[ Primera] "AKAI REI" czyli Primera P11GT z ASCD
Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon, janusz, Zielkq
Boro1989, Foo, bez przesady. Nadrabiam po prostu zaległości z całego roku
No dobra, dziś poprawiłem nieco wygląd poduszek. Uważam, że wyszło całkiem znośnie.
Przy okazji poskładałem kolektor ssący i jeszcze jakieś pierdoły porobiłem
Ehhh kolejny dzień i niewiele się podziało, bo znalazło się kilka innych rzeczy do zrobienia z wyższym priorytetem. Na przykład złożenie z dwóch kompresorów jednego, bo jak się okazało koła pasowe były innej średnicy..... W nowym koło pasowe było większej średnicy, i pasek okazał się za krótki........ No ale no matter....
Na początek poszedł do przesmarowania mechanizm wycieraczek - po 3 latach wypadało...... Mam nadzieję, że na 2 lata wystarczy Smar miedziany pożegnał się z rolą środka smarującego. Na jego miejsce wleciał smar litowy. W zasadzie w zanadrzu miałem jeszcze smar ceramiczny, molibdenowy i grafitowy
Później wziąłem się za czyszczenie wnęk na amory - i wyszło takie coś
A później do czyszczenia poszła belka oraz usuwanie pourywanych śrub od osłon.....
Miejsca, gdzie była delikatna korozja zamalowane Brunoxem
No dobra, dziś poprawiłem nieco wygląd poduszek. Uważam, że wyszło całkiem znośnie.
Przy okazji poskładałem kolektor ssący i jeszcze jakieś pierdoły porobiłem
Ehhh kolejny dzień i niewiele się podziało, bo znalazło się kilka innych rzeczy do zrobienia z wyższym priorytetem. Na przykład złożenie z dwóch kompresorów jednego, bo jak się okazało koła pasowe były innej średnicy..... W nowym koło pasowe było większej średnicy, i pasek okazał się za krótki........ No ale no matter....
Na początek poszedł do przesmarowania mechanizm wycieraczek - po 3 latach wypadało...... Mam nadzieję, że na 2 lata wystarczy Smar miedziany pożegnał się z rolą środka smarującego. Na jego miejsce wleciał smar litowy. W zasadzie w zanadrzu miałem jeszcze smar ceramiczny, molibdenowy i grafitowy
Później wziąłem się za czyszczenie wnęk na amory - i wyszło takie coś
A później do czyszczenia poszła belka oraz usuwanie pourywanych śrub od osłon.....
Miejsca, gdzie była delikatna korozja zamalowane Brunoxem
Ostatnio zmieniony 2017-12-19, 11:58 przez janusz, łącznie zmieniany 3 razy.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Oooo dziura:D spawaj to szybciutko
100NX... 17 rok i nadal jeździ..
http://nissanzone.pl/viewtopic.php?t=20517
http://nissanzone.pl/viewtopic.php?t=15049
http://nissanzone.pl/viewtopic.php?t=6859
http://nissanzone.pl/viewtopic.php?t=20517
http://nissanzone.pl/viewtopic.php?t=15049
http://nissanzone.pl/viewtopic.php?t=6859
-
- wiem o czym pisze
Jakoś na dniach będzie spawanie wszystkich niedoskonałości
Michal_M66, nie odczyściłem tylko wydłubałem - w przeciwieństwie do Ciebie ja biorę śrubokręt i tłukę A nie na zasadzie - udaję, że czegoś nie ma i odkładam, bo może się nie powiększy, ba samo zniknie
Człowiek w pracy............[/center]
No dobra pierwsze małe kółko - stwierdziłem, że jak już mam zrzuconą skrzynię to od razu wymienię. Chciałem LuKa, ale nie było. Był za to SKF
No i jeden z frutów, z którego bardzo się cieszę - oryginalna kiera od GT, kupiona za śmieszne pieniądze - dosłownie. Stan - sami oceńcie
Michal_M66, nie odczyściłem tylko wydłubałem - w przeciwieństwie do Ciebie ja biorę śrubokręt i tłukę A nie na zasadzie - udaję, że czegoś nie ma i odkładam, bo może się nie powiększy, ba samo zniknie
Człowiek w pracy............[/center]
No dobra pierwsze małe kółko - stwierdziłem, że jak już mam zrzuconą skrzynię to od razu wymienię. Chciałem LuKa, ale nie było. Był za to SKF
No i jeden z frutów, z którego bardzo się cieszę - oryginalna kiera od GT, kupiona za śmieszne pieniądze - dosłownie. Stan - sami oceńcie
Ostatnio zmieniony 2017-12-19, 11:58 przez janusz, łącznie zmieniany 3 razy.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
vixo, koszt to to jeden niebieski - razem z przesyłką.
