Ps. Zedytowałem Ci pierwszego posta, tak żeby fotki się otwierały
[ Inny] Nissan Bluebird T72 2.0 Diesel 1989r
Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon, janusz, Zielkq
jeśli chodzi o te fele to zrobiłeś trafny wybór...widziałem dziś BB na takich felgach i prezentował się bardzo stylowo
w ogóle to w Londynie widzę więcej Bluebirdów niż np. Primer P12
Ludzie doceniają te auta bo absolutna większość widzianych przeze mnie egzemplarzy jest w nienagannym stanie 
...ostatnia fota powala na kolana 
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
mimier, w takim razie prośbę mam. Jeżeli jeszcze kiedyś zobaczysz takiego Bluebirdka na dokładnie tych felgach to weź strzel fotkę i podeślij ok? To, że na wyspach jest jeszcze ich sporo to widać-choćby z ebaya
Prezentacja beżowego Bluebirda: viewtopic.php?t=939 Prezentacja czerwonego Bluebirda: viewtopic.php?t=946
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Dzięki z góry i w takim układzie czekam na fotki 
Prezentacja beżowego Bluebirda: viewtopic.php?t=939 Prezentacja czerwonego Bluebirda: viewtopic.php?t=946
Piękne auto ,.., od razu odezwał się we mnie sentyment do Mazdy 626 jaką dysponował mój rodziciel .. Wielki szacunek i podziw dla Ciebie Stefino
Ostatnio zmieniony 2010-06-20, 12:13 przez scubzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
scubzik dzięki za miłe słowa. Jestem na etapie zbierania kapuchy na odnowienie tych alu co kupiłem w kwietniu.
Naprawdę autko piękne.. widziałem na żywca na zlocie .. i bardzo się wyróżniało
jestem fanem "starszej" motoryzacji .. bo tam było to "coś" w autach .. a nie to co teraz .. plastik-fantastic blee..
Jak znajdę foto tej mazdy (tej konkretnej) to podeślę ..
Jak znajdę foto tej mazdy (tej konkretnej) to podeślę ..
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Staram się jak mogę aby utrzymać Go w najlepszej kondycji. To już jest pasja... ostatnio mile mnie zaskoczył spalaniem- jazda 200km na zlot, na miejscu trochę jeżdżenia, powrót ze zlotu 200km- spalanie 5.03l na 100km.
Japońce tak mają .. mazda o której wspominałem miała w instrukcji 6l/100, a paliła do sprzedaży 5-5,5l i nie chciała więcej -- auto z 1986r!! a sprzedane .. jakoś .. w 2003 czy jakoś tak ..
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
mimier ustrzeliłeś może jakiegoś Bluebirda na takich felgach?
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Ok w takim razie liczę na Ciebie. Co do mojego autka- szykuję się na wymianę rozrządu- czas już to zrobić mimo, że przebiegu jeszcze nie osiągnął... no ale lepiej zawczasu zmienić
czyż to nie ta sama felga?
[ Dodano: 2010-09-06, 01:32 ]
albo tutaj...
http://www.autotrader.co.uk/classified/ ... ?logcode=p
[ Dodano: 2010-09-06, 01:36 ]
stefino przylatuj do UK po to cudo
http://www.autotrader.co.uk/classified/ ... ?logcode=p
[ Dodano: 2010-09-06, 01:32 ]
albo tutaj...
[ Dodano: 2010-09-06, 01:36 ]
stefino przylatuj do UK po to cudo
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
A jednak nie!! strbrny i ten białas z pierwszego linka są na kołpakach- fakt bardzo rzadkich ale to do złudzenia przypominają alu. Zwróć uwagę że moje alusy mają taki kapselek na środku z 4 otworami i napisem nissan. Ta biała U11 w automacie piękna i ma zgrabny pasek na nadwoziu.
[ Dodano: 2011-04-22, 00:27 ]
Od dziś, a właściwie już od wczoraj Bluebird ma założone alusy o których mowa była wcześniej- odnowione metodą malowania proszkowego- fotki wrzucę jak znajdę dłuższą chwilę.

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: 2011-04-22, 00:27 ]
Od dziś, a właściwie już od wczoraj Bluebird ma założone alusy o których mowa była wcześniej- odnowione metodą malowania proszkowego- fotki wrzucę jak znajdę dłuższą chwilę.

