[N15] Podwyższone spalanie a złe wyniki analizy spalin
Moderatorzy: Seba WWA, sergiej
- maniek_NKP
- fanatyk nissana
[N15] Podwyższone spalanie a złe wyniki analizy spalin
Niedawno byłem na przeglądzie. Wszystko jest w bdb stanie poza wynikami analizy spalin. Zawartość CO2 jest wysoka zarówno na jałowym jak i na obrotach. Diagnosta zapytał czy przekłada się to na podwyższone spalanie i tak faktycznie jest. Nie reagowałem na to zbytnio bo silnik pracuje dobrze, równo, nie bierze oleju, świece niewypalone itp.
Jak skutecznie zbadać tę przyczynę podwyższonego spalania/spalin ? Sugerowano mi jechać do ASO i podpiąć pod kompa (w sumie z silnikiem to też bym się skłaniał ku ASO) ?
Jak skutecznie zbadać tę przyczynę podwyższonego spalania/spalin ? Sugerowano mi jechać do ASO i podpiąć pod kompa (w sumie z silnikiem to też bym się skłaniał ku ASO) ?
-
- aktywny forumowicz
- maniek_NKP
- fanatyk nissana
Filtr jest nowy, zresztą systematycznie co roku wymieniany. Co jakiś czas go kontroluję i nigdy nie był zatkany w stopniu uniemożliwiającym swobodny przepływ powietrza.alfabox pisze:poza tym jak wygląda filtr powietrza,może być zawalony.
Zawór recyrkulacji jest nieruszany, nie był zatykany. Zacznę od sprawdzenia sondy i dam znać o rezultacie.BaSsGrU pisze:jak masz zatkanego EGR (tuning za 2 zł) to zawsze będziesz miał kipeskie wyniki spalin.
[ Dodano: 2011-06-30, 16:05 ]
Mówisz o tym ?alfabox pisze:Spróbuj przeczyścić czujnik temperatury powietrza
http://xedos.com.pl/allegro/matrix/2010 ... 7-097.jpeg
Jeśli tak to czy można go przeczyścić tak samo jak np przepustnicę ?
-
- aktywny forumowicz
- maniek_NKP
- fanatyk nissana
- sergiej
- fanatyk nissana
no i to jest normalny wynik ...dla mnie norma to od 8,5-10 litrow w miescie ...zalezy od naterzenia ruchu miejskiego ... mowie o normalnej jezdzie czyli zmiana biegow ok 3 tys obrotow ...maniek_NKP pisze:Po mieście siorbie 10l/100km. Wiem, wiem, są tacy co powiedzą, że to w normie, ale wg mnie on ten 1-2 litry za dużo troszkę, tymbardziej, że testowałem jazdę "na emeryta" i niewiele to pomogło. No i jeszcze te spaliny...
faktem jest ze te spaliny ...ale jak mialem sonde uszkodzona to po pierwsze auto mi szarpalo momentami a spalanie mialem ponad 13/100
a moze uklad zaplonowy ...swiece kopolka palec kable ...albo samo ustawienie zaplonu

- maniek_NKP
- fanatyk nissana