DROGÓWKA co może, a czego nie może.

Moderatorzy: bombel, Seba WWA

Awatar użytkownika
merid
fanatyk nissana

Post autor: merid » 2010-08-17, 16:10

Asahi pisze:3. Manewr wyprzedzania.
Zaczynamy manewr wyprzedzania w miejscu do tego dozwolonym, czy musimy go
zakończyć w miejscu dozwolonym??
Odpowiedź nie musimy, nie jesteśmy jasnowidzem ani duchem świętym żeby wiedzieć
kiedy się zacznie podwójna ciągła. To samo się tyczy prędkości wyprzedzania.
Wyprzedzając pojazd w miejscu dozwolonym poza terenem zabudowanym Policja nie
ma prawa zatrzymać nas za przekroczenie prędkości gdyż w kodeksie ruchu drogowego
napisane że manewr wyprzedzania należy wykonać w tak krótkim czasie jak to jest
możliwe.

Słuchałem w radiu że nie można przekraczać predkosci. Wypowiadał sie jakis policjant
blabla przyjedź na najbliższy spot comiesięczny o 19:00. Info w naszym TEMACIE
Posiadam części do N14.

Awatar użytkownika
p'xxl
fanatyk nissana

Post autor: p'xxl » 2010-08-17, 17:18

Merid wyobraź sobie, że jedziesz sobie drogą na której dozwolona prędkość to 90 km/h. Jedzie przed Tobą jegomość z prędkością 80 km/h. Jak myślisz ile będzie trwało wyprzedzanie, jeżeli będziesz jechał max 90 km/h? Widzisz nie raz jak sie wyprzedzają TIRy na autostradzie? Czy to nie jest stwarzanie zagrożenia na drodze przy takim wyprzedzaniu, gdzie z naprzeciwka może coś wyjechać? Gdyby mi wyskoczyła Vectra i facio powiedziałby, że przekroczyłem prędkość np o 30 km/h to bym mu powiedział, żeby poszedł do sądu. Żaden policjant nie wdepnie w taką minę.

Wczoraj miałem jakieś szkolenie z ex policjantem z drogówki i podał kilka podstawowych informacji:

Policjant zatrzymując nas powinien podać stopień, Imię i Nazwisko oraz podać powód zatrzymania.

Powinien zatrzymać nas w miejscu bezpiecznym, tak aby nie stwarzać zagrożenia dla ruchu. Jeżeli zatrzymał nas na łuku, czy w jakimś innym miejscu o ograniczonej widoczności możemy a raczej powinniśmy złożyć zawiadomienie do komendanta wojewódzkiego.

Jeżeli znak drogowy jest nieczytelny możemy się do niego nie stosować. (pomazany sprayem, bardzo wytarty lub wypłowiały, bardzo brudny).

I ciekawostka: Jeżeli na wjeździe do miejscowości, w której rąbneli fotkę z fotoradaru (nieważne czy stacja czy przenośny) nie ma znaku informującego o pomiarze predkości (znak żółty "KONTROLA PRĘDKOŚCI" czy niebieskie z aparatem) to można iść się kłucić. Policja i straż miejska podkreśla, że fotoradary spełniają funkcje prewencyjne a nie ekonomiczne więc dobrze, żebyśmy mieli informację że naprawdę w danej miejscowości tak jest.

To tak od siebie zupełnie nie nawiązując do niczego.
Primera P11 GT do kupienia w dobrych pieniądzach. Info na PW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Życie Klubowe”