Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[ Maxima] Maxima MacGayver'a

Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon, janusz, Zielkq

Lombardo88
fanatyk nissana

Post autor: Lombardo88 » 2012-12-11, 21:19

MacGayver pisze:
Aktualnie poszukuje tego gumowego wężyka i czekam jak zajedzie jakieś QX lub jeśli ktoś ma schemat podciśnień w QX to bym sobie wszystko posprawdzał.

I jeszcze jedno, chcę wywalić te puszki i zaworki z tyłu od Evapu i zastanawiam w jakiej pozycji zostawić i poprowadzić wężyki Evapu które wychodzą ze zbiornika paliwa, Lombardo88, działałeś z tym już?

rurkę trzymam dla siebie, ale postaram się załatwić :-)

podciśnień nie ogarniesz od qx, bo to zupełnie inna bajka,próbowałem-nie da się.jest tyle kombinacji zaworków, które działają czasem zależnie, czasem zupełnie odwrotnie. odnośnie evapu to długo by pisać...kur..two jedno wielkie. u mnie póki co w porządku więc dałem sobie spokój z wywaleniem tego badziewia, ale łatwo nie będzie na pewno. checkiem się na pewno skończy niestety, ale ....jak ecumaster ma wpaść i zapłon do przodu, to nie ma co się martwić i wywalaj wszystko:) będzie druga rura,że tylni evap chcesz wywalić?? :P

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2012-12-11, 22:55

Lombardo88 pisze:rurkę trzymam dla siebie, ale postaram się załatwić :-)

podciśnień nie ogarniesz od qx, bo to zupełnie inna bajka,próbowałem-nie da się.jest tyle kombinacji zaworków, które działają czasem zależnie, czasem zupełnie odwrotnie. odnośnie evapu to długo by pisać...kur..two jedno wielkie. u mnie póki co w porządku więc dałem sobie spokój z wywaleniem tego badziewia, ale łatwo nie będzie na pewno. checkiem się na pewno skończy niestety, ale ....jak ecumaster ma wpaść i zapłon do przodu, to nie ma co się martwić i wywalaj wszystko:) będzie druga rura,że tylni evap chcesz wywalić?? :P
czyli masz rurkę czy uda Ci się załatwić? ;-)

Co do Evapu to u mnie będzie łatwiej :-) Mam już komputer od wersji USA (bez immo) bez EVAP'u, ale z automatyczną skrzynią. Do tego podstawę podciśnień czyli te metalowe rurki od QX więc do pełni szczęścia brakuje mi schematu co i jak wygląda w QX z podciśnieniami i co się dzieje z zaworkami i rurkami przy zbiorniku paliwa. Jutro z rana ma przyjechać szwagier swoim QX'em i podpatrzę co i jak gdzie dokładnie idzie :-)

p.s. żeby usunąć kontrolkę checka wywołaną brakiem komunikacji ze skrzynią automatyczną muszę to obejść, jakiś pomysł? ;)

a z tą drugą rurką apropo wywalenia evapu tzn? jaką rurką?
kompletne sportowe układy wydechowe
Nissan Micra X1R GA16

www.klinika-japonczyka.pl

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana

Post autor: scubzik » 2012-12-12, 10:46

MacGayver, a jak komp komunikuje się ze skrzynią ? tylko jakimś sygnałem 12V? czy "sekwencją" sygnałów, czy jak ? .. trza jakoś emulować skrzynię ..
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"

Lombardo88
fanatyk nissana

Post autor: Lombardo88 » 2012-12-12, 18:30

MacGayver pisze:
czyli masz rurkę czy uda Ci się załatwić? ;-)

jak będę na łowach to postaram się zabrać.
MacGayver pisze:
Co do Evapu to u mnie będzie łatwiej :-) Mam już komputer od wersji USA (bez immo) bez EVAP'u,

nie ma takiego sterownika. chciałeś napisać od qxa??
MacGayver pisze:
p.s. żeby usunąć kontrolkę checka wywołaną brakiem komunikacji ze skrzynią automatyczną muszę to obejść, jakiś pomysł? ;)

z tym nie ma problemu. zostawiasz na "n" inhibitor switch i wszystko działa na cacy, no chyba że nie masz wiązki od automata, no to problem, bo po pierwsze us i qx mają inną kasetę przy sterowniku i nawet go nie podepniesz po drugie nie masz gdzie wpiąć shiftera. [/quote]

