[P11/WP11] Uszczelnienie silnika
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P11/WP11] Uszczelnienie silnika
Witam Panowie:) Zakładam nowy temat gdyż chciał bym się pochwalić tym co zrobiłem na dzień dzisiejszy w swojej primerce. Około tygodnia temu zauważyłem że autko zaczęło bardzo gubić olej. Nie chciało mi się szukać wycieku, stwierdziłem że należało by powymieniać wszystkie uszczelniacze, uszczelki i przewody smarujące w silniku. W sobotę zabrałem się za wyjecie silnika. i rozebranie go prawie całego. W poniedziałek z rana pojechałem do kilku sklepów i pokupowałem:
- uszczelkę dekla zaworów
-uszczelniacz wału korbowego
-uszczelkę głowicy
-przewód od pompy wacum do bloku
- i kilka innych
Wymieniłem także na nowy wałek rozrządu o bardziej ostrych krzywkach:)
po złożeniu wszystkiego w całość i wsadzeniu silnika na miejsce przyszedł czas na jazdę testową. Ku mojemu zdziwieniu autko zaczęło gubić trakcje nawet na drugim biegu co jest dziwne w tak starym dieselku i bez strzału ze sprzęgła:) Zrobienie tego wszystkiego zajęło mi niecałe 3 dni i pare groszy z portfela, osobiście uważam że było warto. Koszta poniesione przy takim małym remoncie silnika raczej nie wielkie bo da się zamknąć w niecałych 2tys zł. Na wiosnę została mi do zrobienia jeszcze blacharka bo w tym roku już się robi za zimno:) oczywiście wszystkie tego typu naprawy robię własnoręcznie co daje dużą satysfakcje z wykonanej pracy:) w razie pytań piszcie chętnie odpowiem:)
- uszczelkę dekla zaworów
-uszczelniacz wału korbowego
-uszczelkę głowicy
-przewód od pompy wacum do bloku
- i kilka innych
Wymieniłem także na nowy wałek rozrządu o bardziej ostrych krzywkach:)
po złożeniu wszystkiego w całość i wsadzeniu silnika na miejsce przyszedł czas na jazdę testową. Ku mojemu zdziwieniu autko zaczęło gubić trakcje nawet na drugim biegu co jest dziwne w tak starym dieselku i bez strzału ze sprzęgła:) Zrobienie tego wszystkiego zajęło mi niecałe 3 dni i pare groszy z portfela, osobiście uważam że było warto. Koszta poniesione przy takim małym remoncie silnika raczej nie wielkie bo da się zamknąć w niecałych 2tys zł. Na wiosnę została mi do zrobienia jeszcze blacharka bo w tym roku już się robi za zimno:) oczywiście wszystkie tego typu naprawy robię własnoręcznie co daje dużą satysfakcje z wykonanej pracy:) w razie pytań piszcie chętnie odpowiem:)
znajomy pod Garwolinem bawił się z nim dużo czasu:) zajęło mu to prawie 2 tygodnie:) a tak to w sklepach wałka nie znalazłem nigdzie. przewód do wacum 600 w serwisie ja sie udałem do gościa który pracuje jako mechanik i załatwił za 400:)
ZdrowaśTurbinoPowietrzaśPełnaGaz z Toba BłogosławionaśtyMiędzyKolektorami i BłogosławionyOwocŻywotaTwojego Moment
ŚwiętaTurbinoMatkoMocyMódlSię za NamiWolnymiTeraz i w GodzinęBrakuWachyAmen
2.0 TD w kompie jeszcze nie było grzebane. muszę się przejechać do VTG w warszawie i może coś ciekawego podpowiedzą. na obecna chwile fundusze nie pozwalają na wyprawe do nich:) ale z czasem pewnie coś się pozmienia:)
ZdrowaśTurbinoPowietrzaśPełnaGaz z Toba BłogosławionaśtyMiędzyKolektorami i BłogosławionyOwocŻywotaTwojego Moment
z miłą chęcią ale niestety nie mam miejsca w okolicy dopiero jak wyjadę gdzieś poza warszawe to spokojnie chyba ze na tor gdzies:) bo chciał bym od razu nagrać jak zamykam szafe:))