[N15] GA14DE Nie odpala

Moderator: sergiej

ODPOWIEDZ
saq
nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-04-01, 16:48

[N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: saq » 2019-04-01, 17:33

Witam, mam problem ze swoją almerą. Auto kupiłem parę miesięcy temu i nie było z nim żadnych problemów, dwa tygodnie temu pierwszy raz pojawił się problem gdy odpaliła i po chwili zgasła, palił się check i nie chciała w ogóle odpalić. Po odłączeniu akumulatora problem znikł, i auto jeździło dwa dni bez problemów. Gdy ponownie po 2 dniach przestała odpalać zacząłem szukać przyczyny, i myślałem że problem się rozwiązał gdy wymieniłem przekaźnik od pompy paliwa za skrzynką z bezpiecznikami (auto na włączonym zapłonie i zaczęła pompa chodzić i gasnąć check, i po chwili zapalał się znowu i pompa się wyłączała i tak parę razy). Chwilowo to pomogło bo auto znów odżyło.

A wczoraj robiąc krótką trasę auto nagle zgasło i zapalił się check, i zanim wytracił całkowicie prędkość po paru sekundach check zgasł i auto jechało dalej. Będąc na miejscu zgasiłem na chwilę auto, i za pierwszym razem nie odpaliło, dopiero za drugim razem odpalił i bez żadnych problemów już dojechał do domu. I na chwilę obecną auto już nie odpala wcale. Z 3-4 razy miałem wcześniej w ciągu ostatnich dwóch tygodni już taką sytuację że auto na ułamek sekundy podczas jazdy gasło.

Robiąc samodiagnostykę pokazuje kod błędu "11" - jeden długi i jeden krótki. Z autodaty wynika że problem jest z czujnikiem położenia wału/wałka rozrządu, ale z tego co zdążyłem się dowiedzieć to ten silnik nie posiada tych czujników? I po odłączeniu akumulatora, i ponownym podłączeniu bez odpalania, robiąc samodiagnostykę od razu wyświetla się ten błąd "11".

Mam nadzieję że ktoś pomoże mnie nakierować gdzie szukać przyczyny bo już nie mam pomysłów. Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź która mogłaby mi pomóc sobie z tym poradzić :)

waytogo
nowy na forum
Posty: 34
Rejestracja: 2012-03-20, 12:42
Lokalizacja: w-wa

Re: [N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: waytogo » 2019-04-01, 19:23

No jak nie ma czujnika jak jest. Kup i wymień.
waytogo,

saq
nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-04-01, 16:48

Re: [N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: saq » 2019-04-01, 20:55

Byłem autem na kanale i próbowałem go zlokalizować od dołu i od góry i nie mogłem go znaleźć. A w autopartnerze podając VIN dowiedziałem się że takiego czujnika nie mam. Jeżeli faktycznie jest to gdzie go szukać?

Awatar użytkownika
majchrzok
fanatyk nissana
Posty: 2037
Rejestracja: 2010-01-18, 19:37
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontakt:

Re: [N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: majchrzok » 2019-04-03, 14:06

Jest czujnik halla w aparacie zapłonowym który odpowiada właśnie takie dziwne sytuacje . Zależy z którego roku masz auto to wychodziły dwa rodzaje aparatów. Polift n15 ma drogi w zakupie aparat który lubi się psuć.
Nie żebym się reklamował ale w razie czego mam sprawny aparat z poliftowej almery do 1.4.

saq
nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-04-01, 16:48

Re: [N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: saq » 2019-04-03, 18:21

Auto jest z 1999r

Awatar użytkownika
majchrzok
fanatyk nissana
Posty: 2037
Rejestracja: 2010-01-18, 19:37
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontakt:

Re: [N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: majchrzok » 2019-04-03, 21:27

To już polift o ile się nie mylę- licznik kilometrów elektroniczny?
Aparat zapłonowy wtedy jest na jedną wtyke 7 pinów o ile mnie pamięc nie myli.

saq
nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-04-01, 16:48

Re: [N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: saq » 2019-04-04, 15:48

Wtyczka 7 pinów, czyli to polift? :

Obrazek

Awatar użytkownika
majchrzok
fanatyk nissana
Posty: 2037
Rejestracja: 2010-01-18, 19:37
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontakt:

Re: [N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: majchrzok » 2019-04-05, 09:40

Tak

saq
nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-04-01, 16:48

Re: [N15] GA14DE Nie odpala

Post autor: saq » 2019-04-09, 18:07

Dobra temat jest zakończony, jeszcze raz wielkie dzięki majchrzok za trafną diagnozę i za aparat. Po wymianie aparatu zapłonowego almera odżyła i znów śmiga :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”