MacGayver pisze:
a z tą drugą rurką apropo wywalenia evapu tzn? jaką rurką?

myślałem że jakiś dual będzie z wydechu robiony ...:P

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2012-12-12, 23:56

Lombardo88 pisze:jak będę na łowach to postaram się zabrać.
dzięki wielkie :)
Lombardo88 pisze:nie ma takiego sterownika. chciałeś napisać od qxa??
wydawało mi się że o Maxi wiesz wszystko ale cieszę się że dodam jakieś nowości do Twojej wiedzy :) Otóż były takie wersje USA bez evapu (a dokładniej chyba jakiś inny kraj niż USA czy Kanada), od takowej mam sterownik. Taka sama również wersja przyjeżdża do mnie na serwis i wiem jeszcze o dwóch takich egzemplarzach :-)

Także ten tego ten, są wersje (nie QX) bez evapu, bez immo i działa u mnie pierwszorzędnie taki sterownik, bez problemu. Dzisiaj sprawdzałem również tak jak mówiłem podciśnienia u szwagra w QX i doszedłem do wniosku (potwierdzone przypuszczenia również telefonicznie przez Szalonego) że tak naprawdę mogę wyrzucić wszystko co związane z podciśnieniami a konkretnie tą całą zbiorczą krzyżówkę, podpinając i tak osobno dodatkowy układ do sterowania MEVI :)

Lombardo88 pisze:z tym nie ma problemu. zostawiasz na "n" inhibitor switch i wszystko działa na cacy, no chyba że nie masz wiązki od automata, no to problem, bo po pierwsze us i qx mają inną kasetę przy sterowniku i nawet go nie podepniesz po drugie nie masz gdzie wpiąć shiftera.
no niestety wiązki nie mam więc jakoś inaczej trzeba to rozegrać. Bo evapu nie mam i błędów od niego również, ale check się pali tylko ze względu na sygnał z nieistniejącej skrzyni
myślałem że jakiś dual będzie z wydechu robiony ...:P
a to o to chodziło :-P akurat o tym nie myślałem teraz ale wcześniej taka koncepcja była, powiedzmy że na razie nie będę obciążał Maxi dodatkową wagą :roll:

Póki co Maxi jeździ dość żwawo i ma się dobrze :-D Zrobiłem mały prezent w postaci pucowania wszystkiego i nie da się ukryć że czarne auto bez płatka śniegu na drodze pełnej zasypanych aut się dość wyróżnia :-P Mam nadzieję że Maxi odpłaci się teraz bezawaryjnością nowej jednostki napędowej :-)
Nissan Micra X1R GA16

Lombardo88
fanatyk nissana

Post autor: Lombardo88 » 2012-12-14, 20:17

MacGayver pisze: wydawało mi się że o Maxi wiesz wszystko ale cieszę się że dodam jakieś nowości do Twojej wiedzy :) Otóż były takie wersje USA bez evapu (a dokładniej chyba jakiś inny kraj niż USA czy Kanada), od takowej mam sterownik. Taka sama również wersja przyjeżdża do mnie na serwis i wiem jeszcze o dwóch takich egzemplarzach :-)

człowiek całe życie się uczy , a i tak głupi umiera :P ja evap ogarnąłem i nie szukałem głębiej w temacie, więc stąd ta niewiedza ;) a o maxi sobie nie wyobrażam wiedzieć wszystkiego, bo by mi się zwoje popaliły w mózgu :D
MacGayver pisze:
Także ten tego ten, są wersje (nie QX) bez evapu, bez immo i działa u mnie pierwszorzędnie taki sterownik, bez problemu. Dzisiaj sprawdzałem również tak jak mówiłem podciśnienia u szwagra w QX i doszedłem do wniosku (potwierdzone przypuszczenia również telefonicznie przez Szalonego) że tak naprawdę mogę wyrzucić wszystko co związane z podciśnieniami a konkretnie tą całą zbiorczą krzyżówkę, podpinając i tak osobno dodatkowy układ do sterowania MEVI :)

daj vin fury od której masz ten sterownik. ciekawe rzeczy :) wywalaj wszystko łącznie z tymi puszkami,zaworkami z tyłu. :)
MacGayver pisze: no niestety wiązki nie mam więc jakoś inaczej trzeba to rozegrać. Bo evapu nie mam i błędów od niego również, ale check się pali tylko ze względu na sygnał z nieistniejącej skrzyni

mam wiązkę i kompa od automatu i nie są mi potrzebne, więc święta idą, czas prezentów ... :hah: . jest też inhibitor swich. na wszystko masz miejsce przewidziane pod deską,wiec możesz to wrzucić. :) i będzie grać na pewno :)

[ Dodano: 2012-12-14, 20:26 ]
nie rozegrasz tego inaczej bo TCM współpracuje z TPS i błędy będą walić jak złe.

