Almera 1.4 75km n15 problem z odpaleniem

Moderator: sergiej

ODPOWIEDZ
Vosse
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-15, 18:55
Lokalizacja: WWA

Almera 1.4 75km n15 problem z odpaleniem

Post autor: Vosse » 2016-11-15, 19:00

Witam, jak w temacie.
Po nocy mam problem z odpaleniem Almerki,zawsze paliła na dotyk.
Odkąd spadła temperatura poniżej zera, zacząl sie kłopot
Żeby ją odpalić musze w opór trzymać pedał gazu i po kilku sekundach dopiero zaskoczy.
Ubiegne pytania we wrześniu wymieniłem baterie na nową.
Pozdrawiam

moher3
aktywny forumowicz
Posty: 193
Rejestracja: 2015-07-16, 21:17
Lokalizacja: Wwa

Post autor: moher3 » 2016-11-15, 20:17

jak auto jest już rozgrzane to jak odpala?
MASZ JAPOŃCA KRĘCISZ DO KOŃCA

pomogę w sprawach LPG
Perfekt Autogaz Montaż i Serwis
Warszawa Targówek
http://perfektautogaz.pl/

Vosse
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-15, 18:55
Lokalizacja: WWA

Post autor: Vosse » 2016-11-15, 20:31

Pali bez problemu,
No i jest zagazowane jeśli to ważne
Ostatnio zmieniony 2016-11-15, 20:34 przez Vosse, łącznie zmieniany 1 raz.

moher3
aktywny forumowicz
Posty: 193
Rejestracja: 2015-07-16, 21:17
Lokalizacja: Wwa

Post autor: moher3 » 2016-11-15, 20:34

sprawdziłbym czujnik położenia wału korbowego w pierwszej kolejności
MASZ JAPOŃCA KRĘCISZ DO KOŃCA

pomogę w sprawach LPG
Perfekt Autogaz Montaż i Serwis
Warszawa Targówek
http://perfektautogaz.pl/

Vosse
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-15, 18:55
Lokalizacja: WWA

Post autor: Vosse » 2016-11-15, 20:34

Dziękuje za rade:)

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7982
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2016-11-15, 20:40

Vosse, kiedy wymieniany był filtr paliwa/powietrza/świece/przewody zapłonowe?

GA14DE nie ma czujnika położenia wału :]
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

polo32
doświadczony forumowicz
Posty: 202
Rejestracja: 2015-06-21, 12:53
Lokalizacja: Stargard

Post autor: polo32 » 2016-11-15, 21:10

Jak masz LPG, to podejrzewam, że benzyny mało (woda na dnie). Wyjeździj to co masz w zbiorniku i zatankuj min. 1/2 baku na markowej stacji. Dodatkowo możesz wlać preparat wiążący wodę w paliwie.
LPG Lovato Smart

moher3
aktywny forumowicz
Posty: 193
Rejestracja: 2015-07-16, 21:17
Lokalizacja: Wwa

Post autor: moher3 » 2016-11-15, 21:15

janusz,

lol:) Nie wiedziałem, po prostu po objawach zacząłbym od tego:) jak więc rozwiązany jest zapłon przy odpaleniu?
MASZ JAPOŃCA KRĘCISZ DO KOŃCA

pomogę w sprawach LPG
Perfekt Autogaz Montaż i Serwis
Warszawa Targówek
http://perfektautogaz.pl/

Vosse
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-15, 18:55
Lokalizacja: WWA

Post autor: Vosse » 2016-11-15, 21:18

@Janusz wszystko wymieniane dokładnie rok temu

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7982
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2016-11-15, 21:18

moher3, w aparacie zapłonowym jest czujnik położenia wałka :] Zresztą to samo jest w SR'ce

Vosse - jakiej firmy podzespoły? Padakę może zaliczać czujnik temperatury dla ECU :] Co więcej - przegląd instalacji LPG - wtryski.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Vosse
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-15, 18:55
Lokalizacja: WWA

Post autor: Vosse » 2016-11-15, 21:25

Czujnik temp ma odpowiednią opornośc;/, odpalam na benzynie więc wtreyski gazu mam sprawdzic?

moher3
aktywny forumowicz
Posty: 193
Rejestracja: 2015-07-16, 21:17
Lokalizacja: Wwa

Post autor: moher3 » 2016-11-15, 21:30

janusz,

tak wiem o tym że w aparacie zapłonowym jest czujnik położenia wałka ale byłem pewien że jest równiez czujnik położenia wału. W SRce nigdy nie miałem problemu z rozruchem toteż za tym czujnikiem się nawet nie rozglądałem chociaż widziałem ją od spodu razy kilkadziesiąt:) No cóż mea culpa jak to się mówi.

