FORUM NISSAN ZONE Strona Główna
GłównaStrona główna RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[N16] Coś nie tak z ukladem chlodzenia
Autor Wiadomość
lukasost 
nowy na forum

Nr rejestracyjny: 18KSR9
Model: Almera
Wiek: 24
Dołączył: 09 Wrz 2017
Posty: 3
Skąd: Almere
  Wysłany: 2017-09-09, 23:09   [N16] Coś nie tak z ukladem chlodzenia

Witam
Mam problem ze swoją almerą 1.8, 2003 kod silnika QG18DE.

Auto nagrzewa się do (90) wedlug czujnika temperatury w 3 minuty, kiedy zagladam pod maske wszystko jest zimne, po 8-10 minutach jest już gorąco(100-130), wlaczaja sie wentylatory, termostat sie nie otwiera temperatura ciagle rosnie, choc jestem pewien ze termostat jest w 10000% sprawny, coś jakby tam nie było obiegu, cisnienia.. Mysle ze w blad wprowadza mnie czujnik, ale oprócz tego duzo pali, brak ogrzewania w srodku, węże do nagrzewnicy oba zimne, wąż dolny od termostatu/chlodnicy tez jest zimny a górny gorący, pali sie check engine, plyn nie ucieka caly czas max..

Wykluczam nagrzewnice bo wczesniej zanim wymienilem termostat grzało sie w srodku
Po wymianie termostatu okazalo sie ze stary byl dobry.

Zapowietrzenie ? wlaczam klime na hot, po wlaczeniu wentylatorow luzuje ta srobke kolo termostatu i nic.. Wedlug mnie niema tam co odpowietrzać skoro sie termostat nie otwiera.
Chyba ze Almere sie odpowietrza jakos inaczej..

Sprawdze jakimi bledami wystrzeli jak dojdzie mi kabel po niedzieli.

Jakiś uszczelniacz ktos kiedys wlewal w uklad bo pozaklejał sie wkolo uszczelki jak zdejmowalem stary termostat, po za tym duzo kamienia.

co o tym myślicie ?


Jedyne co mi przychodzi na myśl to pompa wody oraz niedrożna chlodnica.

[ Dodano: 2017-09-10, 19:23 ]
Wiec przeplukalem chlodnice, problem wystepuje dalej..

Odpalam silnik, po czasie wentylatory dzialaja, waz dolny od termostatu zimny, po 10 minutach wskazowka pokazuje max, tak jakby obiegu zadnego nie bylo..
Poza tym grzeje zimne powietrze na cieplym węże od nagrzewnicy tez zimne.

Przeplucze jeszcze caly uklad pod cisnieniem, potem zabiore sie za pompe wody.
Wiecej pomyslow niemam albo jakis kanalik jest nie drożny albo pompa..

Dostep do pompy tez jest magiczny :hah:
 
     
NissanManiak :)

Nr rejestacyjny: NZ rox
Skąd: nissanzone.pl
Model: Nissan


Suwakovsky 
nowy na forum


Model: Almera N16
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Cze 2015
Posty: 33
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Dzisiaj 19:03   

a nie znika płyn chłodniczy? problemem może być uszkodzona uszczelka pod głowicą lub co gorsze jakieś pęknięcie głowicy (przez co są przedmuchy do kanałów cieczy) skutkuje to szybkim nagrzewaniem się cieczy tylko w jednym miejscu niedaleko czujnika temperatury. temp. nie dochodzi do termostatu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

 Partnerzy  i Sponsorzy
Części zamienne w iParts.pl

W sprawach wymiany banerami, współpracy i reklamy pisz na kontakt@nissanzone.pl
Strona wygenerowana w 0.05 sekundy. Zapytań do SQL: 15