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2012-12-15, 00:11

wiedza wiedza wiedza, jak najwięcej wiedzy :mrgreen:

Napisze jutro esa do kumpla żeby mi przesłał numer vin ale to podam Ci na PW jak coś ;)
Co do wiązki i kompa to jeszcze się zgadamy w tym temacie, ale powstaje kolejne pytanie. Denerwuje mnie zima i chcę zamontować zdalne odpalanie, stąd pojawia się problem z ustawieniem "inhibitor switcha" w pozycji N. Wiadomo że zawsze jest to jakieś zabezpieczenie przed odpaleniem na biegu więc pytanie czy da się obejść też to :)

Puszkę i te wszystkie zaworki i rurki z tyłu wywaliłem właśnie wczoraj, jak znajdę chwilę to wrzucę foto. Pozostały jeszcze zaworki i rurki pod maską. W poniedziałek jadę na dodatkowe strojenie gazu bo AFR jest aktualnie nieakceptowalny. Przy delikatnej jeździe jest ok 16, a przy bucie w granicach 10 - jakaś abstrakcja. Co ciekawe na benzynie jest podobnie

I jeszcze jedna rzecz która mnie irytuje. A mianowicie komputer musi widzieć że wrzucam bieg bo z 800 obr/min podnosi na chwilę do 1500 obr/min i spada. W jaki sposób się to dzieje skoro nie mam sterownika od skrzyni? Czy czujnik z manualnej skrzyni od pozycji biegu jałowego wchodzi do sterownika silnika od wersji z automatem i stąd to podbicie obrotów?
Nissan Micra X1R GA16

Lombardo88
fanatyk nissana

Post autor: Lombardo88 » 2012-12-15, 17:24

MacGayver pisze: W poniedziałek jadę na dodatkowe strojenie gazu bo AFR jest aktualnie nieakceptowalny. Przy delikatnej jeździe jest ok 16, a przy bucie w granicach 10 - jakaś abstrakcja. Co ciekawe na benzynie jest podobnie
strojenie gazu nic nie da... diabeł w kolektorze MEVI tkwi (inna charkterystyka,pojemność-kształt). dlatego załatwiłeś tamten silnik .świnke podpinaj czym prędzej. też miałem ten problem z MEVI w poprzedniej maxi. Sterownik qxa ma zapłon przyspieszony i sobie z tym radzi! ma inną mapę, co może Szalony potwierdzić. jak przyspieszyłem z Szalonym zapłon dopiero się uspokoiło, ale nie do końca na optymalny poziom, powiedzmy akceptowalny. jak zdecydowałem się sprzedać, to zmieniłem na seryjny. jak do mnie niebawem wleci 00VI, to od razu piggyback musi być.
MacGayver pisze: I jeszcze jedna rzecz która mnie irytuje. A mianowicie komputer musi widzieć że wrzucam bieg bo z 800 obr/min podnosi na chwilę do 1500 obr/min i spada. W jaki sposób się to dzieje skoro nie mam sterownika od skrzyni? Czy czujnik z manualnej skrzyni od pozycji biegu jałowego wchodzi do sterownika silnika od wersji z automatem i stąd to podbicie obrotów?

TPS i vss robi swoje. jak bedzie widział cały czas "n" myślę, że zniknie, ale pewien nie jestem. I@maxima trzeba się pytać, bo on ma sterownik od at i manualną skrzynie.

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2012-12-15, 18:00

Lombardo88 pisze:strojenie gazu nic nie da... diabeł w kolektorze MEVI tkwi (inna charkterystyka,pojemność-kształt). dlatego załatwiłeś tamten silnik
to że akurat przez to załatwiłem to nie do końca się zgodzę. samo podpiecie mevi niewiele da bo na co dzień i jeździ się poniżej tych 5000 obr/min a AFR jest kiepski. Tutaj może pomóc chyba tylko EcuMaster. No chyba że kształt wewnętrzny ma tez ten wpływ na charakterystykę co byłoby wtedy wytłumaczalne.

