedna prima , 1,6 ma juz pewnie z 500-600k km. Cholera wie bo ile cofana byla to nikt nie wie , jest teraz w rekach kierowcow od pizzeri i caly czas na jednym rozrzadzie i nic sie nei dzieje , no i w gazie ;P
viewtopic.php?p=258066#258066 - Moja turbawka
Panowie, rozrząd rozrządem, a jak wygląda sprawa z pompą wody ?
Wymieniacie, jak temperatura nagle skoczy do 120 stopni, czy ktoś robił to wcześniej ?
Kolega zmienił pompe wody w aucie, gdzie już nagrzewnica ledwo dmuchała ciepłym powietrzem, a włąściwie waliła podmuchami - na wysokich obrotach gorąco, w trasie na niskich słabo grzała.
Zmienił pompe wody i silniczek ładnie się nagrzewa, no i nagrzewnica ładnie grzeje..
A chciał zmieniać nagrzewnice na nową
Pozdrawiam
Wymieniacie, jak temperatura nagle skoczy do 120 stopni, czy ktoś robił to wcześniej ?
Kolega zmienił pompe wody w aucie, gdzie już nagrzewnica ledwo dmuchała ciepłym powietrzem, a włąściwie waliła podmuchami - na wysokich obrotach gorąco, w trasie na niskich słabo grzała.
Zmienił pompe wody i silniczek ładnie się nagrzewa, no i nagrzewnica ładnie grzeje..
A chciał zmieniać nagrzewnice na nową
Pozdrawiam
Wydaje mi się ze tragedii tam nie mam .
Ale ogólnie to wg mojej przynajmniej oceny - auta jest dość głośne ( nie wiem czy kwestia głośnego silnika , czy wygłuszenia itd itp ) Ale w porównaniu do innych aut lord miałem jest dość głośno. Od prędkości 120 się zaczyna i narasta . Powiedzmy te 130 idzie jechać w jakąś dłuższą trasę Ale powyżej to może być uciążliwe .
Ale ogólnie to wg mojej przynajmniej oceny - auta jest dość głośne ( nie wiem czy kwestia głośnego silnika , czy wygłuszenia itd itp ) Ale w porównaniu do innych aut lord miałem jest dość głośno. Od prędkości 120 się zaczyna i narasta . Powiedzmy te 130 idzie jechać w jakąś dłuższą trasę Ale powyżej to może być uciążliwe .
Addicted to driving