[P/WP11.144] Skrzynia
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P/WP11.144] Skrzynia
Witam Wszystkich. Pierw chciałbym się przedstawić. Na imię mam Marcin, mieszkam na Dolnym Śląsku w małej wsi (okolice Lubiąża), mam 18 lat i za 2 tyg mam egzamin na Prawko. Przechodząc do sedna sprawy a mianowicie: wczoraj pojawił się problem ze skrzynią CVT. Skrzynia na zimnym silniku strasznie szarpie a i nawet potrafi zgasić motor. Wszystko się dzieje gdy wbija się jakiś bieg, auto po prostu schodzi z obrotów to jakichś 500 i czuć stuk, tak jakby ktoś na was wjechał przy prędkości 15 km/h. Następna rzecz jaką zaobserwowałem to że gdy jedzie się 50+ km/h i odpuszcza się gaz albo zaczyna się lekko hamować to auto przy jakichś 5-15 km/h szarpnie. Uczucie jest identyczne jak w manualnej skrzyni robi się redukcje i zbyt gwałtownie odpuści się sprzęgło, lekkie szarpnięcie i tyle. Auto przy przyśpieszaniu elegancko zmienia biegi. Czy ktoś spotkał się już z czymś takim? Te skrzynie z wiekiem tak mają czy czeka mnie wymiana/remont skrzyni?
Z góry dziękuję za Pomoc
Z góry dziękuję za Pomoc
frytek09 ja zrezygnowałem z tej skrzyni, bo:
1. Co 30.000 km trzeba wymieniać olej w skrzyni w ASO, inaczej skrzynia padnie
2. Przy dynamicznej jeździe wyciąga się łańcuch w skrzyni, który nie wystepuje jako element wymienny
Co do Twoich objawów, to być może jest to sprzęgło, ale nie dowiesz sie jak nie wyciagniesz skrzyni z auta. Jak bedzie ok to czeka Cię szukanie skrzyni. JA bym poszedł krok dalej i wsadził manual
1. Co 30.000 km trzeba wymieniać olej w skrzyni w ASO, inaczej skrzynia padnie
2. Przy dynamicznej jeździe wyciąga się łańcuch w skrzyni, który nie wystepuje jako element wymienny
Co do Twoich objawów, to być może jest to sprzęgło, ale nie dowiesz sie jak nie wyciagniesz skrzyni z auta. Jak bedzie ok to czeka Cię szukanie skrzyni. JA bym poszedł krok dalej i wsadził manual
Oj naciągasz prawdę bombel
, olej wymienia się co 60kkm a łańcuch jest dostępny: http://midparts.com.pl/pl/p/RE0F06A-Lan ... n-OEM/2790 (prawie 3kPLN). Co nie zmienia faktu, że lepiej wsadzić manuala zamiast cvt.