Kiedy zdałem egzamin na prawo jazdy zacząłem zbierać pieniążki na mój pierwszy samochodzik. Wybór padł na Almerkę ponieważ mój kolega zakupił takie oto autko za całe 3tyś i sprawowało i sprawuje mu się jak najbardziej na plus
 Szukałem i szukałem aż upatrzyłem Almerkę w Nowym Sączu, niestety na miejscu okazało się, że jest zgnita z każdej strony na dodatek coś się tłukło mocno w prawym kole pomimo iż właściciel zastrzegał że nic nie puka, nic nie stuka.  Obejrzałem przy okazji jeszcze jedno auto na miejscu, Seat Ibiza wieś tuning – lampy lexusa, starter w środku i zabójczy dźwięk klaksonu  - nigdy nie zapomnę
  Szukałem i szukałem aż upatrzyłem Almerkę w Nowym Sączu, niestety na miejscu okazało się, że jest zgnita z każdej strony na dodatek coś się tłukło mocno w prawym kole pomimo iż właściciel zastrzegał że nic nie puka, nic nie stuka.  Obejrzałem przy okazji jeszcze jedno auto na miejscu, Seat Ibiza wieś tuning – lampy lexusa, starter w środku i zabójczy dźwięk klaksonu  - nigdy nie zapomnę  btw pozdrowienia dla właścicieli. Wracając z przygnębieniem i padniętą nagrzewnicą w Maździe Xedos  (-15 stopni) kuzynowi przypomniało się, że przecież w Wiśniczu, niedaleko od mojego miasta stoi Almera. Zajeżdżamy, patrzymy, szukamy – jest
 btw pozdrowienia dla właścicieli. Wracając z przygnębieniem i padniętą nagrzewnicą w Maździe Xedos  (-15 stopni) kuzynowi przypomniało się, że przecież w Wiśniczu, niedaleko od mojego miasta stoi Almera. Zajeżdżamy, patrzymy, szukamy – jest  Niewiele można było zobaczyć bo cała była zasypana śniegiem. Odkopaliśmy ją, zadzwoniliśmy po właściciela. Pierwsza próba odpalenia zakończona niepowodzeniem – padnięty akumulator, auto stało w końcu 3 miesiące w jednym miejscu  i nikt się nim nie zainteresował. Stan wizualny nie był jakiś cudowny ale w końcu po ciężkiej walce z zapieczonym hamulcem ręcznym udało nam się nią pojeździć. Byłem zachwycony – silniczek równiutko pracował, biegi lekko wchodziły, mega cieplutki nawiew i ogólnie podjarka
 Niewiele można było zobaczyć bo cała była zasypana śniegiem. Odkopaliśmy ją, zadzwoniliśmy po właściciela. Pierwsza próba odpalenia zakończona niepowodzeniem – padnięty akumulator, auto stało w końcu 3 miesiące w jednym miejscu  i nikt się nim nie zainteresował. Stan wizualny nie był jakiś cudowny ale w końcu po ciężkiej walce z zapieczonym hamulcem ręcznym udało nam się nią pojeździć. Byłem zachwycony – silniczek równiutko pracował, biegi lekko wchodziły, mega cieplutki nawiew i ogólnie podjarka  Decyzja o zakupie zapadła szybko. Auto w dniu zakupu
  Decyzja o zakupie zapadła szybko. Auto w dniu zakupu

Autko stało się moim drugim światem, od razu zarejestrowałem się na forach Nissana i dowiedziałem się już wiele na temat tego modelu. Odpaliłem diagnostykę na spinacz – kod 55 czyli brak błędów

Pierwsze porządne mycie – początek wizualnego tuningu – wpadła końcówka rurki wydechowej

Pomalowane ramię wycieraczki tylnej

Pierwsze w życiu tankowanie do pełna

Japońce jednak nie bez wad

Wspawanie łatki

Zaszpachlowane I przygotowanie do podkładu

Po wielu godzinach pracy

Już z lakierem

Podświetlenie zegarów i nóg

Pomalowane lusterka w kolor

Epoxyd na rdzę

V max

Moja I kumpla Almerka

Wpadł sticker bomb z nudów

Miałem nawet moment zawachania I chciałem Almerkę sprzedać ale nikt jej nie chciał to sobie zostawiłem
 w sumie spoko auto więc po co się pozbywać
  w sumie spoko auto więc po co się pozbywać 
Doinwestowałem troszkę – Sworzeń, przegub, paski klinowe
Wpadła instalka LPG II generacja

Zdjęcie od kumpla, jeszcze bez alusków

Szybki zakup
 Trafiła się okazja niedaleko więc wziąłem w ciemno. Efekt mnie poraził - +50 do wyglądu auta
 Trafiła się okazja niedaleko więc wziąłem w ciemno. Efekt mnie poraził - +50 do wyglądu auta

Cleary kierunki up

Bębny i zaciski pomalowane

Koła na zimę pomalowane

Wyczyszczona i zaadaptowana przepustnica – obroty przesały skakać

Spocik

Ostatnio wleciały nowe łączniki stabilizatorów, gumy drążków stabilizatorów, amortyzatory do tyłu oraz nowe sprzęgło. Z takich mniejszych rzeczy to nowa pompka spryskiwaczy i termostat.

Nadkola do zrobienia na wiosnę/ lato (po maturze

)
) 
Plany
- Car audio
 zrobione
  zrobione  Radio JVC, Głośniki Hertz + tweetery, Wzmacniacz Blaupunkt GTA 4 Special Edition, skrzynia z głośnikiem JBL
 Radio JVC, Głośniki Hertz + tweetery, Wzmacniacz Blaupunkt GTA 4 Special Edition, skrzynia z głośnikiem JBL   
 - Progi i blacharka
 zrobione
  zrobione- Malowanie kilku elementów i wywalenie stickera
 zrobione
  zrobione- Wytłumienie wnętrza - zrezygnowałem z tego..

- Wymiana tylnego łożyska bo się tłucze powyżej 80km/h nieziemsko
 zrobione
  zrobione- Kilka rzeczy kosmetycznych typu wyregulowanie drzwi itd.
 zrobione
  zrobioneZapraszam do komentowania

![:]](./images/smilies/kwadr.gif) Ten sticker to w mojej opinii nie pasuje do autka.
 Ten sticker to w mojej opinii nie pasuje do autka.
 mi za to nie podoba sie oświetlenie nóg ale to kwestia gustu - ja wszystko zresztą
  mi za to nie podoba sie oświetlenie nóg ale to kwestia gustu - ja wszystko zresztą   

U mnie tez juz niestety setup zimowy
  U mnie tez juz niestety setup zimowy  ? żarówki są białe tylko kapłem się, że tarcze są wyskalowane na niebiesko.
? żarówki są białe tylko kapłem się, że tarcze są wyskalowane na niebiesko.

było minęło, zdarza się..
 było minęło, zdarza się..