Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Sunny] Nissan Sunny N14 1.4

Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon, janusz, Zielkq

Awatar użytkownika
lopez
wiem o czym pisze

[Sunny] Nissan Sunny N14 1.4

Post autor: lopez » 2011-12-07, 18:58

Witajcie ;)
Założyłem osobny temat który dotyczy mojego Sunny. Tak więc jakiś czas temu zakupiłem ten samochodzik. Długo stał więc co nie co trzeba było porobić. Zaczynając koszty od takich pierdół jak wycieraczki, czy mechanizm od świateł,migaczy, silniczków od spryskiwaczy idąc przez zastane hamulce a kończąc na nowym alternatorze i akumulatorze. Oczywiście trzeba było wyczyścić już długo nie odświeżane wnętrze itp. Nadkola zaczęły gnić więc trzeba było je poprawić. Jego serduszko czyli 1.4 na wtrysku chodzi idealnie więc zostało bez poprawek. Stał na starych stalówkach do tego krzywych... Stwierdziłem że skoro technicznie już wszystko cacy to pora zacząć robić go wizualnie. Były różne próby i różne przymiarki. Oto foty z całego etapu poprawek w Słoneczku.

Więc oto stan pierwotny (trzeba przyznać nie był zły)
Obrazek

Obrazek

Po przymiarkach różnych alufelg wybór padł na te:
Obrazek

Obrazek

Wydech było mocno przeginity więc został pospawany i włożona końcówka nowa WM Sport (fajny dźwięk).

Wnętrze też doczekało się wyczyszczenia i w końcu założone zostało normalne radio (stare kasetowe poszło precz). Na dniach będzie i tak zastąpione JVC. Do bagażnika poszła tuba jbl ze wzmacniaczem no i czekam na nowe głośniki 2x jbl 16 cm do drzwi.

Obrazek

Kolejnym dodatkiem były brewki które zostały zamontowane na próbę i wymontowane do czasu wymiany grilla który będzie bez znaczka. Jako że kilka myć szamponem z woskiem nie dawało pożądanego efektu samochodzik przeszedł woskowanie - niestety póki co ręczne. Na wiosnę ma zaklepaną wizytę u lakiernika do profesjonalnego woskowania (koszt ok. 300zł więc nie jest źle). Efekty:

Obrazek
Metalik nabiera połysku.

Obrazek

Obrazek

W między czasie przyszła naklejka na zamówienie ale efekt nie zbyt mi się podobał i została usunięta... wyglądało to tak:

Obrazek

Aż pewnego dnia, jakiś czas przed oddaniem słoneczka do lakiernika stuknął mu taki przebieg:

Obrazek

Niestety zima nadchodziła wielkimi krokami więc trzeba było włożyć zimówki na stalowych felgach... Jedna była masakrycznie brzydka więc została wymieniona na czarną. Niestety zdjęcia są jeszcze na starych. Po dokładnych instrukcjach co ma zrobić lakiernik Słoneczko wróciło do mnie a efekt był bardziej niż zadowalający. Oto on:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na kolejne zmiany zbierana gotówka:
- Poprawa tylnej klapy (dospawanie zasłonki nad tablica rejestracyjną żeby nie było tego brzydkiego czarnego plastikowego uchwytu.
- Wymiana sprężyn na sportowe.
- Sportowa kierownica i naba
- Okleina kokpitu na "aluminium"
- Oklejenie szyb na lustro weneckie (nad tym się jeszcze zastanawiam)
- Malowanie felg na kolor? póki co temat do dyskusji...
- Duże białe naklejki na drzwi NISSAN (też jeszcze sprawa do przemyśleń)
- Wymiana grilla

Póki co chyba tyle. Proszę o komentarze i ewentualne rady dotyczące Słonka ;)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-01-25, 15:26 przez lopez, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Arias
fanatyk nissana

Post autor: Arias » 2011-12-07, 19:37

1. To chyba powinno być w temacie ogólnym "Zaprezentuj Swoje Nismo", ale nie ja tu rządzę :P

Słoneczko fajne, zawsze mi się ten kolor podobał zwłaszcza w nocy fajnie się latarnie odbijają :)
a co więcej ode mnie, to:
1.Fela ładna, może jakaś renowacja zmiana koloru ?
2.Brewki fajne ja bym zostawił :]
3.Okleina aluminium na dużych powierzchniach jest fee, carbon znacznie lepszy, chcesz to na PW zdjęcia Ci z mojego GT podeśle :)
4.Zamiast usuwać tą listwe nad rejestracją tylko ją polakieruj w kolor nadwozia, zaspawana lipnie, bynajmniej dla mnie wygląda.

