Mam kilka problemów ze swoją primerką, mam ją od nowości ale ponieważ nie było to popularne auto a ASO w Warszawie więcej mi psuło samochód niż naprawiało biorąc za to ogromne pieniądze zacząłem je naprawiać w małych warsztatach.
Każdy mówi coś innego i już jestem głupszy niż byłem.
Może wy mi pomożecie przywrócić stan świetności

Nissan Primera P12, benzyna 2.0, przed liftem. rozrząd na łańcuchu.
1. Od dłuższego czasu wyświetla mi błąd silnika, według metody z pedałem gazu jest to błąd numer 340
2. Po włączeniu na zimnym silniku obrony najpierw skaczą do około 1,1-1,2 potem spadają prawie do zera. I tu loteria :
a)albo spadną do 0 i samochód gaśnie i przez chwilę się nie chce odpalić.
b)albo na sekundę prawie zupełnie spadają, samochód poburczy i obroty znów wskakują na 1,1- 1,2 i tam zostają.
rozwiązaniem na to jest po odpaleniu przygazowanie go i potrzymanie chwilę gazu.
Na ciepłym silniku ten problem żadko występuje.
3. jeśli nie wykasuję błędu to co jakiś czas przy małych prędkościach samochód mi gaśnie nagle, muszę wtedy zjechać. Wyłączyć światła, a najlepiej wyjąć kluczyk ze stacyjki, odczekać 15-20 sekund i odpala, jeśli świateł nie wyłącze to nie ma mowy by odpalił.
4. Jak jadę z większą prędkością od czasu do czasu nagle wyświetlają się kontrolki ESP ABS i Check Engine i świecą się aż do wyłączenia silnika i odczekania wspomnianego czasu. Są dwie możliwości poprzedzające wyświetlenie tych kontrolek
a) zupełnie nic, ot tak się wyświetlają
b) leciutkie "przyduszenie silnika" taka nagła chwilowa utrata mocy, jednym słowem leciutkie szarpnięcie.
5. Po odkręceniu korka paliwa jest dosyć długie syczenie.
Według tego co czytałem na forum, syczenie jest normalne (i w sumie tak mi syczało od zawsze) trwa około 2-3s jeśli bak jest na dużej rezerwie.
Wydaje mi się że na zupełnej rezerwie strzałka od benzyny potrafiła spaść niżej, teraz nie schodzi do końca.
6. Według tego co mi mówiło 2 mechaników, komputer wyświetla błąd czujnika wałka rozrządu.
Jeden chciał mi robić rozrząd, drugi powiedział mi że rozrząd jest w porządku, powodem błędu jest właśnie syczenie z pkt5, bo zbiornik nie ma odpowietrzenia, przez
co paliwo nie jest na rezerwie podawane normalnie, silnik dostaje info że paliwa nie ma a komputer podaje że jest co jest przyczyną błędu na silniku.
Jak widzicie jestem w tych sprawach lajkonikiem :dribble:
a chce mieć tylko swoje jeździdełko.