Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P12/WP12] Sprężyny nowe, a tył siedzi

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

mack

[P12/WP12] Sprężyny nowe, a tył siedzi

Post autor: mack » 2015-06-01, 19:59

Witam,
czy chodzą jeszcze po tej planecie właściciele P12 czy może podzielili już los dinozaurów? Od pół roku walczę ze stukaniem na wybojach i żaden mechanik nie wie co jest grane. Po miesiącu czy dwóch zauważyłem, że belka wali o tłumik (lub też odwrotnie), a teraz stwierdzam że z dnia na dzień jest coraz gorzej - tył ciągnę po ziemi już przy jednej dorosłej osobie na tylnej kanapie. Sprężyny wymienione - nic nie pomogło. Jeden mechanik mówi że trzeba amortyzatory wymienić i pójdzie do góry, ale to się nawet z fizyką nie zgadza, więc olałem. Belka skrętna do wymiany? Taką teorię też słyszałem, ale nie wiem na jakiej zasadzie belka ma trzymać tył, może ktoś wyjaśnić? Może są jakieś magiczne tuleje, które dają opór, a u mnie mają już dość?

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana

Post autor: janusz » 2015-06-01, 20:08

Mack, jak amor nie tłumi drgań wylał się to tyłek też siądzie. Weź zamów u Nieznajka komplet używek - może być od kombiaka - twardsze i wymień. Albo jak się znajdzie termin u Zielkq w garażu to Ci wymienimy, bo widzę, że jesteś z Wrocławia.
Podjedź na stację diagnostyczną, niech Ci sprawdzą amortyzatory.

Nieznajek -> http://autonissan.com.pl/
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

mack

Post autor: mack » 2015-06-02, 14:17

Dzięki. Używane mam kupić? Co tam było montowane w oryginale? W dislach byy inne amortyzatory niż w benzynie? To tutaj jest ponoć do P12 HB, ale u mnie to wygląda zupełnie inaczej: http://fhu-wojdam.hostit.pl/primera-1.9dci-05r/0504.jpg
Nowe Dokuji za 150zł - mam hamulce tej firmy i jakoś się trzyma, może warto kupić amortyzatory?

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana

Post autor: janusz » 2015-06-02, 14:28

Jeśli chodzi o amortyzator, to to samo było diesel/benzyna. Różnica była w sprężynach.

http://nissan4u.com/parts/primera/el_p1 ... tration_1/ jak sobie klikniesz na numer OEM części to zobaczysz, gdzie były montowane.

Ściągnij koło i zrób zdjęcie tego, co masz tam założone. Chłopaki zakładają tylne amory używki z P12 do P11 i wszystko jest praktycznie P&P.

Jak chcesz dobry amor to KYB, TOKICO. W nic taniego się nie baw, bo będziesz 2 razy robił.

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

mack

Post autor: mack » 2015-06-02, 15:43

Ok, jednak montuję nowe KYB. 215zł za sztukę to dobra cena? Montaż pewnie drugie tyle. Nie będę Was kłopotać z tym garażem, bo z czasem u mnie kiepsko i pewnie będą mi odpowiadać jakieś abstrakcyjne terminy - nie róbmy zamieszania, ale zaproszenie na piwko o wymianę poglądów na temat tego uroczego (i upierdliwego) samochodu chętnie przyjmę.

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana

Post autor: janusz » 2015-06-02, 18:55

Mack, u nas to popołudnie/wieczór :D Średnio koło 18:00 coś zaczynamy dłubać :] Pod kompa też możemy podpiąć :]

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

mack

Post autor: mack » 2015-06-29, 21:55

I ch... Zleciłem w ASO, amortyzatory wymienione - jest wyraźnie wyżej, ale przy komplecie pasażerów dalej lekko stuka!
Mam podobno urwany zaczep zderzaka - czy coś takiego może hałasować?
Gdzie dalej szukać? Belka, tuleje? Wszystko tam sztywne, luzów nie widać, a jednak coś się gdzieś obija.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”