Ogólnie to spoko, powodzenia w dalszych modach :)
"Wieczorami na ulicy szukam chętnych do.....zabawy w berka..."
Moje GT

Awatar użytkownika
nismojoe
fanatyk nissana

Post autor: nismojoe » 2011-12-07, 19:40

ładny sunny , miło , że inwestujesz , odcień koloru na prawych drzwiach odbiega troszke od reszty nadwozia , ja lubie czarne listwy, ale polakierowane też ładnie wyglądaja powodzenia w realizacji planów i bezawaryjnosci życzę

Arias ma rację zły temat
Project: Midnight puprle Twin Turbo Z32 EU
Daily: Black g35 sedan US
Family car: Black Z50 EU

Awatar użytkownika
lopez
wiem o czym pisze

Post autor: lopez » 2011-12-07, 19:42

nismojoe pisze: Arias ma rację zły temat
więc prosił bym o przeniesienie do właściwego ;)

A co do felg to w innym temacie już wcześniej pytałem na jaki je malować ;) wszelkie sugestie co do nich mile widziane... ;)

Awatar użytkownika
bonzo
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: bonzo » 2011-12-07, 22:21

lopez, popraw może te linki lepiej to wygląda w prezentacji jak wszystko widać
Datsun280Z
Przyszła pora na Patrola
był Z31 Y60 N14 gti, gti-r,C23M

SCHODY DREWNIANE

Awatar użytkownika
Arias
fanatyk nissana

Post autor: Arias » 2011-12-07, 22:27

To zależy w jaki styl byś chciał iść czy GERMAN STYLE (dla mnie osobiście wiocha :P), czy jedyny prawidłowy dla Japończyka, czyli JDM szeroko pojęty :) Ja osobiście te felaszki bym wypolerował rant i środek te ramiona polakierował na złoto bądź grafit.

PS: Bardzo ciekawie wyglądają tylne lampy pozbawione pomarańczowych wkładów w kierunkach, przedziałki między kierunkiem a wstecznym, że po włączeniu kierunku świeci cała górna powierzchnia lampy, oraz podwojone światło pozycyjne. Do pierwszego potrzebna jest cierpliwość i kombinerki jakieś najlepiej długie "bociany" bo wkład oraz ten przedziałek się po prostu wyrywa/wycina, o tyle do podwojonej pozycji potrzebne są gniazda do żarówki dwuwłóknowej, najlepiej gdzieś na szrocie dopaść sunny i wyciagnąć takowe montujesz je w miejsce przeciwmgłowych po lewej i prawej, jedno włókno dajesz pod pozycyjne drugie pod przeciwgłowe i masz wszystko na legalu i lapmę a'la PULSAR :]

Pozdro
"Wieczorami na ulicy szukam chętnych do.....zabawy w berka..."
Moje GT

Awatar użytkownika
nossbuk
fanatyk nissana

Post autor: nossbuk » 2011-12-08, 13:09

Ładne autko ;-) dla mnie te brewki to wiocha trochę jest, ale każdemu się co innego podoba. Ta naklejka co miałeś na szybie nie była by taka najgorsza, gdyby nie te płomienie :hah:
Co do tych lamp to Arias dobrze mówi, efekt jest naprawdę fajny 8-)
Jeśli chodzi o kolor felg to dla mnie środek gun metal, a rant polerka i będzie git :lol:

Nie wiem co w tych Sunnych jest, ale coś mnie do nich ciągnie :P

Powodzenia w dalszych planach, bo widzę, że dbasz o autko ;-)

Awatar użytkownika
Lubsons
wiem o czym pisze

Post autor: Lubsons » 2011-12-09, 14:17

wszystko ok tylko brakuje gleby "brewki" czy też "łezki" zwał jak zwał nie pasuje do tego i dla mnie lekko wieje wsią tak samo jak naklejki nissan czy inne tego typu sruty bez obrazu oczywiście ;) kolor bardzo ładny felga też... oddaj do malowania na jakiś męski kolor i będzie super
:)

Awatar użytkownika
mimier
fanatyk nissana

Post autor: mimier » 2011-12-10, 02:11

Lubsons pisze:wszystko ok tylko brakuje gleby "brewki" czy też "łezki" zwał jak zwał nie pasuje do tego i dla mnie lekko wieje wsią
Popieram przedmówców...takie brewki to bardziej pasują jako podpałka do pieca CO niż do sunnego. Grill bez znaczka jak najbardziej tylko pamiętaj, żeby zrobić to z głową tak żeby po jakimś czasie nie było widać pęknięć szpachli ;) ...no i poluj na białe kierunki boczne. Powodzenia w realizacji planów ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaprezentuj Swoje Nismo”