Z racji, że czekam na blacharza, to zajmuje się pierdołami przy swoim aucie.
I tak na dzień dobry - podkładki pod śruby do węża ciśnieniowego od wspomagania:
Bo stare wyglądały mniej więcej tak
Dziś wymieniłem łożysko na podporze półosi - fot brak, bo nie robiłem tego u siebie....
No i miałem dość rysującej się szyby, tak więc zrzuciłem to coś
I umyłem - to jest tylko po jednej listwie - tej od strony pasażera......
A tu już się suszą
Z racji, że czekam na blacharza, to zajmuje się pierdołami przy swoim aucie.
I tak na dzień dobry - podkładki pod śruby do węża ciśnieniowego od wspomagania:
Bo stare wyglądały mniej więcej tak
Dziś wymieniłem łożysko na podporze półosi - fot brak, bo nie robiłem tego u siebie....
No i miałem dość rysującej się szyby, tak więc zrzuciłem to coś
I umyłem - to jest tylko po jednej listwie - tej od strony pasażera......
A tu już się suszą
Ostatnio zmieniony 2017-12-19, 11:58 przez janusz, łącznie zmieniany 2 razy.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
janusz, to jeszcze tylne szyby. Masz tą listwę z przdnich jeszcze na wierzchu? Jaka tam jest śrubka pod naklejaną zaślepką najbliżej słupka B? (brakuje mi jej...)
Podróże małe i duże
Pomoc prawna: Adwokat Wrocław
Z YT: "JDM wants to be USDM, Euro wants to be USDM and USDM wants to be Euro."
Arczar, zakupiłem 3M Co do wibracji - też jestem tego ciekaw. Jak macałem palcem i przeginałem tuleję śrubokrętem to w miarę miękko się wydawało.....
Zielkq, tylne to jak podepnę aku i otworzę szyby. Śrubka jest na drzwiach na wysokości listwy.
No dobra, po kilku dniach "nieróbstwa" przy mojej padlinie, w końcu się coś zaczęło dziać
I kiedy blacharz robił swoje, ja grzebałem Primerę P11 FiFi'ego91 i poprawiałem robotę, którą ktoś kiedyś spaprał. Ważne, że auto odzyskało powera i w końcu jeździ jak należy.
Przy okazji po ściągnięciu czepka w SRce FiFi'ego91 moim oczom ukazało się coś takiego, czyli górna prowadnica łańcucha rozrządu.
Ale no matter. U mnie dzień się zakończył takim czymś
Zielkq, tylne to jak podepnę aku i otworzę szyby. Śrubka jest na drzwiach na wysokości listwy.
No dobra, po kilku dniach "nieróbstwa" przy mojej padlinie, w końcu się coś zaczęło dziać
I kiedy blacharz robił swoje, ja grzebałem Primerę P11 FiFi'ego91 i poprawiałem robotę, którą ktoś kiedyś spaprał. Ważne, że auto odzyskało powera i w końcu jeździ jak należy.
Przy okazji po ściągnięciu czepka w SRce FiFi'ego91 moim oczom ukazało się coś takiego, czyli górna prowadnica łańcucha rozrządu.
Ale no matter. U mnie dzień się zakończył takim czymś
Ostatnio zmieniony 2017-12-19, 11:59 przez janusz, łącznie zmieniany 2 razy.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Ehh.. nie lubię Cię kolego! Po pierwsze zazdraszczam Ci wolnego i możliwości i warunków do grzebania przy aucie. Po drugie kiedy czytam Twój temat to lista rzeczy które muszę porobić przy swojej padlinie zaczyna się wydłużać! No jak możesz mi to robić!
Jest: N14 SSS style,Pulsar GTI-R i K11 SUPER CVT
Było: 2 x B13 , N15 sedan, Micra K11, P11 Si i P11.144 sport VE...
Było: 2 x B13 , N15 sedan, Micra K11, P11 Si i P11.144 sport VE...
Foo to jest tylko z jednej listwy............ jak ma się tył, tego jeszcze nie wiem......
Bziuk - nie Ty pierwszy, i nie ostatni Takie wolne i warunki to ja mam raz do roku. Co do rzeczy,które się ukazują do zrobienia - no cóż, jeden wynajduje, a drugi czyta i znajduje odpowiedzi na swoje pytania.
