[N16] problemy z silnikiem
Moderator: sergiej
[N16] problemy z silnikiem
witam od 2-3 miesiecy mam problem. najpierw zaczeło sie od tego ze obroty powyzej 4,5k zaczeły skakac na zegarze silnik normlanie pracoje a obroty skacza jak zwariowane, potem doszedł problem z przyspieszaniem, czuc wyraźnie ze auto ma szarpniecia. niezbyt mocne ale jednak sa, elektryk zczytał błedy i wyszedl błąd "wypadanie zapłonu" ale powiedział ze nie wie co to moze byc bo moze to byc rozrzad czujnik albo cos innego, wiec moje pytanie brzmi od czego zacząc i czy ktos juz miał z tym problem silnik to 1,4 pb+LPG na gazie i benie to samo.
Witam,
Wypadanie zapłonu.. to standard w n16 .. Uszkodzona cewka zapłonowa... Praktycznie podłączając pod kompa zawsze musi na którym cylindrze jest wypadanie zapłonu..
Objawy mogą takie być..szarpniecia.. bo cewka przerywa.. Sprawdz czy an pewno tylko jedna padła.. Jak nigdy nie były wymieniane i masz fabryczne.. to mogła paść już więcej niż jedna.. U mnie nagle w ciągu okresie 6 miesiecy padła jedna po drugiej.. aż wymieniłem wszystkie..
Wypadanie zapłonu.. to standard w n16 .. Uszkodzona cewka zapłonowa... Praktycznie podłączając pod kompa zawsze musi na którym cylindrze jest wypadanie zapłonu..
Objawy mogą takie być..szarpniecia.. bo cewka przerywa.. Sprawdz czy an pewno tylko jedna padła.. Jak nigdy nie były wymieniane i masz fabryczne.. to mogła paść już więcej niż jedna.. U mnie nagle w ciągu okresie 6 miesiecy padła jedna po drugiej.. aż wymieniłem wszystkie..
Kicaj, masz w końcu N16 jak w tytule czy N15 (sądząc po silniku 1,4)?
Jeżeli jednak N16 z silnikiem 1,5 to sygnał z czujnika położenia wału daje sygnał zarówno do wskazań obrotomierza jak i do ECU, które na tej podstawie steruje cewkami / zapłonem
Sprawdź cewki - podczas pracy silnika odpinasz kolejno wtyczki od cewek - jeśli któraś nie pracuje to po odpięciu nie będzie różnicy w pracy silnika.
Jednak falująca wskazówka obrotomierza wskazuje moim zdaniem na czujnik położenia wału.
Jeżeli jednak N16 z silnikiem 1,5 to sygnał z czujnika położenia wału daje sygnał zarówno do wskazań obrotomierza jak i do ECU, które na tej podstawie steruje cewkami / zapłonem

Sprawdź cewki - podczas pracy silnika odpinasz kolejno wtyczki od cewek - jeśli któraś nie pracuje to po odpięciu nie będzie różnicy w pracy silnika.
Jednak falująca wskazówka obrotomierza wskazuje moim zdaniem na czujnik położenia wału.
Chyba, że masz i to i to... skoro juz jezdzisz z tym tyle miesiecy.. To też musisz wziąc pod uwagę.. Tylko Mas czasami cewka psuje się tak, że na wolnych obrotach chodzi normalnie.. a dopiero przy wyższych obrotach pod obciążeniem zaczyna szarpać.. Jakbys Kicaj był bliżej to bym Ci pomógl sprawdzić..
Cewki kupowałe w lokalnym sklepie Japarts nowe zamienniki po 140zl szt. ale tam mam znajomego. Normalna cena nowej cewki to jakies 200-350..
Oryginał to 750zł..
Cewki kupowałe w lokalnym sklepie Japarts nowe zamienniki po 140zl szt. ale tam mam znajomego. Normalna cena nowej cewki to jakies 200-350..
Oryginał to 750zł..
właśnie wiem ze cewki chorendalnie drogie... ja podejzewam jeszcze czujnik położenia wału. bo obroty wariuja a silnik równo pracuje. sam nie wiem.
[ Dodano: 2011-10-25, 15:19 ]
Witam na japancars znalazłem czujnik położenia wału, szukam jeszze czujnika położenia wałka rozrzadu, czy oba sa identyczne? z schematów na japancars tak wynika. pozdrawiam i thx za odp:)
[ Dodano: 2011-10-30, 13:11 ]
nikt nie pomoże?:P
[ Dodano: 2011-10-25, 15:19 ]
Witam na japancars znalazłem czujnik położenia wału, szukam jeszze czujnika położenia wałka rozrzadu, czy oba sa identyczne? z schematów na japancars tak wynika. pozdrawiam i thx za odp:)
[ Dodano: 2011-10-30, 13:11 ]
nikt nie pomoże?:P
Witam; Ja sie moze podepne mianowicie mam takie same obajwy jak kolega i ten sam błąd wyszedł gość go wykasował po czym kontrolka juz nie świeciła i wszystko działao jak dawniej jednak dziś znowu sie zaświeciła i znowu szarpie po odłaczałem po kolei cewki i wszystkie działają tak samo także moze ktoś podpowie jak to mozna jeszcze inaczej sprawdzić w domowych warunkach :0
[ Dodano: 2011-10-31, 17:27 ]
Ja dziś byłem w ASO przebadali go komupterem błą 301 czyli wywalanie układu zapłonowego powiedział mi koleś że bład usuneli i powinno być git jednakże pokazywanie tego błędu oznacza że kończy sie już rozrząd ale nie trzeba go jeszcze wymieniać..... hmmm to prawda

[ Dodano: 2011-10-31, 17:27 ]
Ja dziś byłem w ASO przebadali go komupterem błą 301 czyli wywalanie układu zapłonowego powiedział mi koleś że bład usuneli i powinno być git jednakże pokazywanie tego błędu oznacza że kończy sie już rozrząd ale nie trzeba go jeszcze wymieniać..... hmmm to prawda

Mam podobne problemy od pewnego czasu zaczął mi samochód szarpać pokazała się kontrolka czek wypadanie zapłonu, kupiłem nowy przepływomierz i dalej to samo, zmieniłem czujnik położenia wałka rozrządu i sprawdziłem silniczek krokowy wszystko ok. Podejrzewam cewki ale nie jestem pewien i obawiam się że kupię cewki i dalej nie znajdę przyczyny.
wypadanie zapłonu to albo czujnik położenia wału (z niego ECU bierze sygnał do sterowania zapłonem) albo cewki - jeśli cewka padła zupełnie to łatwo ją znaleźć, jeśli problem pojawia się niecyklicznie to trzeba by podjechać i podpiąć się pod kompa (niekoniecznie ASO, ja sprawdzałem w serwisie Boscha).adi137 pisze:Mam podobne problemy od pewnego czasu zaczął mi samochód szarpać pokazała się kontrolka czek wypadanie zapłonu, kupiłem nowy przepływomierz i dalej to samo, zmieniłem czujnik położenia wałka rozrządu i sprawdziłem silniczek krokowy wszystko ok. Podejrzewam cewki ale nie jestem pewien i obawiam się że kupię cewki i dalej nie znajdę przyczyny.
jak jak to sprawdzałem u siebie to pokazywało mi na którym cylindrze - stąd moja sugestia.adi137 pisze:Sprawdzałem na kilku komputerach i tylko pokazuję wypadanie zapłonu, planuję znaleźć podobnego Nissana i na zasadzie wymianki sprawdzić cewki. Niestety komputer nie pokazuję czy to cewki tylko informuję o wielokrotnym wypadaniu zapłonu. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź