FORUM NISSAN ZONE Strona Główna
GłównaStrona główna RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[N15] Warjujący obrotomierz
Autor Wiadomość
itas22
[Usunięty]

  Wysłany: 2010-07-23, 14:42   [N15] Warjujący obrotomierz

Witam!!

Mam N15 1.4 SLX rocznik 96 w sedanie, pojawił się następujący problem:
wskazówka obrotomierza skacze sobie jak chce nawet przy wyłączonym silniku, nie zauważyłem żadnych zmian w spalaniu, obrotach itp silnik chodzi jak przed tem, do tego ostatnio po pracy chcę go odpalić a tam pięknie kręci a odpalić nie chce (pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło jak go mam 4 lata :-| ) no i zapaliła się piękna pomarańczowa kontrolka CHECK ENGINE pierwsze co mi się rzuciło to wyszedłem zajrzałem pod maskę poprawiłem wszystkie styki no i w szoku naprawiłem AUTO!!! nawet obrotomierz działa niestety radość trwała krótko bo 2 dni i obrotomierz znów warjuje, auto jak na razie odpala. Nie wiem gdzie szukać przyczyn więc proszę o pomoc!!
 
     
NissanManiak :)

Nr rejestacyjny: NZ rox
Skąd: nissanzone.pl
Model: Nissan


waichwaich 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: LLB
Model: P11 2.0 DT/K11 1.0/ Civic 1.6 VII 5d
Pomógł: 5 razy
Wiek: 30
Dołączył: 22 Gru 2009
Posty: 303
Skąd: Kamionka/Swindon UK
Wysłany: 2010-07-23, 16:40   

zrób diagnostyke spinaczem jeśli świeci się check to pewnie ci coś wymiga
_________________
 
     
itas22
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-26, 13:04   

Wie ktoś kto to robi w poznaniu i okolicach
 
     
jamo
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-17, 03:31   

Mialem podobna akcje, skakal obrotomierz jak wsciekly, do tego po uruchomieniu silnika to samo, przerywal mial problemy z zapalaniem na zimno. Okazalo sie, ze czujnik Halla w aparacie zaplonowym padl (czujnik polozenia walka rozrzadu - taki blad wywalal check) , drugi aparat zaplonowy u mnie rozwiazal sprawe.
 
     
Szyderca 
nowy na forum

Nr rejestracyjny: ELW 58GF
Model: N15
Wiek: 28
Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 10
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-11-30, 13:51   

Witam.

Mam podobny problem z obrotomierzem, tyle tylko że nie mam żadnych problemów z odpalaniem czy samą jazdą, silnik pracuje równo. Jest momęt że obrotomierz pokazuje prawidłowe obroty a za chwile skacze jak "wściekły" albo odrazu do końca 8 tys. Wymieniałem sam obrotomierz i dalej bez poprawy.

Pozdrawiam Szyderca
 
 
     
rambo321 
wiem o czym pisze


Nr rejestracyjny: FZG
Model: Primera P11
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 74
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2011-07-29, 18:40   

Szyderca napisał/a:
Witam.

Mam podobny problem z obrotomierzem, tyle tylko że nie mam żadnych problemów z odpalaniem czy samą jazdą, silnik pracuje równo. Jest momęt że obrotomierz pokazuje prawidłowe obroty a za chwile skacze jak "wściekły" albo odrazu do końca 8 tys. Wymieniałem sam obrotomierz i dalej bez poprawy.

Pozdrawiam Szyderca


Ten sam przypadek występuje u mojego brata. Czy ktoś rozwiązał ten problem??
_________________
Rambo321 ma się dobrze :)

 
     
Jastrząb 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: NO
Model: Almera N15 GTi NeoVVL
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 1035
Skąd: Olsztyn
  Wysłany: 2012-06-13, 18:54   [N15] Skaczący obrotomierz

Witajcie, przechodząc do sedna sprawy wariuje mi obrotomierz, ale tylko w pewnym przedziale od 2k rpm do 3,5k rpm. Skacze, przeskakuje z 2k rpm na 3k rpm. Silnik chodzi dobrze i brak jakichkolwiek szarpnięć, brak przebicia itp itd.