Stylowe oldtimery .. Gratuluję 
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Mały update:
Na początku sierpnia udało mi się trafić Bluebirda T12, a właściwie jego przednią połowę na stacji demontażu aut w Łęczycy koło Puszczykowa- postanowiłem, że ograbię go ze wszystkich bardziej, lub mniej potrzebnych części- i tak: przekaźniki, spinki tapicerskie, mechanizm zmiany biegów, poduszki skrzyni biegów, mechanizm wycieraczek wraz z ramionami, podszybie, elektronika sterująca, zagłówki (T12 miały nieco inne, ale jeszcze nie wiem czy je przełożę) i masa innych pierdołek.
Znalazłem chwilkę czasu i przełożyłem sobie podszybie i ramiona wycieraczek z ww T12 do mojego T72- głównie dlatego, że w starszych typach ramiona wycieraczek opadały pod maskę, co bardzo mi się podobało-niestety nie jest do końca tak jak chciałem bo T12 miały inną instalację elektryczną i zasada działanie tego mechanizmu jest troszkę inna niż jak mojego fabrycznego- najważniejsze jednak, że wycieraczki lądują teraz praktycznie pod maskę co ogromnie mi pasi. Jeszcze pokombinuje z przełożeniem samego mechanizmu celem rozszerzenia zakresu wycieranego pola, ale to robota na potem.
Teraz przedstawię Wam nigdzie wcześniej niepublikowane fotki obu moich Bluebirdów- pochodzą one jak widać z grudnia 2004 roku- jeszcze z normalnego, analogowego aparatu:

Na początku sierpnia udało mi się trafić Bluebirda T12, a właściwie jego przednią połowę na stacji demontażu aut w Łęczycy koło Puszczykowa- postanowiłem, że ograbię go ze wszystkich bardziej, lub mniej potrzebnych części- i tak: przekaźniki, spinki tapicerskie, mechanizm zmiany biegów, poduszki skrzyni biegów, mechanizm wycieraczek wraz z ramionami, podszybie, elektronika sterująca, zagłówki (T12 miały nieco inne, ale jeszcze nie wiem czy je przełożę) i masa innych pierdołek.
Znalazłem chwilkę czasu i przełożyłem sobie podszybie i ramiona wycieraczek z ww T12 do mojego T72- głównie dlatego, że w starszych typach ramiona wycieraczek opadały pod maskę, co bardzo mi się podobało-niestety nie jest do końca tak jak chciałem bo T12 miały inną instalację elektryczną i zasada działanie tego mechanizmu jest troszkę inna niż jak mojego fabrycznego- najważniejsze jednak, że wycieraczki lądują teraz praktycznie pod maskę co ogromnie mi pasi. Jeszcze pokombinuje z przełożeniem samego mechanizmu celem rozszerzenia zakresu wycieranego pola, ale to robota na potem.
Teraz przedstawię Wam nigdzie wcześniej niepublikowane fotki obu moich Bluebirdów- pochodzą one jak widać z grudnia 2004 roku- jeszcze z normalnego, analogowego aparatu:

- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Dzięki Shadows. W sprawie stanu autka to jest jeszcze kilka rzeczy, które chciałbym poprawić- ale powolutku sukcesywnie dążę do zamierzonego efektu.
Rewelacyjne auto, gratuluje
! sąsiad miał kiedyś bardzo fajny egzemplarz rowniez w dieslu w kolorze grantowym ,wnętrze auta było w kolorze nadwozia bardzo mi sie te zestawienie podobało,.. strzelił nim ponad 400tyś bez ingerencji w silnik ,. czasem mam okazje widzieć ładne sztuki u zachodniego sąsiada bardzo przyciągają mój wzrok a jedna stoi nie daleko mojego mieszkania w kolorze blady zielony ma brązowe szyby chyba musze zaczepic kiedyś ownera 
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
lukasz84, jeżeli możesz to strzel mu kilka fotek, chętnie zobaczę. Fakt trafiają się ładne Bluebirdy z Niemiec, choć z reguły nie są wtedy tanie. Wiem coś o tym, miałem nawet przyjemność się takim "nowym" Bluebirdem przejechać- ale to osobny temat 
Nie ma problemu strzeli się pare fotekstefino pisze:lukasz84, jeżeli możesz to strzel mu kilka fotek, chętnie zobaczę. Fakt trafiają się ładne Bluebirdy z Niemiec, choć z reguły nie są wtedy tanie. Wiem coś o tym, miałem nawet przyjemność się takim "nowym" Bluebirdem przejechać- ale to osobny temat
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Odgrzeję nieco temat
W październiku 2011 musiałem drugi raz zmienić amortyzatory z tyłu- jeden się wylał i zaczynał podstukiwać. Z samymi amorami nie było większego problemu, lecz podczas demontażu okazało się że górne mocowania są już kiepskie. Ponieważ nie znalazłem w ciągu kilku dni tej części włożyłem stare mocowanie i starałem się nie jeździć(nie wkładałem tylnej kanapy-jej demontaż jest konieczny do zmiany tylnych amorów- uwierzcie mi bez niej jest cholernie głośno). Dopiero pod koniec grudnia udało mi się dostać te mocowanie i poskładać auto do kupy. W tym miejscu kieruję WIELKIE DZIĘKI dla użytkownika Osa, który załatwił dla mnie mocowania. Okazuje się, że dane z katalogów intercars'u, geparts'u a nawet Nissana można wsadzić między bajki, bowiem pokazują one że inne jest na prawą stronę a inne na lewą. Znajomy mechanik stwierdził że nie ma to żadnego znaczenia- bo będą się różniły tylko otworkiem wewnątrz.Osa przysłał mi 2 prawe, które bez żadnego kłopotu pasowały- nic nie trzeba było przerabiać- po raz kolejny mechanik miał rację.
Dla porównania:
Stare mocowanie:

