[P11/WP11] Problem przy ściąganiu bębna
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P11/WP11] Problem przy ściąganiu bębna
Witam
Nie pierwszy mam problem ze ściągnięciem bębna, jednak nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie czy jest możliwość ściągania bębna wraz z Piastą? Posiadam ściągacz który łapie za szpilki na których mocuje się koło, niestety w moim modelu (sedan P11 97r 1.6v 100km) jak mniemam bęben nie jest osadzony na piaście. Według manuala powinny być otwory umożliwiające wkręcanie śrub które odepchną bęben od piasty (u mnie ich nie ma:/). Już sporo czasu poświęciłem na próby jego ruszenia i nic, wszystko robiłem jak w podręczniku, luzowałem linkę ręcznego, odblokowywałem regulację zacisków (jeżeli dobrze zrozumiałem to wystarczy przez odpowiedni otwór z tyłu wsadzić wkrętak i uderzyć).
Jakieś rady bądź filmy jak zedrzeć stary, zapieczony bęben? Młotkiem niestety nie dałem rady:/
Nie pierwszy mam problem ze ściągnięciem bębna, jednak nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie czy jest możliwość ściągania bębna wraz z Piastą? Posiadam ściągacz który łapie za szpilki na których mocuje się koło, niestety w moim modelu (sedan P11 97r 1.6v 100km) jak mniemam bęben nie jest osadzony na piaście. Według manuala powinny być otwory umożliwiające wkręcanie śrub które odepchną bęben od piasty (u mnie ich nie ma:/). Już sporo czasu poświęciłem na próby jego ruszenia i nic, wszystko robiłem jak w podręczniku, luzowałem linkę ręcznego, odblokowywałem regulację zacisków (jeżeli dobrze zrozumiałem to wystarczy przez odpowiedni otwór z tyłu wsadzić wkrętak i uderzyć).
Jakieś rady bądź filmy jak zedrzeć stary, zapieczony bęben? Młotkiem niestety nie dałem rady:/
Jak młotkiem nie idzie to bierz wiekszy w reke i mocniej a powinno zejc:) ewentualnie popeka i spadnie w kilku częściach ale to sie zadko zdarza:) ja w mojej primerce zdejmowalem ostatnio bebeny 5kg mlotkiem. a u ciebie raczej nie beda zapieczone tylko bedzie duży próg na bebnie i trzeba sie przyłożyć zeby poszedł:D pozdrawiam
ZdrowaśTurbinoPowietrzaśPełnaGaz z Toba BłogosławionaśtyMiędzyKolektorami i BłogosławionyOwocŻywotaTwojego Moment
ŚwiętaTurbinoMatkoMocyMódlSię za NamiWolnymiTeraz i w GodzinęBrakuWachyAmen
Dzięki za info ale to że trzeba siłą zdzierać to akurat wiem:) Bardziej interesuje mnie czy mogę użyć ściągacza:) Problem jest w tym że bęben jest osobno, a piasta wraz ze szpilkami które trzymają koło osobno:) ściągaczem łapie się za te szpilki tak że musiałbym odkręcić śrubę centralną i 2 elementy na raz zedrzeć. Pytanie czy tak można:) (W manualu jest przynajmniej opisane że są to 2 elementy, zakładam że jest tak i u mnie).
pewnie ze mozna 2 naraz. osobiscie pracuje przy ciezarowkach i nie raz sie sciaga kolo beden i piaste w jednym tak ze nie masz sie czym martwic spokojnie sciagaj;p tylko zapamietaj kolejnosc czesc i nasmaruj łożyska przy okazji:)
ZdrowaśTurbinoPowietrzaśPełnaGaz z Toba BłogosławionaśtyMiędzyKolektorami i BłogosławionyOwocŻywotaTwojego Moment