Znalazłem podobny problem i rozwiązaniem w tamtym przypadku było poprawienie zimnych lutów i wymiana kondensatorka za obrotomierzem.

W almerze nie ma takiego kondensatorka, luty poprawione ale jedynie na samym obrotomierzu. Na płytce od wyświetlacza kilometrów nic nie poprawiałem ponieważ ścieżki od obrotomierza tam nie dochodzą.

Styki, wtyczki i inne takie badziewia potraktowane kontaktolem.

Ktoś ma jakieś pomysły ?? (tylko bez takich jak --> popraw masę lub kabel + przy aku :P )





Nikt nie ma pomysłu ?? gdzie jest czujnik obrotów przy silniku ??

[ Dodano: 2012-06-21, 17:43 ]
??
 
     
rafal87xc 
wiem o czym pisze

Nr rejestracyjny: EZD
Model: N15
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 73
Skąd: Zd-Wola
Wysłany: 2012-06-30, 10:49   

jak to w almerze nie ma kondensatora? rozbierałem obrotomierz w n15 1,4 96r. i był kondensator, jego wymiana nie pomogła ale przelutowanie lutów scalaka od obrotomierza pomogło. Jesli nie masz kondesnatora to moze jakiś magik przed Tobą go wylutował, ale być powinien.
 
     
Jastrząb 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: NO
Model: Almera N15 GTi NeoVVL
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 1035
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-06-30, 16:14   

rafal87xc z tego co się zorientowałem do tej pory, w wersjach GTi po lift-cie są nieco inne zegary, brak kondensatorka oraz sam obrotomierz jest przykręcany na 4ry śrubki a nie na 3.

Szukam rozwiązania nadal ale kurcze lipa. Mam gdzieś stare zegary od sunny N14 i tam jest obrotomierz, tylko pytanie na ile śrubek jest przykręcany.
_________________
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.
 
     
NissanManiak :)

Nr rejestacyjny: NZ rox
Skąd: nissanzone.pl
Model: Nissan


killer2000 
fanatyk nissana


Model: almera gti vvl
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 2005
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-07-01, 09:28   

w gti przed liftem obrotek też jest na 4 śrubki przykręcony mam obrotek na wierzchu jak by ktoś chciał foto bebechów albo czegoś
_________________
Honda boy: "NO! How can I lose to a Nissan!? I got vtec w/ 200+ hp... What? Torque, you say?? WTF is 'torque'?"
 
     
Jastrząb 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: NO
Model: Almera N15 GTi NeoVVL
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 1035
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-07-01, 09:57   

killer2000 wrzuć foto ;)
_________________
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.
 
     
killer2000 
fanatyk nissana


Model: almera gti vvl
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 2005
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-07-01, 10:31   

gti przed liftem
_________________
Honda boy: "NO! How can I lose to a Nissan!? I got vtec w/ 200+ hp... What? Torque, you say?? WTF is 'torque'?"
 
     
Jastrząb 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: NO
Model: Almera N15 GTi NeoVVL
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 1035
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-07-01, 18:56   

ilość śrubek się zgadza, różnica tych zegarów od poliftowych jest taka że ma mechaniczne zliczanie kilometrów. Co za tym idzie nie ma "mini komputerka" za prędkościomierzem. Ścieżki lecą nieco inaczej i rozstaw śrubek od obrotomierza jest mniejszy niż w wersji z przed lifta.

Ps. o dziwo dzisiaj obrotek działał normalnie..........wtf :-/
Ostatnio zmieniony przez Jastrząb 2012-07-01, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
killer2000 
fanatyk nissana


Model: almera gti vvl
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 2005
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-07-01, 21:08   

zimne luty jak nic u mnie też raz działało raz nie
_________________
Honda boy: "NO! How can I lose to a Nissan!? I got vtec w/ 200+ hp... What? Torque, you say?? WTF is 'torque'?"
 
