Co do pudełka to rzeczywiście bym się do tego nie podnosił bo w najgorszym zestawie sprzęgła Nippartsa można znaleźć komplet Exedy (tyle że nikt nie pozwoli Wam grzebać po pudełkach i szukać Exedy

Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon, janusz, Zielkq
Jeżeli wałek nie ma luzów to sprawdź jeszcze czy w wał masz wciśniętą tulejkę ustalającą, która pełni role osiowania - zazwyczaj z brązu (w 300zx jest w tym miejscu Łożysko igiełkowe). Ja przez jej brak robiłem 3x sprzęgło - drgania powodowały wyskakiwanie sprężynek - tłumików drgań. Sprężynki blokowały mi docisk i nie można było wysprzęglić ani wrzucić żadnego biegu.DARO SUNNY GTI pisze:Własnie jestem po rozmowie z Radzikowskim
Chłopaki twierdzą że przyczyną jest na 100 % skrzynia , brak osiowiści wałka w skrzyni ,
dodam wałek nie ma luzów góra dół , przód tył chodzi ładnie , kręci się , pewnie przyczyna jest w środku w skrzyni.
Rozkręcam skrzynię na cześci pierwsze.
na rysunku owszem tulejka jest ale w skrzyni nie ma prowadzenia na wałku które wchodiłoby w tę tulejkę. sprawdzałem skrzynię z sunnego i primery.onyxx pisze: sprawdź jeszcze czy w wał masz wciśniętą tulejkę ustalającą, która pełni role osiowania
w tej kwesti sie mylisz tulejka czy też łozysko jest po to aby wałek wchodził w środek, ale musi on mieć podtoczenie. a jak już wcześniej pisałem ogladałem kilka skrzyń i nie posiadaja zakończenia na wałku które mogłoby wchodzić w tuleję. natomiast skrzynia z 200sx czyli RWD posiada takie prowadzenie.onyxx pisze:Wałek nie wchodzi w tulejkę całym swym obwodem. Tylko końcówka wałka się o nią opiera - jest stożkowa. Dlatego ważne jest żeby była wciśnięta na odpowiednią głębokość.