[N15] Wymiana rozdzielacza zapłonu

Moderator: sergiej

dziadjihad
nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-02-13, 11:55
Lokalizacja: Poznań

[N15] Wymiana rozdzielacza zapłonu

Post autor: dziadjihad » 2018-06-21, 13:56

Witam,

W nowej Almerze będę musiał chyba wymienić rozdzielacz zapłonu. Objawy to utrata mocy, charakterystyczne zrywy bądź zamulenia w trakcie przyspieszania, zwiększone zużycie paliwa. Świece nowe, akumulator nowy, check engine się nie świeci, spaliny pachną zdrowo, więc jeżeli to zapłon, to ten element chyba tylko do wymiany został.

Z poprzedniej posiadam prawie nowy rozdzielacz zapłonu. Nie jest on jednak identyczny z tym, który jest zamontowany. Wyciągnięty z poprzedniej (ten z niebieskimi kablami) posiada dwa wejścia (na zdjęciach zaznaczyłem je na czerwono i zielono), ten już założony, który chce wymienić ma jedno. Nie mam pojęcia jak to wszystko było pomontowane w poprzedniej, wtedy wymianą sam się nie interesowałem. Czy wersje rozdzielacza przed liftem, a po lifcie się różniły? Do czego musiałbym podłączyć drugie wejście?
https://imgur.com/a/jD94Hj4

Dane starej, z której mam rozdzielacz: N15, 1997, 1.4 87KM, hatchback

Dane nowej, do której chce go przełożyć: N15, 1998 (po lifcie), 1.4 75KM hatchback

bandito
fanatyk nissana
Posty: 656
Rejestracja: 2012-11-26, 10:40
Lokalizacja: Maków Maz

Re: [N15] Wymiana rozdzielacza zapłonu

Post autor: bandito » 2018-06-22, 06:07

Masz aparaty z przed i po lifta. Czy da rade złożyć jeden z obydwuch to nie wiem. Potrzebny Ci aparat z polifta.

Przy wymianie świec wszystkie by jednakowego koloru?
Przewody WN kiedy były wymieniane? Sprawdź błędy metoda na zworkę i zobaczymy co tam check wymiga

bandito
fanatyk nissana
Posty: 656
Rejestracja: 2012-11-26, 10:40
Lokalizacja: Maków Maz

Re: [N15] Wymiana rozdzielacza zapłonu

Post autor: bandito » 2018-06-22, 06:19

A może przeplywkę trzeba wyczyścić?

dziadjihad
nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-02-13, 11:55
Lokalizacja: Poznań

Re: [N15] Wymiana rozdzielacza zapłonu

Post autor: dziadjihad » 2018-06-23, 10:06

Świec sam nie wymieniłem, a mechanik nic nie powiedział o tym by były nierownomiernie wypalone. Po kupnie samochód chodził płynnie i spalał około 7-8 litrów na 100km, teraz pali powyżej 10 litrów i ma te zamuły. Przebieg około 165k km, w poprzedniej przy podobnym przebiegu musiałem wymienić rozdzielacz i podobne objawy były, dlatego chcę przełożyć i sprawdzić. Jak by dalej to występowało, to wtedy brałbym się za szukanie dalej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Almera”