     
Jastrząb 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: NO
Model: Almera N15 GTi NeoVVL
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 1035
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-07-01, 21:16   

killer2000 poprawiłem każdy jaki jest i dalej to samo, jedynie dzisiaj w tym upale zegary działały ok.
_________________
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.
 
     
killer2000 
fanatyk nissana


Model: almera gti vvl
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 2005
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-07-01, 21:18   

ty masz n15 gti po lifcie jak tak to dupa bo zegarów takich nie kupisz zakup graniczy z cudem
_________________
Honda boy: "NO! How can I lose to a Nissan!? I got vtec w/ 200+ hp... What? Torque, you say?? WTF is 'torque'?"
 
     
Jastrząb 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: NO
Model: Almera N15 GTi NeoVVL
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 1035
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-07-02, 07:50   

no niestety dzisiaj zonk, po odpaleniu wskazowka od razu na 3k obr i tak sobie stała. Jutro jeszcze raz je wymontuje, poprawie zimne luty, kontaktolem popryskam. O nowych zegarach nie ma mowy, za droga zabawa. Wskazówka obrotomierza z kąd bierze impuls ?
_________________
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.
 
     
bombel 
Administrator
Skarbnik Stowarzyszenia


Model: IS300 SC
Pomógł: 130 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2009
Posty: 11196
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-02, 08:08   

Jastrząb napisał/a:
Wskazówka obrotomierza skąd bierze impuls ?


z cewki
_________________
ILE KOSZTUJE TURBO??
 
     
NissanManiak :)

Nr rejestacyjny: NZ rox
Skąd: nissanzone.pl
Model: Nissan


sergiej 
Moderator
Komisja Rewizyjna Stowarzyszenia


Nr rejestracyjny: ZSD
Model: N15
Pomógł: 18 razy
Wiek: 34
Dołączył: 07 Gru 2009
Posty: 3741
Skąd: Szczecin k.Kluczkowa
Wysłany: 2012-07-02, 09:35   

bombel napisał/a:
Jastrząb napisał/a:
Wskazówka obrotomierza skąd bierze impuls ?


z cewki


z cewki to brala w gaznikowcach a tutaj to chyba z ecu ...tak mi sie wydaje przynajmniej ale moge sie mylic
_________________
filmik ze zlotu 2015
 
 
     
Jastrząb 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: NO
Model: Almera N15 GTi NeoVVL
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 1035
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-07-03, 16:51   

no właśnie z cewki to już nie bierze, raczej z ECU, wczoraj profilaktycznie poszedłem się upewnić i cewki takowej nie ma.

[ Dodano: 2012-07-19, 08:29 ]
jakaś dodatkowa pomoc ?
_________________
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.
 
     
Ramzes_II 
doświadczony forumowicz


Nr rejestracyjny: RDE WK12
Model: N15
Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 21 Mar 2014
Posty: 231
Skąd: Dębica
Wysłany: 2014-04-26, 19:47   

Wyciągam trupa z szafy - ale proszę o info skąd brany jest sygnał do obrotomierza w N15
Mam wersję bez obrotomierza i będę zmuszony ciągnąć doń sygnał. Ew może jakiś schemat ?
Moje auto to Almera 1996 1,4 16V 3D
_________________
Tuning JTD, TDI, HDI, CDI, HGW :-> tel: 661-104-166
DPF, EGR, IMMO OFF itp.

Moje Nismo
 
     
bombel 
Administrator
Skarbnik Stowarzyszenia


Model: IS300 SC
Pomógł: 130 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2009
Posty: 11196
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-26, 22:00   

Ramzes_II ja do uniwersalnego brałem z cewki
_________________
ILE KOSZTUJE TURBO??
 