Rysiu83, w zwykłych P11 (GX, SLX, Si, SRi) jak i w P11.144 nie było skóry. Skóra mogła być (ale nie musiała) w SRi, SE, SLX, EP1, EP2.
Dziś poskładałem przeguby. Osłony przegubów wewnętrznych mam jeszcze oryginały i tak się zastanawiam, czy je wymienić, czy też zostawić, bo są lekko spękane. Ale chyba połatam silikonem i zostawię. Cały czas też mam dylemat, osłona przegubu zewnętrznego - nowa, która była w komplecie i jest cienka jak szmata, czy też moja gruba używana, która jest leciutko spękana - pajęczynka.
Foto - jutrom może jakieś jak włożę sprzęgło i coś więcej zrobię.
Bziuk - nie Ty pierwszy, i nie ostatni Takie wolne i warunki to ja mam raz do roku. Co do rzeczy,które się ukazują do zrobienia - no cóż, jeden wynajduje, a drugi czyta i znajduje odpowiedzi na swoje pytania.
Rysiu83, w zwykłych P11 (GX, SLX, Si, SRi) jak i w P11.144 nie było skóry. Skóra mogła być (ale nie musiała) w SRi, SE, SLX, EP1, EP2.
Dziś poskładałem przeguby. Osłony przegubów wewnętrznych mam jeszcze oryginały i tak się zastanawiam, czy je wymienić, czy też zostawić, bo są lekko spękane. Ale chyba połatam silikonem i zostawię. Cały czas też mam dylemat, osłona przegubu zewnętrznego - nowa, która była w komplecie i jest cienka jak szmata, czy też moja gruba używana, która jest leciutko spękana - pajęczynka.
Foto - jutrom może jakieś jak włożę sprzęgło i coś więcej zrobię.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Foo, tak też i zrobiłem Są mikropęknięcia, wypełniłem je ale nie #FF0000, tylko transparent
Półoś krótka
Długa się do końca jeszcze nie poskładała
No i sprzęgło on board
Może coś dziś jeszcze podłubam, zobaczę.
Później przyszła pora na konserwę profili
Ot nie żałowałem - lało się jak głupie
Wieczorem będzie konserwa na zewnątrz
_
Półoś krótka
Długa się do końca jeszcze nie poskładała
No i sprzęgło on board
Może coś dziś jeszcze podłubam, zobaczę.
Później przyszła pora na konserwę profili
Ot nie żałowałem - lało się jak głupie
Wieczorem będzie konserwa na zewnątrz
_
Ostatnio zmieniony 2017-12-19, 11:59 przez janusz, łącznie zmieniany 2 razy.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
janusz, you have done what every primera owner should have done when they first drove their cars out of the dealer... I'm very happy (and lucky) that the first finnish owner of my car did a full anti rust treatment immedietly when he imported it here from spain. Your bodywork seems to be in quite good condition considering it's age. Here it would have corroded away alot sooner...
https://www.drive2.com/r/nissan/470523357796762534/
VAZ 21013 - summer car
P11 SE SR20DEH AP0 - current
P11 GT SR20DE KH3 - for spare parts
P11 GX SR20De AJ4 - sold
P10 LX SR20Di AG2 - sold
VAZ 21013 - summer car
P11 GX SR20De AJ4 - sold
P10 LX SR20Di AG2 - sold
Totenkopf, not only Primera but also. Every Nissan should have a better conservation.
You should read Ryba's and Pawel18PL's topic and saw what they done.
OK, small prepare to conservation.
And fire!!
You should read Ryba's and Pawel18PL's topic and saw what they done.
OK, small prepare to conservation.
And fire!!
Ostatnio zmieniony 2017-12-19, 12:00 przez janusz, łącznie zmieniany 2 razy.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
janusz, Excellent job my friend. As a word of advice, make sure that all the drain holes remain clear, otherwise your sills are going to rot away.
https://www.drive2.com/r/nissan/470523357796762534/
VAZ 21013 - summer car
P11 GX SR20De AJ4 - sold
P10 LX SR20Di AG2 - sold
VAZ 21013 - summer car
P11 GX SR20De AJ4 - sold
P10 LX SR20Di AG2 - sold
Totenkopf, yes, i know about it.
After 3, not 4 beer (don't drink the unpaired) i looked at the clock, and i saw that the 23:30 it's a good time to assembly the drive shaft. I thought that knocking with hammer at 23:30 will not disturb the neighbors - so i went to garage and started assembly drive shaft.
A couple week ago i bought a special tool to assembly boot band, so the work was very simply and fast.