Nowe mocowanie marki KYB:

Postanowiłem też przełożyć mechanizm wycieraczek z wersji T12- gdzie schodziły prawie pod maskę, jednak okazuje się że przekładka samych ramion nie wystarcza bowiem nie wycierają one wtedy dostatecznie dużej powierzchni szyby- samą "szynę" w podszybiu też muszę przełożyć, ale to robota na nieco inną porę roku.
W październiku 2011 musiałem drugi raz zmienić amortyzatory z tyłu- jeden się wylał i zaczynał podstukiwać. Z samymi amorami nie było większego problemu, lecz podczas demontażu okazało się że górne mocowania są już kiepskie. Ponieważ nie znalazłem w ciągu kilku dni tej części włożyłem stare mocowanie i starałem się nie jeździć(nie wkładałem tylnej kanapy-jej demontaż jest konieczny do zmiany tylnych amorów- uwierzcie mi bez niej jest cholernie głośno). Dopiero pod koniec grudnia udało mi się dostać te mocowanie i poskładać auto do kupy. W tym miejscu kieruję WIELKIE DZIĘKI dla użytkownika Osa, który załatwił dla mnie mocowania. Okazuje się, że dane z katalogów intercars'u, geparts'u a nawet Nissana można wsadzić między bajki, bowiem pokazują one że inne jest na prawą stronę a inne na lewą. Znajomy mechanik stwierdził że nie ma to żadnego znaczenia- bo będą się różniły tylko otworkiem wewnątrz.Osa przysłał mi 2 prawe, które bez żadnego kłopotu pasowały- nic nie trzeba było przerabiać- po raz kolejny mechanik miał rację.
Dla porównania:
Stare mocowanie:

Nowe mocowanie marki KYB:

Postanowiłem też przełożyć mechanizm wycieraczek z wersji T12- gdzie schodziły prawie pod maskę, jednak okazuje się że przekładka samych ramion nie wystarcza bowiem nie wycierają one wtedy dostatecznie dużej powierzchni szyby- samą "szynę" w podszybiu też muszę przełożyć, ale to robota na nieco inną porę roku.
Ostatnio zmieniony 2013-02-09, 23:31 przez stefino, łącznie zmieniany 1 raz.
stefino, wrzuciłem fotkę Twojego "cuda" na fb klasyczny.com .. niech wiedzą co to porządny klasyk 
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
scubzik, a dzięki bardzo. Wprawdzie nie posiadam konta na wyżej wymienionym, ale zerknę z czyjegoś
Fajnie, że odświeżyłeś temat, prawie o nim zapomniałem, a było ostatnio kilka rzeczy o których mógłbym tu wspomnieć. Zrobię to przy wolnej chwili.
Fajnie, że odświeżyłeś temat, prawie o nim zapomniałem, a było ostatnio kilka rzeczy o których mógłbym tu wspomnieć. Zrobię to przy wolnej chwili.
No koniecznie odśwież 
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Podrzuć proszę tego linka na fb 
Proszę uprzejmiestefino pisze:Podrzuć proszę tego linka na fb
http://www.facebook.com/klasyczny?fref=ts
http://www.facebook.com/klasyczny/photos
- stefino
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Zgodnie z obietnicą, aktualizacja tematu:
We wrześniu zmieniłem w końcu zmęczone życiem tarcze hamulcowe, głównie z uwagi na bicia podczas hamowania- wystarczyło nieco mocniej wcisnąć hamulec i wyraźnie było czuć pulsacje na pedale połączoną z "bujaniem" auta. Zdecydowałem się na komplet TRW po chyba 138zł/szt:

Te zdjąłem z auta, jak widać pełno wżerów, nowych nie wrzucam bo wiadomo jak wygląda tarcza.

