Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P11/WP11] Falowanie obrotomierza,szarpanie - błąd P0335

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Awatar użytkownika
seba10001
nowy na forum

[P11/WP11] Falowanie obrotomierza,szarpanie - błąd P0335

Post autor: seba10001 » 2014-06-15, 19:38

Witam

Jestem posiadaczem primerki P11 po lifcie, z silnikiem 1.8.Od dwóch miesięcy męczy mnie problem z skaczącymi obrotami( na jałowym i w czasie jazdy ok. 200-300 obr./min. ) ) na liczniku,i szarpaniem auta podczas jazdy , do tego zabrakło mu mocy na wyższych obrotach -nie chce się wkręcać ..Przeczytałem kilka postów tu na forum ,obstawiałbym na rozrząd ,bo nie wspomniałem ,że zaświeca się check z błędem P0335 (błąd czujnika A położenia wału ) ,ale trzy lata temu wymieniałem rozrząd kompletny z firmy Oyodo ,ale objawy w tedy były inne,np. gumowy gaz,zanim silnik zareagował na pedał gazu,trzeba było kilku sekund - to był główny powód mojej wymiany,no i był mułowaty.Wtedy po zdemontowaniu łańcucha ,okazało się,że jest rozciągnięty o 2,5 ogniwa ,czyli jakaś wada była widoczna .

W końcu zawiozłem auto do zaprzyjaźnionego mechanika i opisałem mu mój problem.Więc zaczął od rozrządu ,tak jak mu za sugerowałem ,lecz po otwarciu wszystko wyglądało niby ok ,po sprawdzał łańcuch ,zamówił sobie nowy do porównania - i nic,wszystko ok,ślizgi - ok ,napinacz wysunięty 11mm..Stwierdził,jednak ,że to nie rozrząd,będzie szukał dalej.Więc zaczął od świec,trzy z czterech z urzyte,do wymiany cały komplet,następnie sprawdzone cewki ,wraz zamianą na nowe.Przepłyka wymieniona,bo stara po przemierzeniu, była uszkodzona, następnie cała elektryka wraz z czujnikami ( wału /wałka),po przemierzana i licznik zdemontowany - sprawdzony,cały zapłon ,wtryski po sprawdzane ,i dalej nic !!! , jedynie poprawiła się charakterystyka jazdy już nie muli na wyższych obrotach ma moc, dzięki przepływce,ale obroty dalej skaczą i szarpie nim :( .Jeszcze do tego doszło sprawdzenie zębatki na wale ,z której z czytuje czujnik,było tam troszkę resztek silikonu - wyczyścił,ale dalej nic to nie pomogło,Reasumując,auta nie miałem przez 2,5 tygodnia,mechanior posprawdzał wszystkie możliwe elementy związane z tymi objawami,cały czas ten sam błąd (P0335),auto było sprawdzane dwoma oscyloskopami i pod kompem,wciąż jakie śmieci i zakłócenie co parę cykli na zapalonym silniku ( na oscyloskopie w górnych partiach wykresu ),Nadszedł dzień odbioru auta ,i koleś mówi mi ,że problem jest dalej ,i jednak musi być to coś z rozrządem ,według niego napinacz,bo niej w stanie go sprawdzić na sucho,twierdzi że w trakcie jazdy za słabo napina łyżwę,a co za tym idzie - łańcuch ,i stąd ten cały problem,plus łańcuch do tego nowy - zapobiegawczo.

Proszę Was o opinie ,bo auto jadę znowu zawieść za dwa tygodnie ,czy to będzie to ? , bo ja się już poddaję :( ,mechanik też był załamany tym całym problemem - porażka , z góry dziękuję za pomoc !
Ostatnio zmieniony 2014-06-16, 19:35 przez seba10001, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
vimek999
fanatyk nissana

Post autor: vimek999 » 2014-06-15, 22:59

Witam seba10001, . Może problemy wynikają z układu paliwowego? A w kabinie czuć benzynę z nawiewów? Być może pompa nawala?
SR20VE + ?

Awatar użytkownika
seba10001
nowy na forum

Post autor: seba10001 » 2014-06-16, 15:44

Witam,nic nie czuć benzyną ,układ paliwowy jest ok

kamo4949
nowy na forum

Post autor: kamo4949 » 2014-08-08, 06:16

powinienem cii pomóc :P bo podobne rzeczy mi sie działy i po wielu wizytach u mechanizatorów sam to ogarnełem bez ,,zadnych kosztow'':_) sorki nie wczuwalem sie za bardzo w temat bo wrociłem z nocki i jeszcze moja primerke rozkrecam w drobny mak:D uszczelka!! zadzwon moze ?

tel 739 087 932

kamil SŁUBICE

a tak do tematu to czytałem ze ktos sie meczy 2 lata i powymieniał prawie wszystko i jak szarpało tak szarpie . ja tez sie z rok meczyłem:) juz miałem JĄ zepchnąć z urwiska i nagle olsnienie:) ..................NAPRAWIONA I
dzis mam wielkie plany . juz w realizacji. jestem nowy na forum i moze ktos chetny wytłumaczy jak działa klub,jak zapisac..... itp
___SzEwCu___

kajla93
nowy na forum

Post autor: kajla93 » 2015-01-14, 16:37

kamo4949, czy moglbys podac mi do siebie jakis aktualny kontakt ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”