[P12/WP12] Nadmiar oleju w silniku
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P12/WP12] Nadmiar oleju w silniku
Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące poziomu oleju w silniku i możliwej przyczynie takiego stanu. Kupiłem Nissana ok pół roku temu, sprawdzając stan oleju przed wymianą poziom utrzymywał się ponad stanem. Po wymianie i upływie ok 4 miesięcy zauważyłem dymienie czarnym dymem z rury wydechu, wraz z dymem wydobywa się coś w rodzaju sadzy, a poziom oleju znów jest ponad stanem. Czy możliwe jest ,że przedostaje się paliwo lub inna ciecz do oleju i podnosi jego stan? Może ktoś miał taki przypadek?
Może turbawka przepuszcza
, zdejmij rurę która wychodzi z turbo i zobacz czy tamtędy puszcza.

Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
Też tak może być
Zgadzam się ale czasem jest też tak, że olej się zbiera przez długi czas w icku i potem zasysa do komory spalania
aż do samoczynnego zamknięcia obrotów. Trzeba by zmierzyć kompresje czy pierścieniami nie ucieka.

Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
Od wymiany oleju przejechałem ok 4000 km więc dość szybko się napełniło.. I olej pewnie znów do wyrzucenia
. Mechanik zanjomego stwierdził przez telefon, że może być uszczelka pod głowicą, załamka.. Oprócz kopcenia i rosnącego poziomu oleju brak innych objawów. A tak przy okazji to jest jakiś pożądny SPEC od tych silników w Szczecinie ?