Przy okazji zmiany tarcz wymieniłem też tłoczki w zaciskach hamulcowych, stare miały straszne wżery. Zamówiłem tłoczki marki Frenkit wraz z zestawem naprawczym u Osy za co kolejny raz mu dziękuję. Fotka gdzieś się podziała, dodam jak znajdę
Jakiś czas temu udało mi się dostać kilka oryginalnych akcesoriów:
Zamek klapy tył:

Termostat(bardziej na zapas):

Część zamka, prawdopodobnie podświetlana, ale nie mogę tego rozgryźć...:

Klamka w drzwi kierowcy z mikrowyłącznikiem- który powodował włączanie się podświetlenia zamka(żeby kierowca mógł trafić kluczykiem do dziurki)- występowało w niektórych wersjach:

I z drugiej strony:

I to z czego jestem bardzo dumny... elektryczna antena :mrgreen L

Rzut oka na całość:

Od jakiegoś czasu miałem dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła... podczas zmiany z 1 na 2 z 2 na 3 a czasem nawet z 3 na 4 w momencie puszczania sprzęgła słychać było najpierw "stuk" i dopiero potem czuć było przeniesienie momentu na koła...Od razu wykluczyłem przeguby bo nie strzelało na skręconych kołach... podejrzewałem poduszki od skrzyni biegów- sprawdziłem to- faktycznie trochę za mocno się wychyla, ale nie to jest źródłem owego "stuku". Szybka konsultacja z mechanikiem i już wiedziałem co to- okazało się, że luźna była centralna nakrętka piasty w lewym przednim kole- jej dokręcenie wymagało użycia klucza do kół od ciągników- 36mm. Po właściwym dokręceniu pożądany efekt nastąpił- cisza
Mimo tego i tak zakupiłem poduszki od skrzyni, a właściwie ich wkłady w Tedgum za 103zł/szt- fotki dodam jak przełożę je do obudów.
Dziś za to wymieniłem płyn chłodniczy na odpowiednio rozcieńczony Almatin, przy okazji zmieniłem też wąż pod termostatem:

To tyle póki co, pozdrawiam!
We wrześniu zmieniłem w końcu zmęczone życiem tarcze hamulcowe, głównie z uwagi na bicia podczas hamowania- wystarczyło nieco mocniej wcisnąć hamulec i wyraźnie było czuć pulsacje na pedale połączoną z "bujaniem" auta. Zdecydowałem się na komplet TRW po chyba 138zł/szt:

Te zdjąłem z auta, jak widać pełno wżerów, nowych nie wrzucam bo wiadomo jak wygląda tarcza.

Przy okazji zmiany tarcz wymieniłem też tłoczki w zaciskach hamulcowych, stare miały straszne wżery. Zamówiłem tłoczki marki Frenkit wraz z zestawem naprawczym u Osy za co kolejny raz mu dziękuję. Fotka gdzieś się podziała, dodam jak znajdę
Jakiś czas temu udało mi się dostać kilka oryginalnych akcesoriów:
Zamek klapy tył:

Termostat(bardziej na zapas):

Część zamka, prawdopodobnie podświetlana, ale nie mogę tego rozgryźć...:

Klamka w drzwi kierowcy z mikrowyłącznikiem- który powodował włączanie się podświetlenia zamka(żeby kierowca mógł trafić kluczykiem do dziurki)- występowało w niektórych wersjach:

I z drugiej strony:

I to z czego jestem bardzo dumny... elektryczna antena :mrgreen L

Rzut oka na całość:

Od jakiegoś czasu miałem dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła... podczas zmiany z 1 na 2 z 2 na 3 a czasem nawet z 3 na 4 w momencie puszczania sprzęgła słychać było najpierw "stuk" i dopiero potem czuć było przeniesienie momentu na koła...Od razu wykluczyłem przeguby bo nie strzelało na skręconych kołach... podejrzewałem poduszki od skrzyni biegów- sprawdziłem to- faktycznie trochę za mocno się wychyla, ale nie to jest źródłem owego "stuku". Szybka konsultacja z mechanikiem i już wiedziałem co to- okazało się, że luźna była centralna nakrętka piasty w lewym przednim kole- jej dokręcenie wymagało użycia klucza do kół od ciągników- 36mm. Po właściwym dokręceniu pożądany efekt nastąpił- cisza
Mimo tego i tak zakupiłem poduszki od skrzyni, a właściwie ich wkłady w Tedgum za 103zł/szt- fotki dodam jak przełożę je do obudów.
Dziś za to wymieniłem płyn chłodniczy na odpowiednio rozcieńczony Almatin, przy okazji zmieniłem też wąż pod termostatem:

To tyle póki co, pozdrawiam!