Witam
Mam problem ze spadającym paskiem. Mianowicie chodzi mi o ten pasek co jest bardziej z góry napędza bodajże wspomaganie i pompę wody. Podczas wysokiej prędkości obrotowej 5000+ pasek zaczyna schodzić z rolki w stronę koła po stronie pasażera co skutkuje jego zniszczeniem po chwili. Zmieniłem w ciągu ostatniego tygodnia 3 paski już, problem pojawił się nagle i nie wiadomo od czego. Próbowałem różnego naciągu paska i nic nie pomaga, zarówno jak go ustawie tak aby miał delikatny luz jak i by był bardzo mocno naprężony. Co może być tego przyczyną ? Wykręciłem koło pasowe z silnika i wygląda jakby było ok. Na oko wydaje mi się że pasek delikatnie się krzywi na kole pasowym silnika na dole, lecz po rozebraniu i skręceniu wszystkiego tak jak należy efekt dalej taki sam. Dodam iż pasek spada z rolki która znajduje się na górze najbliżej kabiny pasażera. Macie może jakieś pomysły ?
Almera N15 wersja 1.6 z klimatyzacją.
[N15] Spadający pasek
Moderator: sergiej
[N15] Spadający pasek
Ostatnio zmieniony 2012-07-17, 15:42 przez speo, łącznie zmieniany 1 raz.
speo, a nie ma czasem przypadkiem luzów na kole (osi) pompy wody lub wspomagania? Zobacz czy po zdjęciu pasa czy kółka nie mają luzów na boki, czy nie ma wycieków.. Jeśli koła są w lini to pasek nie powinien spadać przy odpowiednim naciągu..
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
-
- nowy na forum
Pasek Wspomagania - naciąganie.
Witam. Ja mam znowu problem piszczenia paska wspomagania, kupiłem nowy, teraz go muszę naciągnąć. Nie wiem jak to zrobić. Posiadam almerę 1.5 benzyna z 2001 roku 16v. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam - Mateusz
Pozdrawiam - Mateusz