Witam.
Mam problem z N16 1,5 +PLG
Komp wyrzucil blad i wszedl w tryb servisowy (odciecie zaplonu przy 2500 rpm)
Po zczytaniu bledu okazalo sie ze jest to p0100 (MAF blad przeplywomierza za niska aktywnosc)...
Ok...zakupiony zamiennik BOSCHa, w zasadzie to oryginal...musialem przelorzyc ceweczke od czujnika temperatury zasysanego powietrza ale jakos sie polapalem...
Teraz tak ZAROWNO przed jak i po wymianie Tragicznie muli...w ogóle nie wchodzi na obroty...
przetrzymanie silnika podczas jazdy powyzej 3000 skutkuje wejsciem w tryb serwisowy i wyrzuceniem bledu p0100...
Udalo mi sie zrobic adaptacje czujnik przepustnicy...
Na wtyczce od przeplywki wartosci ECU podaje poprawne
Na kompie (PRO SCAN) wartosci zasysanego powietrza poprawne
Brak mocy i przechodzenie w tryb serwisowy caly czas...
Gdzies wyczytalem ze po wymianie przeplywki jak juz wywalila blad trzeba by zrobic adaptacje nowej...bo ECU i tak pomimo skasowania bledu sie nie zjarzy ze ma dobre parametry, czy to prawda nie mam pojecia, ale chetnie bym sprawdzil
I TERAZ prozba.
Niech mi ktos podpowie jak zrobic reset ECU, ewentualnie adaptacje przeplywki...
Na zaplony, na odpinanie aku, z programu ( nazwa i obsluga programu jesli da sie go wrzucic na lapa i spiac z Almera przez interfejs ELM 327)
Ewentualnie sugestje co do usterki (gdzie szukac) bo powoli zaczynam tracic zmysly : )))
Sorka za orto.
Pozdrawiam
RESET ECU ewt. ADAPTACJA PRZEPLYWKI
Moderator: sergiej
odepnij akumulator na noc - chwilowe odpięcie nie resetuje ECU.
u mnie po wymianie przepływki poprawa była natychmiastowa, więc to dziwne, że u Ciebie tak nie jest.
Pod ELM327 najlepiej radzi sobie u mnie właśnie ProScan.
Widzę, że jesteś z Wawy więc zapraszam na spota lub w najbliższy piątek na mini-spota wschodniowarszawskiego - temat Warsaw East Side Spot
Daj znać to najwyżej swojego laptopa zabiorę i pomyślimy na miejscu
Pozdro i powodzenia
u mnie po wymianie przepływki poprawa była natychmiastowa, więc to dziwne, że u Ciebie tak nie jest.
Pod ELM327 najlepiej radzi sobie u mnie właśnie ProScan.
Widzę, że jesteś z Wawy więc zapraszam na spota lub w najbliższy piątek na mini-spota wschodniowarszawskiego - temat Warsaw East Side Spot

Daj znać to najwyżej swojego laptopa zabiorę i pomyślimy na miejscu

Pozdro i powodzenia