byłem wczoraj w serwisie klimatyzacji na przeglądzie i nabiciu czynnika. Po przeglądzie otrzymałem wydruk z takimi informacjami:
Faza recyklingu
g. 0 ref.
poj. 11 lej.
Faza próżni
min. 20
mB. 1
Faza wtrysk oleju
poj. 20
Faza wtrysk UV
poj. 5
Faza napełniania
g. 650 ref.
Kontrola A/C
Ciśnienie HP 12,2 bar
Ciśnienie LP 1,8 bar
Temp. otocz. 39 °C
Temp. auta 8 °C
I tu pierwsze pytanie: ile wchodzi czynnika chłodniczego do Almery N15 z silnikiem 1.4 rok 98'? W "Sam naprawiam" jest informacja że 650g ± 50g natomiast u mnie na naklejce pod maską jest 500g ± 50g czynnika i 200cm³ oleju. Z wydruku wynika że nabito 650g. Jak ma ktoś Almerę N15 z silnikiem 1.4 i klimą to miałbym prośbę żeby zerknął na maskę od spodu i napisał jakie ma informację na naklejce. Po prawej stronie powinna być naklejka z informacją ile wchodzi czynnika i oleju.
Druga sprawa to czy ktoś wie ile powinno się dobić oleju podczas wymiany czynnika? Z tego co na wydruku wychodzi że nabito 20 (tylko nie wiem czego? ml? g?) i chyba odebrano 11 (Fara recyklingu: poj. 11 lej.). Dobrze to rozumiem? W "Sam naprawiam" str. 213 w tabelce jest informacja że przy wymianie czynnika chłodniczego lub przewodu w wyniku znacznego wycieku ilość dolewanego oleju to 30cm³.
Poza tym jak ktoś wie czy te wyniki są ok to też niech się podzieli informacjami

Pozdro.