witam fanatyków klamer, zdaje się że nie pisałem wcześniej na tym forum.
czy orientuje się ktoś co może być przyczyną zwiększenia spalania benzyny? temat myślę mocno na czasie zwłaszcza, że ceny benzyny wypłukują kieszenie z drobnych.
zauważyłem, że około 2 litrów/100 zaczęła więcej brać. niektórzy twierdzą, że jest to wynik chłodnych dni, stąd taka reakcja, ale trochę wydaje się to naciągane.
przeglądając wątki odnośnie spalania dodam, że tankuję na tej samej stacji, mam odpowiednie ciśnienie w oponach, olej w normie, nie piłuję gazu.
2 lata temu miałem wymienianą lambdę, ale gdyby ona padła, lub miała się ku końcowi, to zapaliłaby się kontrolka (tak mi się wydaje)
aktualnie wymieniłem filtr powietrza, świece rok temu, w kołach wymieniane gumki zaciskowe, nie wiem tylko czy wymienia się filtr paliwa i gdzie on jest.
prosiłbym fachowców forumowych o informację co musiałbym sprawdzić żeby w końcu dojść do tego.
pazdrawliaju
[N16] większe spalanie benzyny
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
tylko że wskaźnik temp. silnika wskazuje na odpowiednią temp. silnika (strzałka na środku), więc gdyby padł termostat, to chyba wykazałoby to tym mierniku?Kruczek pisze:Trzeba wziąć poprawkę właśnie na dogrzewanie silnika
Mamy chłodniej niż latem i nie zwracamy uwagi na początku ale wg mnie skoro taka różnica jest w spalaniu to nie przejmował bym się tym bardziej że sondę zmieniałeś i prędzej na termostat stawiam niż na nią
- Kruczek
- wiem o czym pisze
- Kontakt:
Zgadza się tylko pytanie czy podczas jazdy ogrzewanie i temp na wskaźniku nie spada ?augen pisze:tylko że wskaźnik temp. silnika wskazuje na odpowiednią temp. silnika (strzałka na środku), więc gdyby padł termostat, to chyba wykazałoby to tym mierniku?Kruczek pisze:Trzeba wziąć poprawkę właśnie na dogrzewanie silnika
Mamy chłodniej niż latem i nie zwracamy uwagi na początku ale wg mnie skoro taka różnica jest w spalaniu to nie przejmował bym się tym bardziej że sondę zmieniałeś i prędzej na termostat stawiam niż na nią
Spotykałem się z problemami że temp była na środku wskaźnika czyli na 90 stopniach a termostat był uwalony
Pozdrawiam wszystkich.Paweł