[P10/WP10] Śmierdzi benzyna
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol
[P10/WP10] Śmierdzi benzyna
Mam taki problem ze nieraz podczas jazdy gdy otworzę okno zaczyna strasznie śmierdzieć benzyna. i dzieje się to tylko po otwarciu okna ewentualnie szyberka. przez nawiewy w aucie nie czuć nic , na zewnątrz też nic, wycieków nie stwierdzono. miał ktoś coś takiego?? jak sie pozbyć tej dolegliwości??
Ostatnio zmieniony 2009-12-11, 12:40 przez zecikk, łącznie zmieniany 1 raz.
Transit 2,3 Pb/Lpg , Honda CR-V II 2.0 vtec
Wycieków nie stwierdzono, bo prawdopodobnie benzyna zaraz odparowywuje. Sprawdź węże, które idą od pompy paliwa do przepustnicy.
Producent okien i drzwi z pvc, alu: www.justa.pl
filtr weglowy??? a gdzie on sie znajduje???
[ Dodano: 2009-12-10, 15:48 ]
[ Dodano: 2009-12-10, 15:48 ]
ale widzisz na odpalonym silniku jak maske podniesiesz wogóle nie czuc nic na zewnatrz auta. tylko w srodku jak by przy otwarciu okna robiło sie podcisnienie i skads opary wsysało.jarkk pisze:Wycieków nie stwierdzono, bo prawdopodobnie benzyna zaraz odparowywuje. Sprawdź węże, które idą od pompy paliwa do przepustnicy.
Wygląda na to, że z wnętrza ten zapaszek się bierze. A jak tak to popatrz pod kanapę tylnego siedziska, tam jest wziernik do baku.zecikk pisze:ale widzisz na odpalonym silniku jak maske podniesiesz wogóle nie czuc nic na zewnatrz auta. tylko w srodku jak by przy otwarciu okna robiło sie podcisnienie i skads opary wsysało.
Może coś robiłeś kiedyś przy pompie paliwa ?
może nie dokręciłeś dobrze pierścienia, który uszczelnia cały bak od góry, warto też sprawdzić czy opaski na wylocie z pompy są dobrze zaciśnięte.
Producent okien i drzwi z pvc, alu: www.justa.pl
Taka fajna regulke na necie znalazlem A gdzie jest w p10 nie wiem ale pewnie gdzies w okolicach filtra paliwa. Bedzie to taka puszka z ktorej wychodza weze gumowe.Pochłaniacz par paliwa ma znaczenie tylko i wyłącznie ekologiczne - zapobiega przedostawaniu się oparów benzyny do atmosfery. Parujące ze zbiornika paliwo przechodzi do "kanistra", powietrze jest w nim oddzielane od paliwa i wydostaje sie na zewnątrz. Benzyna natomiast skrapla sie w kanistrze i jest zasysana do układu dolotowego silnika. Taki bajer - nie powinien mieć żadnego wpływu na pracę silnika.
Sprawdź rurę od wlewu paliwa - w lewym tylnym nadkolu za osłoną lub przy łączniu z bakiem - u mnie też śmierdziało w środku benzyną. I co się okazało - rura od wlewu miała dziurę.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
czyli trzeba wjechac na kanał i zbiornik obadac
[ Dodano: 2009-12-11, 14:16 ]
[ Dodano: 2009-12-11, 14:16 ]
suchutko. zero wycieków.Luzak pisze:A jak postawisz samochod i zagladniesz pod spod to nie cieknie nigdzie? Bo mi kiedys uciekalo przez doprowadzenie z baku i w jakis do dzis nieznany mi spodob parowalo do samochodu podobnie jak tobie.
Pzdr
Po co na kanał? Wystarczy na lewarek, zdjąć koło i odczepić rurę od baku. Następnie zatkać i zalać wodą . Po co tracić kasę na wache.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Dla mnie krótka piłka, bo przerabiałem. Silnik Di więc auto staruszek. U mnie z rocznika 92 w ciągu jednego roku wszystkie przewody poszły do wymiany. Może być minimalny, niezauważalny wyciek paliwa, ale zapachowo już da się odczuć. Szczelnego auta w tym wieku też już nie masz, więc coś zasysa. Moim zdaniem na kanał z nim, odpalić i najlepiej z latarką w ręku badać czy wszędzie sucho. Aha, komorę silnika też przejrzyj, tam też możesz znaleźć przyczynę.