Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[ Almera] Sedan N15 Popekxa.

Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon, janusz, Zielkq

Popekx

[ Almera] Sedan N15 Popekxa.

Post autor: Popekx » 2010-05-08, 11:30

Tak widze, ze sie jeszcze tu nie zaprezentowilem ;)

Wiec najpierw sweetaśne focie:P :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem z Almera od maja 2007 roku. Rok 97, miala 145 kkm przebiegu, teraz ma 193. Zostala przywiezona z Niemiec, wiec jestem pierwszym wlascicielem w kraju, a drugim ogolnie. Pelna dokumentacja serwisowa. Niebita. Tzn. byla puknieta lekko podczas cofania, w efekcie czego zbila sie tylna lampa i pozostal na zderzaku fald, ale nie rzuca sie to w oczy.
Wyrwalem ja stosunkowo tanio. Na tyle tanio, ze dzis, po 3 latach, moglbym ja sprzedac dokladnie za tyle, za ile ja wtedy kupilem. Ale oczywiscie nie sprzedaje. Poczatkowo miala ja dostac siostra, ale raczej potrzebne mi beda dwa auta w rodzinie, wiec almerka z racji niezawodnosci powinna pozostac na dluzej. Nie jestem maniakiem sprzetu car audio, stacjonuje sobie JVC z mp3 + 4 x 50 W glosniki. Karoseria byla zdrowa, silnik suchutki, bez wyciekow, bez przedmuchow, wszystko w aucie sprawne.
Kolor. Mnie, osobiscie, bardzo sie podoba i wielu osobom tez. Ale zauwazylem tez sporo oponentow, ktorzy bez podania konkretnej argumentacji, z daleka krzycza: ale brzydal! Coz, kwestia gustu.
Silnik Ga14DE, 87 KM, bez wiekszych problemow z obsluga. Przy przebiegu 187 kkm postanowilem zagazowac dobra sekwencja, z racji cen paliwa i tego, ze sa dwa auta w rodzinie - drugi diesel, ktory pali 4 litry. Do tej pory nie mialem zadnych problemow z gazem, tfu, tfu, pali ile ma palic - szczegoly bw motostacie.

Co od poczatku wsadzilem oprocz Radia? CB Radio CObra IV (nie ma dobrych recenzji, ale mi kolega wspaniale je zestroil z antena zlozona z 3 innych), GPS Mio, mam tez komputer pokladowy zrobiony przez uzytkownika NKP przed laty (moge sprzedac). Przyciemnilem szyby - niedawno.
Wiecej zmian nie planuje, lotka byla. CHyba, ze gdzies sie nadzieje na jakies ladne alusy. Obecnie smigam na nowych vredesteinach.

Usterki.

Przez trzy lata uzytkowania nie bylo ich za wiele i oby tak pozostalo.
Gdy zakupilem, wkurzaly mnie cyrki z odpalaniem auta po zgaszeniu po przejechaniu krotkiego odcinka. WYmieniony czujnik temperatury. Pozniej wymienialem co rusz oswietlenie w srodku i na zewnatrz (bywalo, ze w 3 dni wymienilem 4 zarowki H4) - chyba CB wypalalo mi slabsze zarowki. Nastepnie termostat - z dnia na dzien w czasie duzych mrozow strzalka przestala isc w swoje normalne miejsce. Wymienilem tez gume przegubu, kostke reflektora (stopila sie). Pozniej zrobilem progi (zaczelo je lekko brac) - norma w almerze oraz przelutowalem plytke od nawiewow - rowniez norma w almerze. Ostatnio wymienilem klocki na przedzie - TRW czerwone oraz sprzeglo kpl. Exedy. Zatem jasno widac, ze psuly sie gowienka, typowe dla innych almer, a jedyna wieksza usterka, i to badz co badz eksploatacyjna, bylo sprzeglo (przy 192 kkm). Spalanie mozecie sobie zobaczyc z motostata w podpisie. Ogolnie o autko dbam i mam nadzieje, ze troche mi jeszcze posluzy. Przez te 3 lata jezdzilem w wiele tras, nigdy nie zawiodla. Oczywiscie regularnie wymieniam wszystkie plyny, filtry, swiece itp. - jak zaleca producent, a dokumentacje prowadze przy pomocy programu Autko w taki sposob, ze zapisuje nawet date wymiany postojowej zarowki;) Smiga na Magnatecu 10W40 i ani grama nie wchlania.

Obecenie, w tym tygodniu, usuwam drobne kropeczki ubytku lakieru, ktore sa drobnym zarzewiem rdzy, robie sam, bo sa to miejsca ogolnie niewidoczne, jak np. wewnetrzna czesc tylnych drzwi (juz mam zamowiony sprayek) i odmalowuje wycieraczki, bo schodzi z nich farba i obserwuje to u wielu almerek.

A ogolnie to nissan w rodzinie zrobil taka furore, ze tata zakupil P12;)
Ostatnio zmieniony 2014-01-25, 14:41 przez Popekx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Neptune
fanatyk nissana

Post autor: Neptune » 2010-05-08, 19:42

Bardzo ładna i zadbana fura no i ciekawy wyróżniający się kolorek :-)
Nissan Primera SR20DE+T

Popekx

Post autor: Popekx » 2010-05-09, 13:30

Dzieki ;)

Awatar użytkownika
p'xxl
fanatyk nissana

Post autor: p'xxl » 2010-05-09, 14:10

Popekx czas na jakieś aluski. :-) Jak zawsze mówiłem, szkoda, że nie ma almerek w sedanie z SR20 pod maską. Byłoby ciekawie. :-)
Primera P11 GT do kupienia w dobrych pieniądzach. Info na PW

Popekx

Post autor: Popekx » 2010-05-09, 19:52

Co prawda, to prawda. Finansowo bedzie ciezko o aluski... W koncu dwa autka, ale z drugiej strony ostatnio aluski udupilem w sprzegle :)

Awatar użytkownika
Dodo
fanatyk nissana

Post autor: Dodo » 2010-05-09, 19:59

bardzo fajna :mrgreen: i tak jak p'xxl, wspomniał szkoda tylko ze z SR20 nie wychodziły :-P
z NISSANEM od 2006r. :)
GTI :P "jedyna taka" sprzedana

Awatar użytkownika
p'xxl
fanatyk nissana

Post autor: p'xxl » 2010-05-09, 22:04

Popekx pisze:Finansowo bedzie ciezko o aluski...
Spoko. Moje będą do wzięcia po taniości na przyszły sezon. ;-)
Primera P11 GT do kupienia w dobrych pieniądzach. Info na PW

Popekx

Post autor: Popekx » 2010-05-10, 14:14

To pamietaj o mnie, ale zona ma nie wiedziec - jakby co to kupie za cene zlomu ;P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaprezentuj Swoje Nismo”