Fast assembly dust boot with grease
and grease to outer join
And finished
______
Po naszemu
Po 3, nie 4 piwach 9nieparzystych się nie pije) stwierdziłem, że pójdę do piwnicy i złożę sobie półoś Godzina 23:30 - stwierdziłem, że walenie młotkiem nie będzie przeszkadzać sąsiadom
Z racji, że jakiś czas temu zanabyłem sobie ściągacz do opasek przegubów, to składanie wszystkiego jest łatwe i przyjemne. Trochę smaru, dwa walnięcia młotkiem, pyk pyk i poskładane
_
After 3, not 4 beer (don't drink the unpaired) i looked at the clock, and i saw that the 23:30 it's a good time to assembly the drive shaft. I thought that knocking with hammer at 23:30 will not disturb the neighbors - so i went to garage and started assembly drive shaft.
A couple week ago i bought a special tool to assembly boot band, so the work was very simply and fast.
Fast assembly dust boot with grease
and grease to outer join
And finished
______
Po naszemu
Po 3, nie 4 piwach 9nieparzystych się nie pije) stwierdziłem, że pójdę do piwnicy i złożę sobie półoś Godzina 23:30 - stwierdziłem, że walenie młotkiem nie będzie przeszkadzać sąsiadom
Z racji, że jakiś czas temu zanabyłem sobie ściągacz do opasek przegubów, to składanie wszystkiego jest łatwe i przyjemne. Trochę smaru, dwa walnięcia młotkiem, pyk pyk i poskładane
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
janusz, widze aktywnie odpoczyasz
mnie czeka to samo z belka pod chlodnica tylko ze u mnie trzeba juz chyba wymienic calosc
i mysle na d czyms takim :
http://allegro.pl/nissan-primera-p11-19 ... 13346.html
mnie czeka to samo z belka pod chlodnica tylko ze u mnie trzeba juz chyba wymienic calosc
i mysle na d czyms takim :
http://allegro.pl/nissan-primera-p11-19 ... 13346.html
P11 GT Top Sport
P11 GT
P10 2.0 Invitation
P11 1.6 SLX
P11 GT
P10 2.0 Invitation
P11 1.6 SLX
Puchacz, rób, rób. Ratuj auto, póki jeszcze można
W końcu wylazłem z garażu.......
Dziś trochę się podziało. Na dzień dobry do przesmarowania poszły górne wahacze
Ot stan zużycia po hmmm 2 latach jak nie lepiej
W czasie, kiedy ja smarowałem wahacze, Tata dorabiał mi podkładki do belki, bo oryginału poszły się już dawno gonić.
Później wybrałem się po takie coś - ot jakiego banana miałem na ryju
A no i silnik już sobie wisi na zrobionych poduszkach
Zająłem się też latającym krzyżakiem na wybieraku i go ponownie zregenerowałem
Pod maską to wleciały chłodnice, podstawa pod aku, poskładane wspomaganie, założone linki od gazu i jeszcze sryliard innych dziwnych rzeczy....
Dziś miałem założyć jeszcze kolumny resorujące, ale już mi się nie chce........
Przy okazji to miałem dość słuchania tej płyty z mp3, flaca, CD....... Kaseta jeszcze dawała radę, ale czegoś mi brakowało..... Tak więc trzeba było zakupić jedyną, właściwą, słuszną i ostateczną formę płyty - winyl. W końcu można można normalnie posłuchać, tak, jak należy
W końcu wylazłem z garażu.......
Dziś trochę się podziało. Na dzień dobry do przesmarowania poszły górne wahacze
Ot stan zużycia po hmmm 2 latach jak nie lepiej
W czasie, kiedy ja smarowałem wahacze, Tata dorabiał mi podkładki do belki, bo oryginału poszły się już dawno gonić.
Później wybrałem się po takie coś - ot jakiego banana miałem na ryju
A no i silnik już sobie wisi na zrobionych poduszkach
Zająłem się też latającym krzyżakiem na wybieraku i go ponownie zregenerowałem
Pod maską to wleciały chłodnice, podstawa pod aku, poskładane wspomaganie, założone linki od gazu i jeszcze sryliard innych dziwnych rzeczy....
Dziś miałem założyć jeszcze kolumny resorujące, ale już mi się nie chce........
