Witam,
wziąłem się za regeneracje hamulców w mojej almerze n15 gti. Zaciski, jarzma oddałem do piaskowania a w miedzy czasie zamówiłem zestawy naprawcze.
O dziwo wszystko pasuję ale prowadnice do tylnych jarzm są nieco inne niż miałem założone i nie wiem jakie powinny być. W jarzmach pracowały prowadnice takie jak na zdjęciu te z prawej strony natomiast w zestawie naprawczym mam jedna pełną a druga z wycięciem i gumką Co lepiej założyć? Wersje z zestawu jedna pełna jedna z wycięciem i gumka czy tak jak było dwie pełne ? A jeśli polecacie tą z gumką to która prowadnica idzie gdzie ? Grubsza bez wycięcia na dolny otwór tak aby przy hamowaniu mogła dostać większą siłą czy na odwód ? Pozdrawiam
[N15] Prowadnice hamulcowe tył
Moderator: sergiej
Re: [N15] Prowadnice hamulcowe tył
Jeżeli stare prowadnice niczym od siebie się nie różnią (nie pamiętam dokładnie jak to tam wygląda) a dodatkowo są w dobrym stanie to możesz wyczyścić i dać tą jedną starą. Jeżeli chcesz dać nowe to... To wydaje mi się, że dobrze będzie jak całą dasz u góry a tą z gumką na dole. Posmaruj dobrze, poskładaj, zrób test.
Ta gumka to najwyraźniej regulator cofający klocek. Tylko że takich się nie smaruje.
Jaka gdzie nie ma znaczenia.
Masz instrukcję do tego zestawu?
Jaka gdzie nie ma znaczenia.
Masz instrukcję do tego zestawu?
Prowadnice z " gumką" [tłumikiem drgań zacisku] montuje się po stronie atakującej tarczy hamulcowej - kierunek obrotu tarczy do przodu. Gdy patrząc od strony koła, zacisk hamulca znajduje się z lewej strony tarczy- to u góry,jak z prawej to na dole.W mojej almie gti były takie orginalne . Przy okazji odnośnie niedostępnych na rynku prowadnic zacisków przednich do almery gti . Zmontowałem na śrubę -prowadnicę od x-traiala,która siedzi tam w tylnym zacisku. Link https://allegro.pl/oferta/sruba-zacisku ... 7903830520 Występuje ona też w innych modelach nissana numer OE:441408J100 . Zrobiłem trochę kilometrów i jest ok, efektów ubocznych nie stwierdzono. Gwint pasuje, jest ten sam. Różnice wymiarów względem orginału -urwanej to ;jest dłuższa o 1 mm [wchodzi do końca ],średnica prowadnicy w miejscu gdzie wchodzi w jarzmo to 8,2mm [orginał ma 8,5mm] . Pozdrawiam.