[Note] Skrzypiący fotel kierowcy
Moderator: Zielkq
[Note] Skrzypiący fotel kierowcy
Kolejny problem dość uciążliwy pojawiał się i szybko ginął lecz teraz już praktycznie cały czas mnie nawiedza - to skrzypiący fotel kierowcy, przebieg 34 000 km i skrzypi na każdych nierównościach, ale wychwyciłem dwa rodzaje dźwięków: skrzypienie gąbki o stelaż, i sam stelaż.
Jak mi nerwy puściły to pojechałem do serwisu, ich propozycja mnie zabiła, rozbiorą fotel i będą wszystkie sprężyny smarowali.
No i oczywiście pech chciał, że oni nic nie słyszeli i ja musiałem pokazać jak przycisnąć fotel żeby się coś odezwało. Na razie zrobili mi kawałek oparcia, oddzielili gąbkę od stelażu, jakąś parcianą taśmą - podobno bo do końca nie wierzę a na oczy nie widziałem.
No i jak to zrobili to zaczęło skrzypieć z dolnego siedziska. Do szału mnie to momentami doprowadza, ale co zrobić.
Może ktoś już coś takiego przerabiał ??
Jak mi nerwy puściły to pojechałem do serwisu, ich propozycja mnie zabiła, rozbiorą fotel i będą wszystkie sprężyny smarowali.
No i oczywiście pech chciał, że oni nic nie słyszeli i ja musiałem pokazać jak przycisnąć fotel żeby się coś odezwało. Na razie zrobili mi kawałek oparcia, oddzielili gąbkę od stelażu, jakąś parcianą taśmą - podobno bo do końca nie wierzę a na oczy nie widziałem.
No i jak to zrobili to zaczęło skrzypieć z dolnego siedziska. Do szału mnie to momentami doprowadza, ale co zrobić.
Gąbka raczej nie skrzypi - skrzypią ruchome, zahaczone i trące o siebie nawzajem druciane elementy "materaca" sprężynowego oparcia lub siedziska - nie dziw się propozycji aso - dotarcie do stelaża i spryskanie go jakimś środkiem smarnym może załatwić sprawę na dłuższy czas choć pewnie kiedyś powróci. Przerabiałem to w innym aucie. Wiosną wymontowałem fotel i mozolnie odchylając tapicerkę pompowałem do środka WD40 przedłużając rurkę dyszy jakimś cienkim wężykiem elastycznym ale pomogło. Albo smarować albo się przyzwyczaićEl_Diablo pisze:skrzypienie gąbki o stelaż
[ Dodano: 2010-02-12, 11:39 ]
wcześniej skrzypiało pewnie i oparcie i siedzisko więc jest już jakiś postępEl_Diablo pisze:jak to zrobili to zaczęło skrzypieć z dolnego siedziska
Smarowanie stelaża (sprężyn) raczej nic nie da,no moze,ale przy pryskaniu preparatami typu WD40 trzeba uważać bo tapicerka jest klejona do gabki a gąbka w fotelach cienka,oj cienka ,mozna nasaczyc a poźniej mieć plamy.
Zestaw siłowników do podnoszenia maski Qashqai J10 i J11 ,X Trail T-31 T-32chcesz wiedzieć więcej info na PW
viewtopic.php?t=18075
viewtopic.php?t=18075
Jak Ci się uda, to będzie chyba jakiś ewenement. Myślę, że będą się upierać przy próbach naprawienia. A co oni wiedzą o fotelach? W ASO chyba raczej nie ma tapicerów;)El_Diablo pisze:będę obstawiał w ASO przy nowym fotelu
Ale próbuj i tak też argumentuj. Jak mechanik grzebie w fotelu, to chyba jakaś amatorka. Jeśli to naprawdę mocno trzeszczy, powinni wymienić.