     
Ramzes_II 
doświadczony forumowicz


Nr rejestracyjny: RDE WK12
Model: N15
Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 21 Mar 2014
Posty: 231
Skąd: Dębica
Wysłany: 2014-04-27, 00:22   

bombel napisał/a:
Ramzes_II ja do uniwersalnego brałem z cewki

Znalazłem. Pin nr 2 ECU to wyjście na obrotomierz.
 
     
luki004 
nowy na forum

Nr rejestracyjny: EPA
Model: ALMERA N15
Dołączył: 30 Kwi 2014
Posty: 2
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2014-04-30, 22:38   help

Witam wszystkich...
Jestem tu nowy .. znalazłem ten temat... bo mam taki sam problem...

Mam nissna n15 1,6 1996 rok... i mój obrotomierz też skacze jak chce..
Ale .. najciekawsze jest to że już kupiłem dwa liczniki i w obu po upływie około 4 - 6 miesięcy problem wraca... tak jak by coś uszkadzało ten nieszczęsny wskaźnik obrotów...

Szukam pomocy jak to zweryfikować .. co wymienić lub co naprawić by było dobrze..

Cewkę w aparacie zapłonowym wymieniłem... nic nie pomogło .. jestem załamany a ta skacząca wskazówka doprowadza mnie do szału!!!!....

Pomocy help ....
_________________
Pozdro for all

...Almera N15 1,6 16v 96r. 3d
 
     
parzyh 
stały bywalec


Nr rejestracyjny: DWR
Model: Almera N15
Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 103
Skąd: Wrocław-Ratowice
Wysłany: 2014-05-14, 02:28   

Każdy ma ten sam problem i nikt nie znalazł rozwiązania, ja już się do tego po prostu przyzwyczaiłem :)
 
     
Amroz 
nowy na forum

Model: Almera
Dołączył: 29 Cze 2014
Posty: 4
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2014-06-30, 13:02   

w którym miejscu trzeba przylutować te zimne luty?
 
     
maniek_NKP 
fanatyk nissana


Model: N15
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 417
Skąd: DW
Wysłany: 2015-11-21, 19:50   

Panowie, odświeżę temat bo mnie już ch.... trafia. Zmieniłem kondensator w obrotomierzu i przelutowałem płytkę. Pomogło dosłownie na chwilę. Teraz nie wariuje wskazówka tylko leży na "0". Poświeciłem sporo czasu na diagnozę i zaobserwowałem, że jak docisnę wtyczkę (do dołu) z tyłu do zegarów to pomaga. Podgięcie pinów i przeczyszczenie styków nie pomaga. O co chodzi ??
 
     
NissanManiak :)

Nr rejestacyjny: NZ rox
Skąd: nissanzone.pl
Model: Nissan


Śmiechu 
nowy na forum


Model: Almera GTI
Wiek: 21
Dołączył: 10 Wrz 2015
Posty: 26
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-01-17, 21:11   

Ktoś coś? Bo zaczął mi wariować też?. :roll:
_________________
Toyota Carina E 1.6 - była
Almera GTI - jest

http://nissanzone.pl/view...der=asc&start=0
 
     
Jastrząb 
fanatyk nissana


Nr rejestracyjny: NO
Model: Almera N15 GTi NeoVVL
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 1035
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-01-19, 13:47   

Na razie zero konkretów, nawet wymiana na dobrze działające skutkuje po pewnym czasie nawrót wariacji. Trzeba do dobrego speca podjechac aby w końcu ustalić co to jest.
_________________
Masz pękniętą lub zerwaną poduszkę skrzyni biegów w Almerze GTi, napisz a dowiesz się jak naprawić.
 
     
janusz 
Moderator
nadworny elektronik


Nr rejestracyjny: LU*****
Model: Nie było drugiego takiego
Pomógł: 173 razy
Dołączył: 10 Gru 2009
Posty: 7699
Skąd: LU/DW
Wysłany: 2016-01-19, 13:54   

To niech ktoś zdemontuje takie wariujące zegary i mi podeśle, zobaczę co tam je boli w środku.
_________________
赤い霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> http://nissanzone.pl/viewtopic.php?t=12560

_
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

 Partnerzy  i Sponsorzy
Części zamienne w iParts.pl

W sprawach wymiany banerami, współpracy i reklamy pisz na kontakt@nissanzone.pl
Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 18