Silnik SR 20 łancuch rozrządu wymienia się czy nie?
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
Silnik SR 20 łancuch rozrządu wymienia się czy nie?
Witam kolegów. Zakupiłem Primerkę P 11 po lifcie 2.0 16V 140 km silnik SR 20 i mam pytanie odnosnie rozrządu. Czy powinno się wymieniac łancuch rozrządu czy nie?. Ponoc te silniki są pozywotnie, z drugiej strony znajomy w P 12 wymienił bo mu chałasował przy 1500 obrotach i niby był wyciągnięty. Moja Primerka ma 142 000 km ponoć ( z Niemiec kupiona u nas ) i gdy jest zimna to przy przyspieszaniu słychać takie cykanie, klekotanie jakby zaworu w miare wzrostu temperatury to zanika ale nie całkowicie. Czy mam się czego obawiać? Czy wymienia się łancuszek rozrządu, co w moim przypadku? Z góry Dziękuje za Pomoc Pozdrawiam
Bombel, w SR20 też się wymienia, bo też się łańcuch wyciąga. Ja miałem wymieniany rozrząd - do napinacza miałem dospawany kawałek śruby..... To jak szybko łańcuch się zużywa w sporej mierze zależy od stosowanego oleju.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Witam. Auto posiadam od pazdziernika wtedy kuipiłem, olej zalany 5W40 ale jeszcze nie zmieniałem bo zastanawiam sie nad jakims dobrym firmowym. Z tą wymianą łancucha rozrządu zawsze wydawało mi się ze Nissany czy Merce to w nich silniki sa dozywotnie nie to co paski rozrządu, ale gdy koles z P12 nagadał mi ze wyciągnięty łancuch moze sie zerwac nagle to remoncik silnika tak ok 2 lub 3 tysiaki sie ceni. Teraz sam nie wiem co mam o tym myslec. A jak ocenic stan łańcuszka ktos wie?