Auto z Niemiec na części
Moderatorzy: Ryba, Sajmooon, Zielkq, Maniek-ol
Auto z Niemiec na części
Koledzy jak jest z takim autem? Jest ono gdzieś zgłaszane, czy kupuje i robie z nim co chce?
K10 GA16DE + Madzia 323 

A można takim autkiem jeździć i nie bać sie, że policja ma sie do czego doczepić? Co oznacza data na tej rejestracji?
Czyli na żółtych tablicach nie można się wogóle poruszać?
http://www.hotelarze.pl/hot/drogi-niemi ... ablice.phpNiektóre niemieckie tablice rejestracyjne – np. z tzw. czerwonymi i żółtymi 3) wyróżnikami są tablicami krótkoterminowymi. Tablica oznaczona tzw. żółtym wyróżnikiem w ogóle nie uprawnia do poruszania się pojazdem poza granicami Niemiec i pojazd taki poruszający się po polskiej drodze publicznej traktowany powinien być jako taki, który nie ma dopuszczenia do ruchu.
Czyli na żółtych tablicach nie można się wogóle poruszać?
K10 GA16DE + Madzia 323 

wronek nie kombinuj z jazdą na żółtych balchachwronek pisze:A można takim autkiem jeździć i nie bać sie, że policja ma sie do czego doczepić? Co oznacza data na tej rejestracji?

Ja to chciałbym je na części (stąd pytanie czy gdzieś to auto sprzedający zgłasza), a z racji tego, że Micra na razie zepsuta to myslałem, że można czasem nim gdzies pojechać, ale raczej nie będę próbowałmimier pisze:ale jak Ty chcesz kupić auto i poruszać się nim po polskich drogach bez załatwionych formalności wymienionych przeze mnie wcześniej to pozostaje tylko życzyć powodzenia![]()

K10 GA16DE + Madzia 323 

Do 24h po wymeldowaniu w Niemczech jeśli ktoś C takowe dał, ale się boją bo jak przydzwonisz komuś to Niemca za dupę wezmą.wronek pisze:A na rejestracjach zwykłych Niemieckich (niebieski pasek) można jeździć bez problemu po wykupieniu OC?
W Niemczech w Zullasie zdzierają jedną dolną naklejkę po wymeldowaniu auta, nie wiem jak jest jak się wyrejestrowało auto i pozostaje już bez prawa do rejestracji w rajchu czy wówczas nie zabierają tablic, bo przy wymeldowaniu oddają jak ktoś chce, a nie tak jak u nas w dziczy

Po tym czasie są bezwartościowe jak żółte, czy czerwone w których wygasła data.
Generalnie jak byś miał OC wykupione w PL i ważny przegląd lub TUV to w zależności od drogówki, jeden da mandat a inny upomnienie bo oficjalnie blachy są nie ważne, mimo to że masz oc i przegląd.
Poza tym jak oficjalnie ściągasz auto po dzwonie to i tak spoczywa na Tobie obowiązek zapłacenia złodziejskiej akcyzy, wiec jak tylko na graty to rozbierz auto a resztę diaxem potraktuj i tyle.