Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[N15] kat wyprzedznia zaplonu

Moderator: sergiej

clooks
wiem o czym pisze

[N15] kat wyprzedznia zaplonu

Post autor: clooks » 2011-03-30, 13:41

Czy da rade bez stroba? Podobno gdzies maja byc znaczki do jego ustawienia, lecz nigdy takowych nie widzilaem, choc osobiscie rozebralem 2 silniki.
Prosze o pomoc :)

krzysiek1958
aktywny forumowicz

Post autor: krzysiek1958 » 2011-03-30, 18:04

Da rade ale musialbys byc naprawde dobrym fachmanem. Zazwyczaj kat wyprzedzenia zaplonu ustawia sie ta lampa stoboskopowa. W maluchu ustawialem na zarowke ale tam byly dwa tloki. Tu sa cztery. zakladamy ze rozrzad jest ustawiony dobrze . Silnik ma byc nagrzany do normalnej temperatury pracy i sygnal z lampy stroboskopowej na odpowiedni znak na kole paswym walu korbowego(moga byc naciecia jak np u mnie w p11 2.0td lub moga tez byc nawiercenia,tak moze byc na kole pasowym w twiom silniku,nie wiem) . Znaki musza byc. Patrzysz na kolo i drugi znak od lewej. Kat regulujesz obracajac w lewo lub w prawo aparatem zaplonowym . Kat ten wynosi 10stopni +/-2 stopnie przed ZZP przy odlaczonym zlaczu czujnika polozenia przepustnicy na biegu jalowym.Czesc.

clooks
wiem o czym pisze

Post autor: clooks » 2011-03-31, 10:34

W moim aucie wyglada to inaczej, lecz idzie sie odnalezc z tymi znaczki. U mnie sa naciecia.

Rozrzad jest zle ustawiony. Wiec ustawienie tego na te znaczki bylo bez sensu. Po paru roznych probach, podlaczylismy sonde do wydechu, i ustawilismy tak aby bylo najmniejsza zawartosc syfu - najlepsze spalanie.

Czy to ma sens ?:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”