Przy okazji to miałem dość słuchania tej płyty z mp3, flaca, CD....... Kaseta jeszcze dawała radę, ale czegoś mi brakowało..... Tak więc trzeba było zakupić jedyną, właściwą, słuszną i ostateczną formę płyty - winyl. W końcu można można normalnie posłuchać, tak, jak należy
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
janusz, było mówić mam oemowy uszczelniacz walu na polce mi zalega mi nie pasował mam elringa nowego i od paru dni znów co zaczęło mi kapać z łączenia silnika ze skrzynia
plan na urlop wykopać sobie w garażu kanał i zacznę sam to robić bo u mnie we wsi to dobrych mechaników to jak na lekarstwo ; /
plan na urlop wykopać sobie w garażu kanał i zacznę sam to robić bo u mnie we wsi to dobrych mechaników to jak na lekarstwo ; /
P11 GT Top Sport
P11 GT
P10 2.0 Invitation
P11 1.6 SLX
P11 GT
P10 2.0 Invitation
P11 1.6 SLX
Puchacz, ale ten uszczelniacz to nie na wał, tylko do zwrotnicy
Przedzwoń jutro do mnie to Ci powiem jak zlikwidować problem z wyciekiem
Przedzwoń jutro do mnie to Ci powiem jak zlikwidować problem z wyciekiem
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
To co tam dzisiaj nowego?
Podróże małe i duże
Puchacz, dzwoń, dzwoń
Zielkq, co nowego - hmmm powrót do starego
Tak więc na dzień dobry - nowe podkładki pod poduchy amorów, bo stare - hmm rozleciały się w rękach
No to jak takie coś już było, to trzeba było poskładać zawiechę
siup, prawa strona
Do tego nowe czujniki ABSu wleciały
Potem lewa strona
Z racji, że chłodnice pozakładane, to można było polewać, to znaczy zalewać
Wlany olej do skrzyni, zderzak założony, w końcu wraz z osłonami trzyma się na wszystkich śrubach - tak, wierciłem stare śruby, żeby na nowo przegwintować i wkręcić nowe. Założyłem też nową kierownicę - foto jutro, zalałem płyn do wspomagania.
Jutro jeszcze nakładki na progi i to
Zielkq, co nowego - hmmm powrót do starego
Tak więc na dzień dobry - nowe podkładki pod poduchy amorów, bo stare - hmm rozleciały się w rękach
No to jak takie coś już było, to trzeba było poskładać zawiechę
siup, prawa strona
Do tego nowe czujniki ABSu wleciały
Potem lewa strona
Z racji, że chłodnice pozakładane, to można było polewać, to znaczy zalewać
Wlany olej do skrzyni, zderzak założony, w końcu wraz z osłonami trzyma się na wszystkich śrubach - tak, wierciłem stare śruby, żeby na nowo przegwintować i wkręcić nowe. Założyłem też nową kierownicę - foto jutro, zalałem płyn do wspomagania.
Jutro jeszcze nakładki na progi i to
Ostatnio zmieniony 2017-12-19, 12:01 przez janusz, łącznie zmieniany 2 razy.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
No dobra, auto poskładane, jeździ. Był mały problem z przegubami, bo były bardzo ciasno spasowane i przy ruszaniu - głównie po skręcie coś jarmoliło i szurało. Dziś po przejażdżce 100km, trochę ustało
Auto od nowa nauczone wolnych obrotów, gazolina wystrojona.
Co do poduch - komfort pozostał No i najważniejsze, przy dodawaniu gazu silnik już się tak nie przechyla Dzięki temu jest lepsza reakcja na gaz.
Narzędzia pozbierane
Dla miłośników filmików - stabilność obrotów w moim padle. Film nagrywany rosyjskim kluczem nasadowym
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1aHwrGggwF4[/youtube]
Auto od nowa nauczone wolnych obrotów, gazolina wystrojona.
Co do poduch - komfort pozostał No i najważniejsze, przy dodawaniu gazu silnik już się tak nie przechyla Dzięki temu jest lepsza reakcja na gaz.
Narzędzia pozbierane
Dla miłośników filmików - stabilność obrotów w moim padle. Film nagrywany rosyjskim kluczem nasadowym
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1aHwrGggwF4[/youtube]
Ostatnio zmieniony 2017-08-20, 14:17 przez janusz, łącznie zmieniany 2 razy.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Nie masz wrażenia, że wypadają zapłony i w silniku coś stuka?
Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx
Pawel18PL, hmmmmm nie, to było nagrywane w garażu, więc mogło się coś zdudniać. Zresztą jakość urządzenia nagrywającego pozostawia wiele do życzenia....
Ale w sumie kopułkę i palec można byłoby wymienić po tych 19 latach....
Ale w sumie kopułkę i palec można byłoby wymienić po tych 19 latach....
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_