Witam!
Niedawno kupiłem używany samochód Nissan Primera 2.0 z 1994r. w składaku na 1996. (automatyczna skrzynia biegów)
Samochód jeździł dopóki przy 120/h stracił moc i po chwili jak by przestał przełączać na wyższe biegi i jechał tylko na jedynce(lub dwójce).
W automacie mam biegi 1,2,R,N,D i P samochód na nich wszystkich po dodaniu gazu jechał do przodu ale bardzo wolno i wył. Byłem blisko domu dlatego dotoczyłem się tak praktycznie na sam parking (silnik miał bardzo wysokie). Po wduszeniu na maksa pedału gazu chwilowo gwałtownie przyspieszał. Gdy już dojechałem do domu zgasł praktycznie na samym parkingu i już nie odpalił
Sprawdziłem akumulator i jest naładowany, wymieniłam też kopułkę ponieważ miała wyłamane dwa styki i dolałem oleju do skrzyni. Rozrusznik zaczął jakby lepiej kręcić ale samochód zachowuje się jak by chciał odpalić a nie mógł. Pompę paliwa słychać po włączeniu zapłonu.
Co mogło się stać? Chciałbym uniknąć holowania na lawecie (ponieważ jest to automat) i chciałbym w miarę możliwości sam (z Waszą pomocą) rozwiązać problem.
Dodam jeszcze, że znajomy sprawdził świece i wszystkie dają iskrę.
[P10/WP10] 2.0 benzyna + gaz zgasła i nie odpala
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
-
- nowy na forum
[P10/WP10] 2.0 benzyna + gaz zgasła i nie odpala
Ostatnio zmieniony 2010-03-03, 09:01 przez grzechu501, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: 2.0 benzyna + gaz zgasła i nie odpala
sprawdz czy masz dobrze powpinane przewody Wn do cewki na cewce masz ponumerowane klejno 1234 a 1 wtykasz do pierwszej swiecy od lewej strony, podjedz gdzies na warsztat niech ci sprawdza cisnienie na tlokach, looknal tez bym sonde lambde, bo jezeli urwana bedzie amochod moze miec problem z odpalaniem , gdyz nie bedzie ustalal dobrej mieszanki zarowno na benz jak i na gazie,jezeli samochod chodzi nie rowno po odpaleniu to mzoe byc ze pracuje na 3 garach ;/a wtedy koszt wiekszy, jeszcze jest jedna opcja...Mogl sie spierdzielic zawor zwrotny na parowniku i... podczas przekrecenia kluczyka stacyjki na gazie , powinien podawac gaz,jezeli smierdzi gazem to znaczy ze ten zawor sie nei domyka i po przelaczeniu na beznyne podaje i gaz i benzyne, wtedy probujac odpalic na benzynie zalewa Ci silnik gazem i ma b ciezko zapalic, sprobuj zakrecic zawor na butli i odpalic auto na benzynie,jezeli nadal bedzie chodzil nierowno to pewnei ktorys garnek sie przyaplil
Drifting Nissanem Silvia s14 350HP