Kodowanie kluczyka. Pomocy;/
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
Kodowanie kluczyka. Pomocy;/
Witam posiadam almere n16 z 2003r po lifcie, mam problem z centralnym zamkiem a mianowicie, nie działa mi z kluczyka. kluczyk dobry bo kumpel mi go sprawdził. A gdy koduje i 6 razy przekręcam zapłon i migną 2 razy kierunki to potem nie dam rady zrobić żeby migły mi raz. przytrzymuje otwórz i 3 razy naciskam zamknij ale dalej nic i nie wiem co może być;/ auto stało 1 tydzień bez aku i napewno się rozkodował kluczyk tylko nie wiem jak go zakodować. mam nawet zapasowy ale też nie działa. auto odpala i jeździ tylko go zamnknąc nie idzie z pilota. Kluczyk mam orginalny . a nazwa kluczyka to Siemens VDO 5WK4 876/818. prosze o podpowiedzi i z góry dziękuje;) dodaje zdjęcie kluczyka.
Kod: Zaznacz cały
Wejscie w tryb programowania jest mozliwe po calkowity otwarciu centralnego (wszystkie drzwi).
Sześciokrotnie w ciągu 10 sekund wlaczyc i wylaczyc stacyjke - konczac w stanie OFF. Po 2 sekundach Almerka blysnie kierunkowskazami. Teraz mamy 2 minuty na zaprogramowanie pilotow. I musimy zrobic ta czynnosc ze wszystkimi, bo pozostale przestana dzialac.
W pilocie wciskamy klawisz otworz i trzymamy, a drugim palcem jednoczesnie klikamy trzykrotnie klawisz zamknij. Na koniec puszczamy klawisz otworz. Almerka powinna potwierdzic programowanie blysnieciem kierunkowskazow.
To samo robimy z kolejnymi kluczykami, ktore maja otwierac nasze auto.
Konczymy wlaczajac zaplon. Centralka wychodzi z trybu programowania.
Jak nie potwierdza błyśnięciem to nie ma komunikacji między centralką a kluczykiem. Najczęśćiej to mimo wszystko jest walnięty kluczyk bądź któryś z mikro-switchy. Jeszcze jest możliwośc że źle włożyłeś baterię(odwrotniejerry1212 pisze:chodzi o to że mi właśnie nie potwierdza jednym błyśnięciem, a już tyle razy próbowałem że szok...