A u mnie też ciągle skrzypi - ale stoliczek zamontowany za moim fotelem - jedna z córeczek mocno go eksploatuje;)
Noteka,spróbuj potraktować go teflonem w spraju,ale beztłuszczowym!!! czasami pomoże .koszt niewielki ok 30zeta,ale czasami elementy plastikowe przestają trzeszczeć.
Zestaw siłowników do podnoszenia maski Qashqai J10 i J11 ,X Trail T-31 T-32chcesz wiedzieć więcej info na PW
viewtopic.php?t=18075
viewtopic.php?t=18075
Dar1962, taki biału smar w sprayu mam (firma BOLL), tu przykładowy link: http://moto.allegro.pl/item910806123_bi ... _boll.html , ale on jest właśnie biały i go widać - do stoliczka raczej się nie nada. Bardzo dobry do zamków, klamek itp. - wszystko mam im wysmarowane
Spróbuję tego teflonu w sprayu - dzięki JACKO29, za radę
Spróbuję tego teflonu w sprayu - dzięki JACKO29, za radę
diabli - pardon wiedzą jak się nazywa - pisze na nim " olej silikonowy w sprayu - kupiłem u siebie w Orlenie z przeznaczeniem do uszczelek drzwiowych, zamków, zawiasów itp. Kosztował poniżej 10 zet. Bezbarwny w miarę bez zapachu. Jak dokopię się do garażu ( u mnie w nocy spadło ze 40 cm) to poczytam nazwę dokładnie i napiszęEl_Diablo pisze:podaj nazwę
[ Dodano: 2010-02-17, 16:20 ]
To podaj nazwę
[ Dodano: 2010-02-17, 16:21 ]
można go nabyć w sieci Lidl, kosztuje poniżej 10 zł
Znalazłem w końcu taki teflon w sprayu. Ale ważne, zeby to był suchy teflon, bo są rózne rodzaje. Ten mój wygląda tak:JACKO29 pisze:Noteka,spróbuj potraktować go teflonem w spraju,ale beztłuszczowym!!! czasami pomoże .koszt niewielki ok 30zeta,ale czasami elementy plastikowe przestają trzeszczeć.
http://www.fototapety.com.pl/catalog/im ... nsuchy.jpg
Stoliczek za fotelem kierowcy od kilku dni nie trzeszczy, od kiedy go tym potraktowałem.
Też podobny zastosowałem i jakiś czas jest spokój z większością trzasków
viewtopic.php?t=18075
viewtopic.php?t=18075
Re: Skrzypiący fotel kierowcy
W serwisie nissana jest instrukcja postępowania, wytyczne w przypadku skrzypiącego fotelu note. Wiem bo mam inny problem z fotelem kierowcy micry, podobno ostatnie mikry mają takie same fotele. Naprawa polega na smarowaniu w wytyczonych miejscach połączeń. To nie skrzypi tapicerka i gąbka, lecz metalowe części wydające złudny dźwięk. Podaję linka mówiącego z jakim problemem się borykam, jest też tam rozwiązanie przypadłości twego fotela. http://forum.nissanklub.pl/index.php/to ... -kierowcy/ Jeszcze jedno, nie smaruj żadnymi odrdzewiaczami typu WD 40.El_Diablo pisze:Kolejny problem dość uciążliwy pojawiał się i szybko ginął lecz teraz już praktycznie cały czas mnie nawiedza - to skrzypiący fotel kierowcy, przebieg 34 000 km i skrzypi na każdych nierównościach, ale wychwyciłem dwa rodzaje dźwięków: skrzypienie gąbki o stelaż, i sam stelaż.
wsadzaj ekipę na tył i spokój. Ja wytrenowałem kobietę i siada z tyłu, ona korzysta z większego bezpieczeństwa a ja ze świętego spokoju i lepszej widoczności na prawo. Nie wiem czy zwróciliście uwagę na dziwną akustykę w note. Przy włączonym radyjku zupełnie nie słychać, co mówi do nas pasażer siedzący na kanapie