No dobra, będzie widział "N", ale czy nie będę miał kłopotu z zamontowaniem zdalnego odpalania? komputer będzie widział przecież "N" i brak będzie zabezpieczenia przed odpaleniem na biegu
Nissan Micra X1R GA16

Lombardo88
fanatyk nissana

Post autor: Lombardo88 » 2012-12-15, 18:34

automat palisz na "N" bezproblemowo:)

[ Dodano: 2012-12-15, 18:35 ]
tylko musisz zdjąć zabezpieczenie ze sprzęgła i nie zostawiać auta na biegu :P

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2012-12-15, 18:55

Lombardo88 pisze:tylko musisz zdjąć zabezpieczenie ze sprzęgła i nie zostawiać auta na biegu :P
zabezpieczenia już nie miałem po pierwszym tygodniu użytkowania auta :-P A to żeby nie zostawiać na biegu to właśnie tu jest pies pogrzebany, bo wolałbym mieć taki komfort psychiczny ze to jest :-P
Nissan Micra X1R GA16

vixo
fanatyk nissana

Post autor: vixo » 2012-12-15, 19:00

Blokadę skrzyni jak w polonezie trzeba zrobić :D tylko że w tym przypadku na luzie :D
W10 2.0SLX-sold
P10 2.0eGT-crash
P10 2.0eGT-race
P10 1.6SRI-sold
P10 2.0eGT-sold
P10 2.0LX-daily
P10 1.6 SRI-crash
N14 GTI-sold
G20-daily
W10 2.0-race
200sx s13-reborn
P10 eGT-daily

Lombardo88
fanatyk nissana

Post autor: Lombardo88 » 2012-12-15, 20:33

MacGayver pisze: zabezpieczenia już nie miałem po pierwszym tygodniu użytkowania auta :-P A to żeby nie zostawiać na biegu to właśnie tu jest pies pogrzebany, bo wolałbym mieć taki komfort psychiczny ze to jest :-P

nie można mieć wsystkiego !:P ja na przykład dorwałem grzałkę dedykowaną do maximy wkręcaną w blok :) teraz muszę tylko transformator na 110 V dorwać, bo od kanadyjskiej wersji jest. kupuje włącznik czasowy i odpala się kiedy chce :) tylko wieczorem wpina się do zasilania i jest bajerka :hah:

Awatar użytkownika
GRZECHu
Administrator
Kontakt:

Post autor: GRZECHu » 2012-12-15, 20:45

Mac'u niezłego transformersa zbudujesz :) oby sił i zapału starczyło, do zlotu musisz skończyć :)

Tak jak lombardo pisze, na N odpalasz automat, za 450-600zl chodzą na allegro zestawy do odpalania z pilota, fajny bajer.
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu ;)
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz" :)

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2012-12-16, 00:16

GRZECHu pisze:Tak jak lombardo pisze, na N odpalasz automat, za 450-600zl chodzą na allegro zestawy do odpalania z pilota, fajny bajer.
no właśnie ze Stiga taki zestaw za 400 jest, tylko te nieszczęsne zabezpieczenia o których mówimy ehh :-P

grzałka też dobry patent tylko prędzej wstawię maxi do ogrzewanego garażu niż podłączę ją pod gniazdko :mrgreen:
Nissan Micra X1R GA16

Awatar użytkownika
Dreams
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Dreams » 2013-01-14, 23:34

MacGayver, To kiedy ustawka?:D

Awatar użytkownika
Seboo991
fanatyk nissana

Post autor: Seboo991 » 2013-01-15, 21:25

NissanDreams pisze:MacGayver, To kiedy ustawka?:D
jeszcze "oficjalnie" nie śmiga a ty już chcesz się z każdym ścigać :D żebyś ino wyhamował ;)
~~->Usługi Transportowe<-~~
Wysyłka paczek już od 20.00zł na terenie całego kraju :) Zagadaj do mnie na PW bądź pod numer telefonu 0-666-039-376:) pozdrawiam!!
Tico turbo soooooon :D

Awatar użytkownika
Dreams
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Dreams » 2013-01-15, 22:28

Seboo991, a skad wiesz że prima nie śmiga już :D może śmiga może nie:) a wiesz to chyba normalne ze chce wypróbować nowe serducho :)

vixo
fanatyk nissana

Post autor: vixo » 2013-01-15, 22:45

NissanDreams, jak dobrze pójdzie to na zlocie 2013 na kresce staniemy :D
W10 2.0SLX-sold
P10 2.0eGT-crash
P10 2.0eGT-race
P10 1.6SRI-sold
P10 2.0eGT-sold
P10 2.0LX-daily
P10 1.6 SRI-crash
N14 GTI-sold
G20-daily
W10 2.0-race
200sx s13-reborn
P10 eGT-daily

