Dopiero zdążyłem zapytać o samodzielną wymianę napinacza łańcucha a już muszę znowu prosić o pomoc Dzisiaj definitywnie umarł w mojej N15 1.6 rozrusznik. Wczoraj przy, którymś odpaleniu nagle zaczęły przywieszać się szczotki, zrobił półobrotu i zaskoczył.Z każdym kolejnym odpaleniem było coraz gorzej, później sytuacja się unormowała aż rozrusznik stanął na dobre. Kolega który akurat był ze mną postukał troche w dziada młotkiem i zaskoczył ale kręcił jak wiadro gwoździ - chrobotał strasznie ale odpalał auto.Niestety po powrocie po pracy chcą odpalić Almerke zakręcił z trudem po czym przestał reagować zupełnie, nie słychać nawet cykania, zapalają się kontrolki i nic zero reakcji.
Pytanie: Czy do wymiany rozrusznika potrzebny jest kanał?Widzę, że jedna śruba jest od góry i czy dobrze mi się wydaje, że druga znajduje się od spodu i bez kanału ani rusz?
[N15] Wymiana rozrusznika
Moderator: sergiej
Rozrusznik wymieniony.Faktycznie zajęło mi to może pół godziny i ograniczyło się do odkręcenia dolotu, łapy trzymającej linke sprzęgła (być może to kwestia moich narzędzi ale bez tego nie mogłem podejść kluczem do śruby trzymającej rozrusznik), odkręcenia 3 śrubek i złożenia wszystkiego w odwrotnej kolejności.Także gdyby ktoś chciał wymieniać rozrusznik N15 1.6 to śmiało można to zrobić pod blokiem bez kanału a umiejętności wymagane są niemal żadne.