Witam,
Jakiś czas temu miałem podobny problem ze skrzynią w Almerze N15 z silnikiem 1.5
W poszukiwaniu rozwiązania przekopałem (chyba) każde możliwe forum Nissana, uzyskałem kilka opinii różnych mechaników itd.
Po zebraniu wszystkich informacji rozważałem możliwość zakupu używanej skrzyni, jednak stwierdziłem, że koszt jest spory i dodatkowo nie miałbym pewności czy dany egzemplarz będzie sprawny i jeżeli już, to jak długo

Myślałem również nad wysłaniem skrzyni do Siedlec do p. Dmowskiego. Stwierdziełm jednak, że wysyłanie skrzyni z Gdańska wiąże się niestety z pewnym ryzykiem pomimo wielu pozytywnych opinii i bardzo niskim koszcie naprawy, że gdyby coś było nie tak to "suszenie" komuś głowy na odległość mija się z celem
Pozytywny finał mojej historii skończył się w Gdańsku u Pana Karola Hukałowicza. Otóż uzyskałem najbardziej rzetelne informacje co dokładnie dzieje się ze skrzynią. Okazało się, że konieczna będzie wymiana łożysk i sprzęgła, które wcześniej i tak miałem zamiar wymienić. Sam koszt naprawy skrzyni (nie licząc sprzęgła) w moim przypadku wyniósł 1 400zł, czas tylko naprawy 2 dni (!) + pisemna gwarancja na 6 miesięcy bez limitu kilometrów. Efekt: żadnego chrobotania na każdym biegu - minął już miesiąc od naprawy. Warsztat szczerze mogę polecić.
Pozdrawiam.