Awatar użytkownika
Dreams
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Dreams » 2013-01-15, 23:08

vixo pisze:NissanDreams, jak dobrze pójdzie to na zlocie 2013 na kresce staniemy :D
a co tam szykujesz?:D

Awatar użytkownika
Ad@mus
fanatyk nissana

Post autor: Ad@mus » 2013-01-15, 23:19

viesio szykuje bak paliwa :mrgreen:
Sprzedam głowicę do SR20DE lowport po remoncie power up tuning madafaka

450zł-info w giełdzie i na PW

Awatar użytkownika
Dreams
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Dreams » 2013-01-15, 23:26

Ad@mus pisze:viesio szykuje bak paliwa :mrgreen:
ja tam jade z prawie pustym xD

vixo
fanatyk nissana

Post autor: vixo » 2013-01-15, 23:58

Skromny killer :D
W10 2.0SLX-sold
P10 2.0eGT-crash
P10 2.0eGT-race
P10 1.6SRI-sold
P10 2.0eGT-sold
P10 2.0LX-daily
P10 1.6 SRI-crash
N14 GTI-sold
G20-daily
W10 2.0-race
200sx s13-reborn
P10 eGT-daily

Awatar użytkownika
Dreams
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: Dreams » 2013-01-16, 00:01

vixo, staniemy ale bez wywalania foteli itd.:D

Awatar użytkownika
Seboo991
fanatyk nissana

Post autor: Seboo991 » 2013-01-16, 21:37

NissanDreams, filmik z sprintem w twoim temacie prosze ^^
Wysyłka paczek już od 20.00zł na terenie całego kraju :) Zagadaj do mnie na PW bądź pod numer telefonu 0-666-039-376:) pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2013-01-18, 23:45

Ale mi tu narobiliście :-P

Czas podsumować pewien etap prac bo żadnego update'u dawno nie robiłem.
A mianowicie po ogarnięciu wymiany silnika, zacieśnieniu szpery itp przyszedł czas na kolejne rzeczy które były do zrobienia i zostały ogarnięte.

Konkretnie:

-przerobienie końcowego wydechu na wzór HKS
-podpięcie Mevi
-wyrzucenie prawie wszystkich podciśnień spod maski
-usunięcie całkowite Evapu ze wszystkimi podzespołami
-podpięcie EcuMastera
-podpięcie Mevi - załączanie przy 5300 obr/min

Obrazek

Obrazek
Nissan Micra X1R GA16

Awatar użytkownika
Szalony
fanatyk nissana

Post autor: Szalony » 2013-01-19, 01:12

Mhyy, mhyyy ..... prosto było podpiąć Ecumajstra? :-P

Bardzo jestem ciekawy porównania na hamowni zwykłego końcowego tłumika vs tego wynalazku według HKS Jak dasz znać, to chyba nawet podjadę zobaczyć :-)
&#9492;(-.-)&#9496;&#9484;(-.-)&#9496;&#9484;(-.-)&#9488;&#9492;(-.-)&#9488;

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2013-01-19, 08:31

No tak zapomniałbym, bez Ciebie Szalony ani rusz :-D Ale póki co nie kliknę magicznego przycisku :mrgreen:
Szalony pisze:to chyba nawet podjadę zobaczyć :-)
już to gdzie słyszałem :-P
Nissan Micra X1R GA16

Awatar użytkownika
Seboo991
fanatyk nissana

Post autor: Seboo991 » 2013-01-19, 09:14

MacGayver pisze:No tak zapomniałbym, bez Ciebie Szalony ani rusz :-D Ale póki co nie kliknę magicznego przycisku :mrgreen:
Szalony pisze:to chyba nawet podjadę zobaczyć :-)
już to gdzie słyszałem :-P
jakiego magicznego przycisku? ;>

Awatar użytkownika
Ad@mus
fanatyk nissana

Post autor: Ad@mus » 2013-01-20, 12:54

szcunkowo przebijesz wynik Szalonego??
Sprzedam głowicę do SR20DE lowport po remoncie power up tuning madafaka

450zł-info w giełdzie i na PW

Zablokowany

Wróć do „Zaprezentuj Swoje Nismo”