Zgodnie z obietnicą, aktualizacja tematu:
We wrześniu zmieniłem w końcu zmęczone życiem tarcze hamulcowe, głównie z uwagi na bicia podczas hamowania- wystarczyło nieco mocniej wcisnąć hamulec i wyraźnie było czuć pulsacje na pedale połączoną z "bujaniem" auta. Zdecydowałem się na komplet TRW po chyba 138zł/szt:
Te zdjąłem z auta, jak widać pełno wżerów, nowych nie wrzucam bo wiadomo jak wygląda tarcza.
Przy okazji zmiany tarcz wymieniłem też tłoczki w zaciskach hamulcowych, stare miały straszne wżery. Zamówiłem tłoczki marki Frenkit wraz z zestawem naprawczym u
Osy za co kolejny raz mu dziękuję. Fotka gdzieś się podziała, dodam jak znajdę
Jakiś czas temu udało mi się dostać kilka oryginalnych akcesoriów:
Zamek klapy tył:
Termostat(bardziej na zapas):
Część zamka, prawdopodobnie podświetlana, ale nie mogę tego rozgryźć...:
Klamka w drzwi kierowcy z mikrowyłącznikiem- który powodował włączanie się podświetlenia zamka(żeby kierowca mógł trafić kluczykiem do dziurki)- występowało w niektórych wersjach:
I z drugiej strony:
I to z czego jestem bardzo dumny... elektryczna antena :mrgreen L
Rzut oka na całość:
Od jakiegoś czasu miałem dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła... podczas zmiany z 1 na 2 z 2 na 3 a czasem nawet z 3 na 4 w momencie puszczania sprzęgła słychać było najpierw "stuk" i dopiero potem czuć było przeniesienie momentu na koła...Od razu wykluczyłem przeguby bo nie strzelało na skręconych kołach... podejrzewałem poduszki od skrzyni biegów- sprawdziłem to- faktycznie trochę za mocno się wychyla, ale nie to jest źródłem owego "stuku". Szybka konsultacja z mechanikiem i już wiedziałem co to- okazało się, że luźna była centralna nakrętka piasty w lewym przednim kole- jej dokręcenie wymagało użycia klucza do kół od ciągników- 36mm. Po właściwym dokręceniu pożądany efekt nastąpił- cisza
Mimo tego i tak zakupiłem poduszki od skrzyni, a właściwie ich wkłady w Tedgum za 103zł/szt- fotki dodam jak przełożę je do obudów.
Dziś za to wymieniłem płyn chłodniczy na odpowiednio rozcieńczony Almatin, przy okazji zmieniłem też wąż pod termostatem:
To tyle póki co, pozdrawiam!