Swoją drogą czy przypadkiem początkowe objawy awarii aparatu zapłonowego nie mogą dawać takiego samego efektu?

A co do lpg to nie wiadomo czy kolega ma instalację sekwencyjną czy podciśnieniową i czy w ogóle ma lpg :)

[ Dodano: 2016-11-15, 21:34 ]
Vosse,

jak masz sekwencje to zrób tak. Odpal samochód niech przełączy się na gaz, spróbuj ścisnąć palcami gumowy przewód gazowy idący do wtryskiwaczy, będziesz czuł wyraźny opór bo w wężu będzie ciśnienie gazu. następnie zgaś samochód leć szybko pod maskę i słuchaj czy nie słyszysz że coś syczy, jeżeli będzie syczało to ściśnij jeszcze raz wąż gazowy i sprawdź czy aby teraz nie zrobi sie miękki co będzie znaczyło że gaz przedostaje sie do kolektora ssącego przez niedomknięty wtryskiwacz, albo przewodem podciśnieniowym z reduktora gazowego (pęknięta membrana)
MASZ JAPOŃCA KRĘCISZ DO KOŃCA

pomogę w sprawach LPG
Perfekt Autogaz Montaż i Serwis
Warszawa Targówek
http://perfektautogaz.pl/

Vosse
nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-15, 18:55
Lokalizacja: WWA

Post autor: Vosse » 2016-11-15, 21:34

Instalacje gazowa jest, sekwencja

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7982
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2016-11-15, 21:56

moher3, też ja nie do końca się precyzyjnie wyraziłem, bo niektóre P11.144 z SR miały czujnik położenia wału :] Tak więc również się kajam.

Vosse, czujnik dla wskazań blatu czy ECU? Masz dwa czujniki :d

Mam propozycję - wyciągnij bezpiecznik idący do centralki gazoliny, zaślep po stronie kolektora ssącego wężyk, który idzie od niego do reduktora - zobacz jak będzie odpalał.

Myślę, że do tego obowiązkowo czyszczenie przepustnicy i przepływki :]
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

Awatar użytkownika
majchrzok
fanatyk nissana
Posty: 1930
Rejestracja: 2010-01-18, 19:37
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontakt:

Post autor: majchrzok » 2016-11-15, 22:03

Gazu raczej bym nie obwiniał. U mnie jest problem z przedostawaniem sie gazu- to pewne. Odpal jest utrudniony po zgaszeniu auta i po chwilowej probie odpalenia Po nocy nie ma problemu z odpalem. Wymien świece na początek. Jezeli to nie swiece to sie zdziwię: )

moher3
aktywny forumowicz
Posty: 193
Rejestracja: 2015-07-16, 21:17
Lokalizacja: Wwa

Post autor: moher3 » 2016-11-15, 22:25

majchrzok,

to zależy od tego jak duże jest uszkodzenie wtryskiwacza lub reduktora, czyli od tego jak szybko gaz przedostaje się do kolektora ssącego. Jak po zgaszeniu silnika od razu jest zalewany gazem to masz problem z odpaleniem zaraz po zgaszeniu. Jak uszkodzenie jest małe lub występuje dopiero po ostygnięciu podzespołów to masz problemy z rana. tak to mniej wiecej dziala ale znaczenie ma też to gdzie masz zrobione nawierty w kolektorze i kilka innych czynników w zależności od samochodu. Przyczyna takiego stanu rzeczy może być też źle podłączony + po stacyjce do instalacji gazowej i wtryskiwacze mogą się wtedy nie zamykać od razu po wyłączeniu zapłonu. :)
MASZ JAPOŃCA KRĘCISZ DO KOŃCA

pomogę w sprawach LPG
Perfekt Autogaz Montaż i Serwis
Warszawa Targówek
http://perfektautogaz.pl/

Awatar użytkownika
majchrzok
fanatyk nissana
Posty: 1930
Rejestracja: 2010-01-18, 19:37
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontakt:

Post autor: majchrzok » 2016-11-16, 08:16

Mam mieszalnikowa instalacje gazowa. Winny elektrozaworek przy silniku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”