[P10/WP10] Zwala przewód z chłodnicy - 2.0 Diesel
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
- DJSzmer
- fanatyk nissana
- Kontakt:
[P10/WP10] Zwala przewód z chłodnicy - 2.0 Diesel
2 lata temu wracając z urlopu niebezpiecznie wzrosła mi temperatura. W zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego pojawiły się bąbelki. Czyli uszczelka pod głowicą. Zrobiłem plant, po 1000km docisk (poszły ze 2 śruby po kg). Od tamtego czasu wskazówka teperatury jak i poziomu paliwa, wskazywała co chciała kiedy chciała. (gdy wskazywała temperaturę pod czerwone, zawsze sie zatrzymywałem i sprawdzałem - wszystko ok, po ponownym uruchomieniu silnika wskazywała optimum). Za niecały rok powtórka z rozrywki tym razem pod Białymstokiem. Kolejny plant i koszta. Po 1000km, docisk (poszły ze 2 śruby po 0,5kg i jedna kg).
W te mrozy (około -20°C nad ranem) wracałem z Białegostoku i po jakiś 40km temperatura zaczęła niebezpiecznie się wznosić, w pewnym momencie przestało mi dmucha ciepłem więc natychmiast stop. Zwaliło mi wąż od chłodnicy (z góry). Ułamał się nieco a'la "kuruciec" - uchwyt węża od chłodnicy. Chłopaki z serwisu Volvo z Jeżewa pomogli za 6 Lechów. Stwierdzili zamarznięcie chłodnicy (nowe Petrygo -26°C, po pomiarze do -20°C w rzeczywistości). Rozgrzaliśmy ją przez godzinę pod dmuchawą/nagrzewnicą. Uzupełnili mi płynem i w trasę. Doleciałem do domu (130km) bez przygód. Na drugi dzień przejechałem 9km i przewód zwalony. Wizyta u mechanika - termostat. Wymieniłem, zregenerowałem uchwyt węża. Założyłem podwójną opaskę.
Niedawno jechałem w trasę 12km i z powrotem. Po zrobieniu 22km temperatura zaczęła niebezpiecznie rosnąc i ponownie zsadziło wąż.
Nie mam już głowy co to może by, pompa wody? znowu głowica?
Problem w 50% się już wczoraj rozwiązał, gdy jechałem do mechanika by mi podpowiedział co to może być, czerwona Jetta wbiła mi się w bok z drogi gruntowej i mam cały bok do roboty. Więc chyba nie opłacalna będzie jakakolwiek robota.
W te mrozy (około -20°C nad ranem) wracałem z Białegostoku i po jakiś 40km temperatura zaczęła niebezpiecznie się wznosić, w pewnym momencie przestało mi dmucha ciepłem więc natychmiast stop. Zwaliło mi wąż od chłodnicy (z góry). Ułamał się nieco a'la "kuruciec" - uchwyt węża od chłodnicy. Chłopaki z serwisu Volvo z Jeżewa pomogli za 6 Lechów. Stwierdzili zamarznięcie chłodnicy (nowe Petrygo -26°C, po pomiarze do -20°C w rzeczywistości). Rozgrzaliśmy ją przez godzinę pod dmuchawą/nagrzewnicą. Uzupełnili mi płynem i w trasę. Doleciałem do domu (130km) bez przygód. Na drugi dzień przejechałem 9km i przewód zwalony. Wizyta u mechanika - termostat. Wymieniłem, zregenerowałem uchwyt węża. Założyłem podwójną opaskę.
Niedawno jechałem w trasę 12km i z powrotem. Po zrobieniu 22km temperatura zaczęła niebezpiecznie rosnąc i ponownie zsadziło wąż.
Nie mam już głowy co to może by, pompa wody? znowu głowica?
Problem w 50% się już wczoraj rozwiązał, gdy jechałem do mechanika by mi podpowiedział co to może być, czerwona Jetta wbiła mi się w bok z drogi gruntowej i mam cały bok do roboty. Więc chyba nie opłacalna będzie jakakolwiek robota.
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10
>>> 8.10.2011
<<<
Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana

- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011

-
- stały bywalec
no wiec jak chcesz jesli bedziesz robił to zapakuj manometr w układ chłodzenia i zobacz jakie ciśnienie.. mozesz zmienić korek na chłodnicy ale ja podejżewam standardowe pęknięcie głowicy..
Nissan Primera p10 2.0 pb+lpg..... BMW E90 2.0 td .....VW T4 2.5TDI
nowe p10 sedan 2.0 95r GT ma juz silnik
p10 2.0 pb+Lpg 90r. 530 tyśi niestety od 25-02-2010 już tylko na 4 biegach
- DJSzmer
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Głowica jest na bank cała. Kolejny raz uszczelka? Wierzyć mi się nie chce. Nie minął rok.
UWAGA!
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011
<<<

- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011

DJSzmer tak to może być uszczelka. tak bywa z tym silnikiem. Ale objawem uszczelki są bąbelki w zbiorniczku wyrównawczym, twarde przewodu wodne. Plus jak włączysz nagrzewnicę to leci raz ciepłe raz chłodne.
Jeszcze możesz na początek wymienić korek chłodnicy ale jakoś to mi się nie widzi.
Co do tego silnika to jest jeden sposób który zadba o to aby się nie rozleciał po jakimś czasie.
Ale jak zdiagnozujesz co to jest to wtedy opiszę co i jak robić aby było cacy.
[ Dodano: 2010-02-22, 14:29 ]
DJSzmer dodam że jak miałeś kolizję to możesz dodatkowo powiedzieć że coś ci silnik zaczął szwankować. Opowiedz co się dzieje i niech uwzględnią to w kosztorysie.
Jeszcze możesz na początek wymienić korek chłodnicy ale jakoś to mi się nie widzi.
Co do tego silnika to jest jeden sposób który zadba o to aby się nie rozleciał po jakimś czasie.
Ale jak zdiagnozujesz co to jest to wtedy opiszę co i jak robić aby było cacy.
[ Dodano: 2010-02-22, 14:29 ]
DJSzmer dodam że jak miałeś kolizję to możesz dodatkowo powiedzieć że coś ci silnik zaczął szwankować. Opowiedz co się dzieje i niech uwzględnią to w kosztorysie.
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.
-
- stały bywalec
a powiedz czy jak ostatnio zmieniałeś uszczelke to głowica była planowana nowa uszczelka o odpowiedniej grubości śrubki do łba nowe wsio odpowiednio dokręcone nawet przeciągnięte bym powiedział ja tak zawsze diesla traktuje.. tyklo porżądna uszczelka i sruby zawsze przeciągane najwyżej sie ukręcą ale jeszcze reklamacji nie miałem a po nie jednym paproku już robiłem gdzie też niby wsio ok zrobił według instrukcji dokręcał.. nie mozna jednoznacznie określić ze akurat uszczelka to takie i takie objawy.. moze u niego tu jest słaby punkt i zwala mu wąż..jak korek nie puści to w zbiorniku bąbelków nie ma poduszka powietrza moze sie jeszcze nie robi nagrzewnica grzeje.. a wąż zwala.. kiedyś ułamała mi sie ta końcówka wzgrubienie na krućcu.. założyłem dalej wąż i też go zwalało . zsuwał sie po włożeniu nowej chłodnicy wsio wróciło do normy.. zacznij od korka..
- DJSzmer
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Za każdym razem było planowanie, nowa uszczelka (ta lepsza) i nowe śruby. Docisk kluczem dynamometrycznym. Po 1000km ponowny docisk. Zgłosiłem szkodę, ale rzeczoznawca ma teraz kupę roboty i może skontaktuje się ze mną w tym tygodniu. Czyli na wycenę muszę czekać w kolejce ponad tydzień jak nie dwa. Uziemienie totalne.
UWAGA!
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011
<<<

- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011

-
- stały bywalec
kurka wodna powiem ci tylko ze ja dokręcając a robiłem już kilka tych silników z czego pół to podejrzenie pęknięcia bo po kimś ... uszczelka rainz albo erling... tylko ze ja moment i kont dokręcania brałem z takiej magicznej książki w kórej mam wszystkie typy silników.. powiem ci ze nie zgadzało sie to ani z tym co jest napisana na uszczelce ani z tym co nissan podaje w książce.. z resztą ja zawsze przeciągam rozsądnie oczywiśćie .. podejrzewam ze wszystko dobrze zrobiłeś bo wiesz c piszesz i albo pechowe pęknięcie albo.... to nie jest głupi pomysł powiedz ze po wypadku coś strzeliło i teraz jak odpalasz silnik to sie gotuje woda....
Pomijając kraksę to uważam że masz coś albo z tym korkiem, albo z czujnikiem temperatury załączającym wiatraki. Lub jedno i drugie.
Jakby była rąbnięta głowa to byś gonił parowozem i miał studnię w chłodnicy, do tego te bomble w wyrównawczym. W silniku są dwa czujniki . Jeden w głowie do wskaźnika temp, a drugi obok termostatu do włączania wiatraków. Podaje on sygnał na ECU i jest sprzężony z "gazem" Posprawdzaj też przekaźniki od wiatraków.
Opis procedury w manualu Plik ec_cd20
Sprawdziłbym także drożność chłodnicy
Jakby była rąbnięta głowa to byś gonił parowozem i miał studnię w chłodnicy, do tego te bomble w wyrównawczym. W silniku są dwa czujniki . Jeden w głowie do wskaźnika temp, a drugi obok termostatu do włączania wiatraków. Podaje on sygnał na ECU i jest sprzężony z "gazem" Posprawdzaj też przekaźniki od wiatraków.
Opis procedury w manualu Plik ec_cd20
Sprawdziłbym także drożność chłodnicy
Ludzie w ogóle nie myślą, oni tylko myślą, że myślą. (Mark Twain)
- DJSzmer
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Wentylator działa. Działa tak (znaczy działał przed kraksą): Silnik pracuje, wskazówka od temperatury wchodzi, przechodzi optimum, załącza się wentylator na 6 sekund wskazówka opada do optimum, po czym wchodzi do czerwonego, wentylator po drodze załącza się na 6-7 sekund, a wskazówka dalej się pnie poza zakres. To wszystko sprawdzane na luzie.
Dalej nie sprawdzałem. W wyrównawczym cisza.
Pierwszy raz jak wydmuchało uszczelkę, bulgotało mi i w chłodnicy i w wyrównawczym. Ewidentnie brakowało mocy. Parowało spod maski. Przewody siedziały na swoim miejscu.
Drugi raz również bulgotało, dodatkowo było słychać szybkie, przerywane "syczenie". Parowało spod maski.
Teraz paruje, bo wywala cały płyn, jak zwali przewód.
Wątpię by udało się to podciągnąć pod szkodę, tak samo jak alarm czy centralny zamek. (Choć centralkę to może, bo dwoje drzwi do wymiany).
Dalej nie sprawdzałem. W wyrównawczym cisza.
Pierwszy raz jak wydmuchało uszczelkę, bulgotało mi i w chłodnicy i w wyrównawczym. Ewidentnie brakowało mocy. Parowało spod maski. Przewody siedziały na swoim miejscu.
Drugi raz również bulgotało, dodatkowo było słychać szybkie, przerywane "syczenie". Parowało spod maski.
Teraz paruje, bo wywala cały płyn, jak zwali przewód.
Wątpię by udało się to podciągnąć pod szkodę, tak samo jak alarm czy centralny zamek. (Choć centralkę to może, bo dwoje drzwi do wymiany).
UWAGA!
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011
<<<