[N15] Wskaźnik poziomu paliwa
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
[N15] Wskaźnik poziomu paliwa
ALMERA 2.0D [N15]
Witam,
Nurtuje mnie pytanie w sprawie poziomu baku paliwa w moim aucie. Nie wiem ile tak na prawdę jest do pełna i w którym momencie zapala się kontrolka rezerwy.
Ostatnio wskaźnik spadł mi na czerwoną kreskę, kontrolka nic się nie zapaliła. Na stacji do pełna "pod kurek" zalałem 47l.
Czy to możliwe, że bak ma 60l (wg. wskazań instrukcji producenta) i miał jeszcze ok.13l w baku??
Czy raczej 55l i kontrolka zapala się przy 5l??
Kwestia też tego typu co ile litrów jest podział sektorowy na wskaźniku tablicy rozdzielczej? I czy możliwe jest aby wskazówka spadła poniżej czerwonej kreski i dopiero zassała z rezerwy? Pytam ponieważ jak spojrzymy na wskaźnik temperatury to przy zimnym silniku wskazówka opada poniżej stanu...
Witam,
Nurtuje mnie pytanie w sprawie poziomu baku paliwa w moim aucie. Nie wiem ile tak na prawdę jest do pełna i w którym momencie zapala się kontrolka rezerwy.
Ostatnio wskaźnik spadł mi na czerwoną kreskę, kontrolka nic się nie zapaliła. Na stacji do pełna "pod kurek" zalałem 47l.
Czy to możliwe, że bak ma 60l (wg. wskazań instrukcji producenta) i miał jeszcze ok.13l w baku??
Czy raczej 55l i kontrolka zapala się przy 5l??
Kwestia też tego typu co ile litrów jest podział sektorowy na wskaźniku tablicy rozdzielczej? I czy możliwe jest aby wskazówka spadła poniżej czerwonej kreski i dopiero zassała z rezerwy? Pytam ponieważ jak spojrzymy na wskaźnik temperatury to przy zimnym silniku wskazówka opada poniżej stanu...
- maniek_NKP
- fanatyk nissana
- komorokoro
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Re: Wskaźnik poziomu paliwa
możliweskypablo pisze:czy możliwe jest aby wskazówka spadła poniżej czerwonej kreski i dopiero zassała z rezerwy?
w NX i Sunny bardzo pózno zapala sie lampka, czerwone to jeszcze nie koniec paliwa
-
- aktywny forumowicz
Z ta podzialka to jest roznie. U mnie po zalaniu pod korek przez pierwsze 130km w ogole sie wskazowka nie rusza, pozniej szybko spada do drugiej kreski, pozniej znowu powoli i tak na zmiane. a kiedy wskazowka jest juz pod czerwona kreska to bezpiecznie 60km robie, 80km kiedys zrobilem a co wiecej? Moze i 100 tez daloby rade ale ja juz bym sie bal.
- killer2000
- fanatyk nissana
jak się rezerwa nie zapala to może termistor też byc przepalony i jak chcesz sprawdzic żarówke to możesz kanape z tyłu podnieś 3 śrubki odkręcić i tam są dwie kostki i ta co ma 3 piny to zewrzyj w niej dwa i na przekręconym kluczyku Ci się zapali rezerwa
Honda boy: "NO! How can I lose to a Nissan!? I got vtec w/ 200+ hp... What? Torque, you say?? WTF is 'torque'?"
- killer2000
- fanatyk nissana