Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P10/WP10] Nie działa pompka, nie ma iskry, nie świeci check

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Riko
nowy na forum

[P10/WP10] Nie działa pompka, nie ma iskry, nie świeci check

Post autor: Riko » 2016-03-15, 21:26

Witam.

Moja p10 (ga16de) zgasła podczas jazdy i od tego czasu już nie odpala. Samochód przed awarią stał chwilkę na postoju (odpalony, silnik chodził równo) po włączeniu świateł wyłączyło mi się radio - włączenie go ponownie spowodowało że wszelkie palące się kontrolki przygasły i silnik zaczął szarpać. Jak tylko wyłączyłem radio wszystko wróciło do normy. Przejechałem 60 metrów po czym samochód sam zgasł, pompka nie chodzi, nie ma też iskry.

Sprawdziłem pompkę - działa na zapłonie podpięta pod gniazdo jej bezpiecznika. Wszystkie przekaźniki i bezpieczniki wydają się sprawne.
Świece wymieniłem miesiąc wcześniej bo potrafił nie palić na wszystkie cylindry, a mechanik stwierdził że kable są jeszcze dobre.
Zauważyłem również że na zapłonie nie świeci się check engine, samochód mam parę lat i zawsze check świecił na zapłonie po czym gasł w chwili odpalenia.
Wcześniej były też sporadyczne problemy z immo (kontrolka potrafiła się świecić lub mrugać bardzo szybko) i blokowała rozruch. Czasami kluczyk zaraz po odpaleniu wracał na pozycję zapłon gasząc silnik (pomagało podtrzymanie kluczyka przez parę sekund żeby nie mógł odbić na zapłon).

Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem to prosiłbym o pomoc w namierzeniu jego przyczyny.

Pozdrawiam

vixo
fanatyk nissana

Post autor: vixo » 2016-03-15, 22:18

Problem ze stacyjka moim zdaniem. Auto kręci wgl ??
W10 2.0SLX-sold
P10 2.0eGT-crash
P10 2.0eGT-race
P10 1.6SRI-sold
P10 2.0eGT-sold
P10 2.0LX-daily
P10 1.6 SRI-crash
N14 GTI-sold
G20-daily
W10 2.0-race
200sx s13-reborn
P10 eGT-daily