[N15] migający check engine

Moderator: sergiej

matysastary
nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: 2015-07-08, 16:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

[N15] migający check engine

Post autor: matysastary » 2017-05-16, 20:24

Witam
Kilka dni temu moja Almera 1,4 87 KM nie odpaliła, okazało się że nie ma iskry mechanik polecił wymienić aparat zapłonowy, tak też zrobiłem ale po wymianie samochód odpalił, pracował równo. Przy ponownej próbie zauważyłem ze pompa paliwa po przekręceniu kluczyka cały czas pracuje, a po odpaleniu silnik pracuje nie równo i gaśnie, po długich poszukiwaniach okazało się że jest uszkodzona jedna ścieżka w sterowniku, wtedy też zaczął szybko mrugać check. Diagnostyka metodą na zwore, ukazała błąd 142(cztery długie, dwa krótkie mrugnięcia) gdzieś znalazłem że to problem z czujnikiem przepustnicy ale jest dobry. Kupiłem sterownik i po założeniu zmieniło się tylko tyle ze odpala i pracuje równo ale gaśnie po ok 5 sek. a kontrolka check miga szybko jak migała. Czy wie ktoś co to za błąd i co może być przyczyną, myślałem że to jakiś problem z immo ale wtedy silnik nie powinien odpalić

Awatar użytkownika
majchrzok
fanatyk nissana
Posty: 1883
Rejestracja: 2010-01-18, 19:37
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontakt:

Post autor: majchrzok » 2017-05-16, 22:24

Tu masz filmik pokazujacy zachowanie blokady immo n15. Auto zaskoczylo na chwileczke i potem gasnie.
yt klik

[ Dodano: 2017-05-16, 23:29 ]
Jednakże jeżeli mruga tak szybko wlasnie check engine to tak wyglada jednak na usterke immobilaisera

bandito
fanatyk nissana
Posty: 555
Rejestracja: 2012-11-26, 10:40
Lokalizacja: Maków Maz

Post autor: bandito » 2017-05-17, 00:04

matysastary, jak podmieniles sterownik to na pewno blokuje go immo. Przerabiałem temat w primerze. Trzeba wywalić immobiliser ze sterownika. Najlepiej u jakiegoś elektronika

Awatar użytkownika
majchrzok
fanatyk nissana
Posty: 1883
Rejestracja: 2010-01-18, 19:37
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontakt:

Post autor: majchrzok » 2017-05-17, 08:29

Mozna jeszcze posprawdzac pinologie sterownikow ze starszych ga14- ze sunny bez immo. Byc moze jeden i drugi sa zamienne wtedy odszedlby duzy koszt wywalenia immo, bo kiedys z tego co sie orientowalem u mnie kosztowalo to 300zl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”