[N16] almera n16 problem z 1.8 po wymianie nie moge odpalic
Moderator: sergiej
[N16] almera n16 problem z 1.8 po wymianie nie moge odpalic
witam i proszę o pomoc wymieniłem silnik 1.8 na 18 tyle ze mam model po lifcie i wymieniłem na silnik z modelu przed lifem wydaje mi sie ze o czujnik położenia wałka rozrządu ponieważ głowica jes inna wszystko pasuje i gra Tylko en czujnik auo niema iskry jak są podłączone oba czujniki jak odłączę czujnik położenia wału o chce zaczyna palić yle ze jakoś nierówno jakby palił nie na e gary co rzeba czy miał kos z was aki problem proszę o pomoc dzięki z góry moje gg 2411805
Ostatnio zmieniony 2011-01-05, 20:39 przez korn, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety silniki przed i po lifcie są inne.
Inne są prawie wszystkie czujniki, sondy, przepływomierz, przepustnica oraz typ i sposób sterowania zmienną fazą wałka rozrządu.
Żeby wszystko działało jak należy prawdopodobnie trzeba zrobić kompletną przekładkę łącznie z komputerami ECU, TCU, Immo z przed liftu. Cała wiązka elektryczna powinna pasować, jedynie niektóre wtyczki do czujników mogą się różnić kształtem.
Inne są prawie wszystkie czujniki, sondy, przepływomierz, przepustnica oraz typ i sposób sterowania zmienną fazą wałka rozrządu.
Żeby wszystko działało jak należy prawdopodobnie trzeba zrobić kompletną przekładkę łącznie z komputerami ECU, TCU, Immo z przed liftu. Cała wiązka elektryczna powinna pasować, jedynie niektóre wtyczki do czujników mogą się różnić kształtem.
powinna pasować 
nie znam nikogo kto by zrobił taką operację, ale wszystko wskazuje na to, że głowica jest taka sama.
Inne są na pewno wałki w S1 i S2, ale sama głowica na 99,999% pozostała bez zmian.
Możesz jeszcze dla pewności zapytać chłopaków z USA na http://qg18de.net, ale przeglądam od dawna tamto forum i nie widziałem żeby ktoś wykrył różnice

nie znam nikogo kto by zrobił taką operację, ale wszystko wskazuje na to, że głowica jest taka sama.
Inne są na pewno wałki w S1 i S2, ale sama głowica na 99,999% pozostała bez zmian.
Możesz jeszcze dla pewności zapytać chłopaków z USA na http://qg18de.net, ale przeglądam od dawna tamto forum i nie widziałem żeby ktoś wykrył różnice

hmm o juz jednego będziesz znał bo juro zrobię akie swapa i mam nadzieje na powodzenie w najgorszym wypadku będę musia zmienic jeszcze wieniec na wale do odczytu czujnika położenia wału oby nie ale o sie zobaczy jak zrobie o opisze dla przyszłych pokoleń co i ja ja by kos co wkiedział o chenie przyjme czyjas wikedze mam alemere od tygodnia i juz cały silnik prawie w małym palcu hehe dzieki z gory za dorade