@Modzelitto

no proszę, nawet wspomniany Rockford się załapał.
@janusz
Dobre hehehehe, taśma dekarska powiadasz - tego ci u nas dostatek w kolorze antracyt

SPOKOjny w dobrych pieniążkach miał maty Boll'a swego czasu, zobaczymy co wyjdzie lżejsze na kawałku 50x50cm. KAPPA powiadasz, śmiej się śmiej, do wro poszedł mój cały sprzęt do basu, a miałem nie lada rarytasy, bo AMPEG BXT-210M, oraz druga paka właśnie Kappa 15' jako dół, wszystko napędzał jedyny w kraju AMPEG B5R
A w temacie, to zakupiwszy 15' stalusy, oraz 4 x Barum Polaris 3 w rozmiarze 195/60. Zaskoczenie całkiem niezłe, zawias przestał klikać, wszystko jak ręką odjął po ściągnięciu 17'

Ładnie ten niski profil dawał po dupie... No nic, części na zawias założę po zimie, może coś się odezwie. Natomiast BSA zawiozłem na szkło i lakierunek w jakiś ciekawy kolor.
W kwestii audio, to tak. Zamknięty sub JBL z olbrzymim bass reflexem znalazł od ręki właściciela. Zdemontowałem instalację wzmacniacza po poprzedniku, okazało się, że szła lewą stroną i siała niebosko pompą paliwa jak przestawiłem wzmak na całe pasmo, no i te "no name" przewody... Tak, że kabelkologia od OEHLBACH'a prawą stroną, wzmak został X-plode w mostku, cut off góry i średnicy, a od sąsiada zakupiłem tubsona JBL i Blaupunkt GTA 4 800W (wzmak zostanie do innego projektu, albo będzie szukał nowego właściciela).
Głośnik wygląda na szybki, miękki piankowy resor, średnica 10' - co prawda mocą nie grzeszy bo 150W RMS widniało na magnesie, ale 350W w piku rokuje, rdzeń wentylowany, jedna cewka, na tym etapie audio - przekonuje. Tuba typowa wiórowa pusta w środku, oczko wyżej niż kartonowe z chin... ale i tak grała jak kibel

Rozebrałem, dekle i gniazdo potraktowałem soczyście klejem uszczelniającym, zakupiłem na wygłusz dobre 2m x 1m gęstej gąbki o grubości 5 cm, a sam głośnik osadziłem na taśmie piankowej i przykręciłem na nowo z przesunięciem względem starych otworów montażowych - od razu lepiej.
Zagrało i gra dobrze, mija drugi dzień odsłuchów i jeszcze się nie zmęczyłem